Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 88 LIVE TEXT. Armata ucraineană ar înregistra mari pierderi pe frontul estic: până la 100 de militari mor zilnic, declară Zelenski

Război Rusia - Ucraina, ziua 88. Armata rusă a bombardat din nou Odessa şi a lansat rachete de croazieră de pe navele din Marea Neagră. La rândul lor, ucrainenii afirmă că au eliminat un întreg batalion inamic în Donbas, unde situaţia este foarte dificilă, după cum recunoaşte chiar preşedintele Zelenski. Rusia este totuşi departe de victorie. Iar ca o lovitură simbolică Occidentului, conducerea de la Moscova a interzis intrarea în ţară a sute de cetăţeni americani, inclusiv câţiva care sunt decedaţi de ani de zile. Duminică, Parlamentul Ucrainei a votat extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până pe 23 august.

De la 22.05.2022, 22:07
WhatsApp
Galerie (4)
Război Rusia - Ucraina. Armata ucraineană, pierderi umane pe frontul estic Profimedia

UPDATE 22:10. Atac aerian în regiunea Jîtomîr

Rusia a lansat mai multe rachete în regiunea Jîtomîr, anunță Centrul de comandă aeriană din Ucraina, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunțat pe Facebook că, duminică, rușii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr.

Pe acelaşi subiect

Regiunea a fost atacată din „direcția sud-est" de „rachete de croazieră cu baza navală", potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană". Regiunea Jîtomîr se află la vest de Kiev.

UPDATE 21:40. Zelenski: Ucraina ar putea pierde 100 de soldaţi pe zi în luptele cu ruşii din estul ţării

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut, duminică, noi declaraţii cu privire la costurile imense, plătite în vieţi umane, ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Potrivit liderului de la Kiev, citat de The Guardian, armata ucraineană ar putea pierde chiar şi 100 de soldaţi pe zi, în luptele de pe frontul de Est. 

UPDATE 20:40. Începutul războiului Rusia - Ucraina, văzut din casa familiei Zelenski

Războiul a despărţit milioane de familii din Ucraina. Printre ele, chiar şi familia prezidenţială. Prima noapte de război a însemnat şi începutul unei perioade lungi în care Volodimir Zelenski nu şi-a mai văzut soţia. Abia acum au avut ocazia să petreacă puţin timp împreună. În primul interviu în cuplu, au povestit cum au arătat primele clipe de război pentru ei. 

UPDATE 20:00. Un lider african vrea să aducă pacea în Ucraina. Vizită la Moscova și Kiev

Președintele senegalez va vizita în curând Moscova și Kievul pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, anunță Sky News. Macky Sall va merge la Moscova și Kiev în următoarele săptămâni, în calitate de președinte al Uniunii Africane. Sall a declarat că Uniunea dorește să vadă o detensionare a conflictului și să obțină pacea prin dialogul dintre cele două părți. „Foarte clar, vrem pace. Chiar dacă condamnăm invazia, lucrăm pentru o detensionare, lucrăm pentru o încetare a focului, pentru dialog... aceasta este poziția africană.", a declarat Macky Sall, în timpul unei conferințe de presă.

UPDATE 18:00. Primarul numit de ruşi la Enerhodar a fost rănit într-o explozie

Andrei Şevciuk, numit primar al Enerhodarului după ce ruşii au ocupat oraşul, a fost rănit, duminică, într-o explozie, informează Reuters. Presa din Rusia scrie că Şevciuk este la terapie intensivă.

Dmitro Orlov, pe care Ucraina îl recunoaşte ca adevăratul primar al oraşului, a precizat, într-un mesaj pe Telegram, că Şevciuk a fost rănit. “Avem confirmarea informaţiei că în explozie autoproclamatul şef al administraţiei poporului, Şevciuk, şi gărzile sale de corp au fost răniţi”. Enerhodar are o populaţie de peste 50.000 de oameni. Mulţi localnici sunt angajaţi la centralele de lângă oraş, una dintre ele fiind centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE 17:00. Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Procesul ar putea dura "15-20 de ani"

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua "indubitabil 15 sau 20 de ani", a estimat duminică ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP.

UPDATE 15:30. Preşedintele Poloniei, discurs în Parlamentul Ucrainei

Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters.

"Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său ... Nimic despre voi sau fără voi", a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Verhovna Rada. Acesta a mai afirmat că întreaga comunitate internaţională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina. "Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice - fie şi un singur centimetru din teritoriul său - va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală", a spus Duda.

UPDATE 15:00. Ucraina extinde legea marţială până pe 23 august

Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA.

Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o "armă minune" cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată "eşecul total al acestei operaţiuni şi teama (Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile". "Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (...) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit", a afirmat şeful statului ucrainean.

UPDATE 12:45. Ministrul rus al Transporturilor recunoaște impactul sancțiunilor economice

Recunoaștere rară din partea Kremlinului că sancțiunile menite să paralizeze economia Rusiei au un efect semnificativ. Ministrul rus al transporturilor, Vitaly Savelyev, declară că sancțiunile internaționale au „stricat practic" logistica în țară.

„Sancțiunile impuse Rusiei... au stricat practic toată logistica din țara noastră. Și trebuie să căutăm noi coridoare logistice", a declarat Vitaly Savelyev, aflat într-o vizită în orașul portuar Astrakhan din sudul Rusiei, la Marea Caspică, a anunțat agenția de presă de stat TASS.

