Antena Meniu Search
x

Anunțul important pe care Vladimir Putin l-ar putea face pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei

Mai multe surse occidentale și ucrainene susţin că Vladimir Putin ar urma să facă un anunţ important privind războiul din Ucraina în timpul paradei de pe 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei în Rusia. Război Rusia - Ucraina, ziua 68 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 02.05.2022, 17:25

Anunțul important pe care Vladimir Putin l-ar putea face pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei
Anunțul important pe care Vladimir Putin l-ar putea face pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei - Profimedia

Surse occidentale și ucrainene susţin că președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța o "mobilizare generală" a armatei ruse în timpul discursului de la parada de pe 9 mai, relatează ISW - Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, Putin ar putea face acest anunț. Cu toate acestea Wallace a recunoscut că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații.

Consilierul președintelui ucrainean Mihail Podolyak a amplificat afirmaiile lui Wallace și a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanță cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.

ISW nu aputut verifica în mod independent aceste afirmații şi susţine că o "mobilizare generală"  nu ar genera în niciun caz un număr mare de soldați utilizabili timp de mai multe luni. Precizarea vine după ce unii analiști au speculat în ultimele zile că Rusia ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Spre deosebire de termenul de ”operațiunea militară specială” așa cum a numit Kremlinul invadarea Ucrainei, decretarea stării de război i-ar permite cel ou'in teoretic lui Vladimir Putin să anunțe o mobilizarea generală care ar implica un număr mult mai mare de soldați trimiși în Ucraina. 

"Așteptați-vă ca Putin să facă un anunț important pe 9 mai", transmite și analistul James Nixey într-o opinie publicată de CNN. Parada de pe 9 mai i-ar putea oferi lui Putin ocazia de a declara o ”victorie” simbolică asupra Ucrainei și de a face o demonstrație de extaz patriotic pentru a avea în continuare parte de susținerea populației manipulate și obosite de sancțiuni, este de părere James Nixey care mai susţine că generalii ruşi vor încerca cu orice preţ să forţeze în această săptămână o cucerire importantă în Ucraina care să fie prezentată popurului rus drept o ”victorie”. Şi alți analişti estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată, potrivit AFP. Potrivit The Times, Rusia ar putea crea un "pretext" pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai.

Pe acelaşi subiect

Lavrov: Rusia nu vizează încheierea războiului din Ucraina pe 9 mai 

Cu toate acestea, Lavrov a fost tranșant: Rusia nu vizează încheierea războiului din Ucraina pe 9 mai. "Militarii noştri nu îşi va ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei", a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 şi capitularea naziştilor în faţa Aliaţilor, printre care Uniunea Sovietică. "Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi", a adăugat el.

Rusia sărbătoreşte, de obicei, Ziua Victoriei cu mare fast, cu o uriaşă paradă militară prin centrul Moscovei şi un discurs al preşedintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al ţării în înfrângerea fascismului în Europa. Dar celebrările din acest an vor fi plasate pe fundalul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, pe care Putin a justificat-o spunând, printre altele, că fosta republică sovietică trebuie "denazificată" şi făcând alte aluzii la cel de-Al Doilea Război Mondial. "Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, aşa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei şi altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist", a declarat Lavrov.

Mii de civili au fost ucişi în Ucraina şi milioane au fost strămutaţi în urma invaziei ruse care a început la 24 februarie. Moscova a anunţat un bilanţ oficial de aproximativ o mie de morţi printre soldaţii săi. Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari, potrivit AFP

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Anunțul important pe care Vladimir Putin l-ar putea face pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei