Război Rusia - Ucraina, ziua 68 LIVE TEXT. Mai sunt 200 de civili captivi în oțelăria Azovstal, susține un comandant al Batalionului Azov
Război Rusia - Ucraina, ziua 68. Primii civili au fost evacuaţi din uzina Azovstal. La operaţiune au participat şi cei de la Crucea Roşie şi ONU. Conform unor informaţii apărute în presa ucraineană, Valeri Gerasimov - şeful Statului Major rus - ar fi fost rănit într-un atac lângă Izium. Alte surse, printre care şi ucrainene, spun că înaltul ofiţer rus ar fi scăpat totuşi ca prin urechile acului de atacul armatei ucrainene. Patru persoane au murit în Lîman, un oraş din regiunea Doneţk, în urma unui bombardament rusesc.
De Redactia Observator la 02.05.2022, 22:44- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici
UPDATE 22.25. Mai sunt 200 de civili captivi în oțelăria Azovstal, susține un comandat ucrainean
Un luptător ucrainean care se află în interiorul oțelăriei Azovstal a declarat că până la 200 de civili au rămas blocați în buncărele de sub complex, potrivit Sky News. O evacuare a avut loc luni, după mai multe încercări eșuate, iar un grup format în principal din femei și copii se îndreaptă spre Zaporojia.
Căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al regimentului ucrainean Azov, a declarat că luptătorii săi încă mai pot auzi vocile oamenilor, inclusiv ale femeilor, copiilor și bătrânilor, rămași în buncăre. El a spus că forțele ucrainene nu au reușit să ajungă la ei printre dărâmături. „Plănuiam să dărâmăm buncărele, a căror intrare este blocată, dar toată noaptea de luni spre marți artileria navală și artileria cu tunuri au tras. Toată ziua de astăzi, aviația a lucrat, aruncând bombe", a declarat el, potrivit MEDIAFAX.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 67 LIVE TEXT. Primele imagini cu evacuarea civililor din oțelăria Azovstal. În...
- Glume pe seama lui Biden, la dineul corespondenților: "De când sunteţi la putere lucrurile se duc în sus. Prețul...
- Angelina Jolie, surprinsă de sirene pe străzile din Liov. Actriţa şi-a păstrat tot timpul calmul
Numeroși civili și militari sunt blocați de săptămâni întregi în interiorul oțelăriei din Mariupol. Aceasta a devenit ultima redută a rezistenței ucrainene în oraș, care a fost intens bombardată de forțele rusești.
UPDATE 21:25. Oraşul ucrainean Odesa a fost atacat din nou cu rachete
Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa, situat în sudul Ucrainei, au anunţat luni după-amiază autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune BBC News.
Atacurile au vizat infrastructura urbană şi au fost avariate inclusiv edificii religioase, a comunicat Comandamentul forţelor ucrainene de securitate şi apărare. "Nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa. Au fost distruse elemente ale infrastructurii oraşului şi sunt avariate imobile religioase", a confirmat Consiliul municipal, citat de agenţia Ukrinform.
Acesta este al doilea atac cu rachete comis de Rusia în Odesa în ultimele zile. Sâmbătă, pista Aeroportului din Odesa a fost distrusă într-un atac cu rachete.
UPDATE 20:00. Ucraina a preluat controlul asupra zonelor din jurul Harkovului
BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Forțele ucrainene au recucerit numeroase așezări din nordul și estul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Reprezentanții armatei au anunțat că au recucerit satul Ruska Lozova, la nord de oraș, în ciuda „pierderilor", potrivit CNN.
De asemenea, militarii ucraineni au preluat controlul asupra satului Verkhyna Rohanka, la est de Harkov.
În ultimele două săptămâni Ucraina a recucerit o serie de sate din zonă, ceea ce a îngreunat misiunea rușilor de a lansa atacuri împotriva orașului.
UPDATE 18:10. De ce l-a trimis Putin pe câmpul de luptă din Ucraina pe șeful armatei ruse
Forțele ucrainene au efectuat cel mai probabil un atac de artilerie asupra unui post de comandă rusesc din Izium pe 30 aprilie, după ce șeful de stat major al armatei ruse, Valeri Gerasimov a plecat din Ucraina. Atacul a ucis în schimb alți ofițeri ruși importanți, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Zvonurile privind rănirea generalului Gerasimov sunt, cel mai probabil, false susțin experții de la ISW.
Un înalt oficial american din Ministerul Apărării a confirmat că șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gerasimov a fost prezent la postul de comandă din Izium, dar a plecat în Rusia înainte de atac. Este posibil ca Gerasimov să fi efectuat o verificare pe câmpul de luptă pentru a evalua starea ofensivei ruse pe direcția Izium.
UPDATE 17:30. Anunțul important pe care Vladimir Putin l-ar putea face pe 9 mai
Mai multe surse occidentale și ucrainene susţin că Vladimir Putin ar urma să facă un anunţ important privind războiul din Ucraina în timpul paradei de pe 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei în Rusia.