UPDATE 10:54. Rușii se concentrează pe cucerirea orașului Severodonețk, crede ministrul britanic al Apărării

Orașul Severodonetsk din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei, este una dintre „prioritățile tactice imediate" ale Rusiei, în timp ce forțele sale desfășoară tancuri Terminator în zonă, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Cel mai recent raport de informații arată astfel:

„Singura companie operațională a Rusiei de vehicule de sprijin pentru tancuri BMP-T Terminator a fost probabil desfășurată pe axa Severodonetsk a ofensivei din Donbas. Prezența lor sugerează că în acest atac este implicată Gruparea Centrală de Forțe (CGF), care este singura formațiune care pune în teren acest vehicul. CGF a suferit anterior pierderi grele în timp ce nu a reușit să pătrundă în estul Kievului în prima fază a invaziei”, potrivit The Guardian.

Rusia a dezvoltat Terminator după ce a identificat necesitatea de a oferi protecție dedicată tancurilor principale de luptă pe care le-a folosit în timpul războaielor din Afganistan și Cecenia.

„Zona Severodonetsk rămâne una dintre prioritățile tactice imediate ale Rusiei. Cu toate acestea, cu un maxim de zece Terminator desfășurate, este puțin probabil ca acestea să aibă un impact semnificativ asupra campaniei", se arată în raport.

UPDATE 9:35. Ucraina va deveni probabil o "federație", susține un politician rus

Un politician rus și reprezentant desemnat de Putin în regiunea anexată Crimeea afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație sau un grup de state, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, citată de Al Jazeera.

El a adăugat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând argumentul pe care Moscova îl folosește în mod obișnuit pentru că a invadat Ucraina.

„Și cu atât mai mult dacă aceste încercări au ca rezultat exterminarea totală a oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce privește rușii și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, unde au trăit timp de secole în țara lor natală", a spus el, potrivit Mediafax.

UPDATE 8:35. Kievul exclude încetarea focului sau orice concesie faţă de Moscova

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesie față de Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas (est) și a încetat să mai furnizeze gaze Finlandei.

Eventualele concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Războiul nu se va opri (după concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp", a declarat Podolyak, principalul negociator al Ucrainei, pentru Reuters: „Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă".

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian Mario Draghi.

Un depozit de armament abia venit din ţările occidentale ar fi fost distrus de rachete lansate de pe navele din Marea Neagră, potrivit ministerului rus al apărării. Depozitul s-ar fi aflat la mai puţin de 100 de kilometri de Kiev. Generalii ruşi adaugă că şi Odesa a fost bombardată, dar dar din avion. 

Igor Konașenkov, general, ministerul Apărării din Rusia: Lângă Odesa, în zona portuară a Odesei, rachetele de înaltă precizie ale Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei au distrus un depozit de carburant pentru vehiculele blindate ale naţionaliştilor ucraineni. 

Armata ucraineană anunţă că a dat o grea lovitură forţelor inamice din Donbas

Ruşii au încercat să traverseze un râu, pe un pod de pontoane, în aceeaşi zonă unde o tentativă asemănătoare se încheiase printr-un eşec. Şi de această dată, agresorii au fost nevoiţi să se retragă după ce au suferit pierderi grele: un întreg grup tactic de nivelul unui batalion a fost scos din luptă, iar pontoanele şi numeroase vehicule au fost distruse.

Armata rusă continuă, totuşi, să câştige teren în Donbas, unde a concentrat forţe importante pentru a încercui o grupare de trupe ucrainene.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Situaţia din Donbass este extrem de dificilă. Ca şi în zilele precedente, armata rusă încearcă să atace oraşele Sloviansk şi Severodoneţk. Forţele armate ale Ucrainei rezistă acestei ofensive, zi de zi. 

Volodimir Zelenski crede într-o soluție diplomatică

Preşedintele Ucrainei crede că războiul va avea, în cele din urmă, o soluţie diplomatică dar numai după lupte grele, deoarece întregul teritoriu ocupat de ruşi trebuie recucerit. Un consilier al preşedintelui a subliniat că Ucraina nu va accepta o încetare a focului deoarece Rusia ar profita pentru a-şi reface forţele înaintea unui nou atac şi mai puternic. Zelenski cere din nou arme Occidentului, după ce i-a mulţumit preşedintelui Joe Biden pentru ajutorul militar de 40 de miliarde de dolari, aprobat de Congres. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Nu putem plăti preţul de zeci sau sute de mii de vieţi omeneşti, aşa că vă cerem ajutorul. Acele sisteme multiple de lansatoare de rachete, care, în unele ţări, pur şi simplu stau degeaba, ar fi pentru noi cheia supravieţuirii. 

De cealaltă parte, Rusia continuă să prezinte ca pe o mare victorie capturarea militarilor ucraineni de la Azovstal. În presa de la Moscova au apărut speculaţii privind un schimb între aceşti prizonieri şi un miliardar ucrainean, aliat al lui Putin, arestat pentru spionaj. Un membru al delegaţiei ruse la negocierile aflate în impas a declarat că această variantă "va fi examinată", dar apoi a revenit spunând că a fost greşit înţeles.

La Moscova a fost din nou extinsă lista cetăţenilor americani şi canadieni cărora li se interzice intrarea în Rusia, ca represalii pentru sancţiunile economice occidentale. Din motive greu de înţeles, pe lângă înalţi demnitari şi comandanţi militari au fost incluşi, între alţii, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg şi actorul Morgan Freeman. Pe listă figurează şi numele unor persoane decedate, cum este senatorul John McCain, încetat din viaţă acum patru ani. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024