Surse occidentale și ucrainene susţin că președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța o "mobilizare generală" a armatei ruse în timpul discursului de la parada de pe 9 mai, relatează ISW - Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, Putin ar putea face acest anunț. Cu toate acestea Wallace a recunoscut că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații.
UPDATE 16:40. Cel puțin 3.000 de civili morți în Ucraina, transmite ONU
Numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, a depăşit 3.000 de persoane, a anunţat luni Oficiul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR), transmite Reuters. Bilanţul exact, de 3.153 de victime civile, reprezintă o creştere cu 254 faţă de cel publicat vineri.
OHCHR a precizat că bilanţul real este probabil considerabil mai mare. Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie de impact largă, precum lovituri cu rachete sau lovituri aeriene, a menţionat agenţia ONU, fără a atribui responsabilitatea.
Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident ca neîntemeiată.
UPDATE 16:15. Rușii au lovit cu rachete singurul pod care face legătura dintre S-V Ucrainei și restul țării
O rachetă rusească a lovit luni un important pod strategic care trece peste estuarul Nistrului, în regiunea Zatoka, de lângă Odesa (sud-vestul Ucrainei), au anunţat autorităţi locale, citate de Reuters şi Unian.
Podul, care a fost lovit de două ori anterior de forţele ruse, reprezintă singura legătura rutieră şi feroviară între sud-vestul Ucrainei şi restul ţării. Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei regionale Odesa, a comunicat despre noul atac asupra podului de la Zatoka pe contul său Telegram, fără a oferi detalii. Aceasta cale ferată leagă România de oraşul portuar Odesa, în sudul Ucrainei.
Comandamentul operativ "Sud" al Forţelor armate ucrainene a confirmat atacul, indicând că au fost trei rachete, transmite AGERPRES. "Trei rachete ruseşti au lovit regiunea Odesa. Inamicul continuă să distrugă podul avariat peste estuarul Nistrului. Informaţia privind posibilele victime şi pagube este în curs de completare", se menţionează într-un mesaj al armatei ucrainene.
UPDATE 15:30. Revoltă în Israel după ce Lavrov a spus că Adolf Hitler are rădăcini evreiești
Israelul l-a criticat luni pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru că acesta a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler are rădăcini evreiești. Israelul a cerut ca Moscova să-şi ceară scuze în mod oficial, relatează Reuters.
Ministerul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat pentru a purta "o discuție dură” în legătură cu comentariile făcute de Lavrov duminică într-un interviu acordat televiziunii italiene. "Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și ne așteptăm la scuze”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet. Ambasadei Rusiei nu a oferit o reacţie imediată.
UPDATE 14:20 Un spion rus s-a infiltrat în Statul Major al armatei Ucrainei
Autorităţile de securitate ucrainene susţin că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, relatează DPA, citat de Agerpres. Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, a dezvăluit duminică seara Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Live. El nu a oferit detalii despre numărul acestei reţele de spioni ruşi, dar a menţionat că numai unul dintre aceşti "agenţi" activa în Statul Major al armatei ucrainene. Acesta a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat Arestovici, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform.
UPDATE 13:47 Ruşii au reluat bombardamentele asupra uzinei Azovstal
Armata rusă a reluat bombardamentele asupra uzinei Azovstal imediat ce ultimul autocar cu civili a plecat din zonă, informează Reuters, citat de Agerpres. Potrivit autorităţilor ucrainene, 100 de civili care se adăposteau în buncărul de sub uzină au plecat din Mariupol. Ministerul rus al Apărării a anunţat că 80 de civili, femei şi copii, au fost evacuaţi din Azovstal.
UPDATE 13:32 Atac cu o dronă Bayraktar, filmat lângă Insula Șerpilor
Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse, luni dimineaţa, în apropiere de Insula Şerpilor în atacul unei drone ucrainene Bayraktar, potrivit comandantului Forţelor aeriene ucrainene, citat de Ministerul ucrainean al Apărării, relatează CNN. ”Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse la primele ore ale acestei dimineţi (n.r. luni), lângă Insula Şerpilor (Zmiinyi). Bayraktar funcţionează! Împreună spre Victorie!”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter. De asemenea, Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe contul de Twitter un videoclip în care apare drona care a vizat una dintre navele de patrulare Raptor din apropierea insulei din Marea Neagră.
UPDATE 12:50 Un soldat ucrainean luat prizonier de pe Insula Șerpilor a revenit acasă și s-a căsătorit
Un soldat ucrainean care a făcut parte dintre apărătorii Insulei Șerpilor, despre care se credea că a fost ucis, s-a întors din Rusia în Ucraina, în cadrul unui schimb de prizonieri. El a primit permisie să meargă la Harkov pentru a se căsători cu iubita sa, scrie CNN, citat de Mediafax. La câteva zile după ce a început invazia rusă în Ucraina, marina rusă a atacat Insula Șerpilor din largul coastelor ucrainene. A fost un episod intens mediatizat, după ce apărătorii ucraineni au refuzat să se predea navei de război rusești. S-a crezut că mai mulți dintre apărători au fost uciși și chiar au primit distincții militare postume din partea președintelui Volodimir Zelenski. Printre cei a căror soartă a rămas necunoscută se numără un tânăr soldat din Brigada 35 de pușcași marini, pe nume Valeriy.
UPDATE 11:34 Ruşii au furat utilaje agricole în valoare de 5 milioane de dolari
Trupele ruse care au ocupat oraşul Melitopol au furat utilaje agricole în valoare de 5 milioane de dolari. Ruşii au dat "spargerea" la un dealer din oraş. Potrivit CNN, care citează o sursă locală ucraineană, ruşii s-au împărţit în două tabere. Unii au luat utilajele agricole de dimineaţă, iar ceilalţi au venit seara pentru a lua ce a mai rămas. S-au dat de gol pentru că au folosit un camion militar pe care era inscripţionat simbolul "Z". Totul a fost însă în zadar.
UPDATE 10:45 Ucrainenii au doborât 10 drone ruseşti într-o singură zi
Armata ucraineană susţine că a doborât nu mai puţin de 10 drone ruseşti în doar o zi. Soldaţii ucraineni au folosit arme cu impuls electromagnetic pentru "a vâna" dronele Orlan-10.
UPDATE 09:54 Ruşii ar avea în plan să invadeze Republica Moldova
Rusia ar fi elaborat deja planul de atac asupra Republicii Moldova. Potrivit The Times, care citează surse ucrainene, planul prevede organizarea de proteste pro-ruse la Chişinău. Apoi, trupele ruse vor intra în Transnistria. "Credem că Putin a decis deja să atace Moldova. La ce vor duce evenimentele din Moldova, va fi crucial pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar", a spus un reprezentant al armatei ucrainene.
Şeful Statului Major rus, Valeri Gerasimov, a fost în Ucraina săptămâna trecută
Generalul Valeri Gerasimov, şeful statului major rus, a vizitat săptămâna trecută poziţii periculoase din prima linie din estul Ucrainei în încercarea de a revigora ofensiva rusă de acolo, a raportat New York Times, citând oficiali ucraineni şi americani. În timpul vizitei, Gerasimov, şeful Statului Major rus, a scăpat de un atac ucrainean ucrainean asupra unei şcoli care era folosită ca bază militară în oraşul Izium, controlat de ruşi, a informat New York Times, citat de The Guardian. Aproximativ 200 de soldaţi, inclusiv cel puţin un general, au fost ucişi în atac, a declarat un oficial ucrainean pentru ziar, dar Gerasimov plecase deja în Rusia.
Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din SUA, a declarat anterior că forţele ucrainene "probabil au efectuat un atac de artilerie cu rachete asupra unui post de comandă rus din Izyum la 30 aprilie, care a lovit după ce şeful de stat major rus Valeri Gerasimov a plecat, dar a ucis alţi ofiţeri ruşi superiori.”
Lavrov: Rusia nu a încetat niciodată eforturile pentru evitarea unui război nuclear
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear, informează lefigaro.fr. "Presa occidentală denaturează ameninţările ruseşti”, a spus Lavrov, vorbind în rusă printr-un interpret italian, la televiziunea din Peninsulă. "Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”, a adăugat el.
Marea Britanie: Rusia foloseşte o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe reţelele de socializare
Ministerul britanic de Externe a declarat duminică că Rusia foloseşte o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe reţelele de socializare şi pentru a viza politicienii din mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie şi Africa de Sud, transmite Reuters, citat de news.ro. Marea Britanie a citat cercetări efectuate de experţi, finanţate de Regatul Unit, pe care nu le-a publicat.
Cercetarea a dezvăluit modul în care campania de dezinformare a Kremlinului a fost concepută pentru a manipula opinia publică internaţională despre invazia Rusiei în Ucraina, pentru a spori sprijinul pentru aceasta şi pentru a recruta noi simpatizanţi. Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o ”operaţiune specială” de dezarmare a Ucrainei şi de a o proteja de fascişti. Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este fără temei şi că războiul este un act de agresiune neprovocat.
Patru persoane au fost ucise de un bombardament rusesc în orașul Lîman din estul Ucrainei
Patru locuitori ai orașului Lîman din regiunea estică Donețk au fost uciși duminică în timpul unui bombardament rusesc, potrivit lui Pavlo Kyriyenko, șeful Administrației militare regionale din Donețk. Lîman a fost bombardat frecvent în ultimele zile, în timp ce trupele rusești își intensifică ofensiva pentru a cuceri regiunile Donețk și Luhansk.
Armata ucraineană spune că rușii au adus trupe și artilerie noi în regiune. Patru persoane au murit duminică în timpul bombardamentelor, a anunțat Pavlo Kyriyenko. Potrivit CNN, Kyriyenko a declarat că alte 11 persoane au fost rănite în ultimele bombardamente: șapte în Lîman, trei în Volodymirivka și una în Yarova.