Antena Meniu Search
x

Video Rusia a declarat victoria la Mariupol. Militarii din batalionul Azov şi puşcaşii marini au predat armele: "Drumul din Iad către Iad"

La 86 de zile de la începutul războiului în Ucraina, Mariupol a căzut oficial. Armata rusă a declarat victorie în oraşul-port unde în urmă cu trei luni locuiau aproape jumătate de milion de oameni. Ruşii spun că aproape 2.500 de militari s-au predat, inclusiv comandantul batalionului Azov. Soţiile soldaţilor cer ajutorul comunităţii internaţionale pentru a-i aduce acasă. 

de Redactia Observator

la 21.05.2022, 20:25

Vezi și

"Comandantul suprem ne-a ordonat să salvăm vieţile și sănătatea militarilor din garnizoană și să încetăm să mai apărăm orașul". Militarii din batalionul Azov şi puşcaşii marini au urmat ordinul de la Kiev şi au predat armele. Ultimele autocare cu cei evacuaţi, plus un vehicul blindat în care se afla comandantul batalionului au plecat în această dimineaţă spre spitale şi închisori din teritoriiile separatiştilor pro-ruşi. Moscova vrea să fie judecaţi drept criminali de război, în timp ce Kievul face eforturi ca aceştia să fie eliberaţi printr-un schimb de prizonieri.

Soldaţii ucraineni, pe un drum "din Iad către Iad"

"Acum se află pe un drum din Iad către Iad", spune Natalia Zaritskaya, soţia unui militar din uzina Azovstal. "Ieri mi-a scris: Bună, ne predăm, nu ştim când vom mai putea vorbi, dacă se va mai întâmpla vreodată. Te iubesc. Te pup. La revedere!", povesteşte Olga Boiko, o altă soţie de soldat ucrainean. Soţiile soldaţilor cer ajutorul comunităţii internaţionale. Turcia, Elveţia şi Israelul încearcă să medieze negocierile. 

Mariupol - cea mai importantă cucerire a ruşilor în Ucraina

Pe acelaşi subiect

Mariupol devine astfel cea mai importantă cucerire de la începutul războiului. Deşi e distrus aproape complet şi mai are doar 20% din locuitori, ruşii vor să transforme oraşul într-o staţiune turistică. În acelaşi timp, ministrul rus al Apărării spune că în curând vor putea anunţa un control absolut asupra Luhansk-ului, chiar dacă Pentagonul susţine că luptele în regiunile separatiste sunt departe de a fi încheiate. "În regiunea Donbas aproape în fiecare zi se schimbă controlul asupra cătunelor, satelor sau oraşelor", a declarat John Kirby, secretar de presă Pentagon. 

Zelenski vrea să pună capăt războiului

Volodimir Zelenski continuă să caute o soluţie diplomatică, dar cere ca averile confiscate al ruşilor să fie oferite compensaţie pentru Ucraina. "Cerem ţărilor partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere financiar pentru crimele comise. Trebuie dată o replică, răul trebuie pedepsit", susţine preşedintele Ucrainei. 

SUA trimite un nou ajutor în Ucraina

Preşedintele SUA a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari. În replică, Moscova interzice intrarea în Rusia pentru aproape o mie de americani, inclusiv Joe Biden. În plus, a oprit exporturile de gaze spre Finlanda, ţară care vrea să intre în NATO. Iar ca să întărească apărarea pe flancul de Est, secretarul pentru Afaceri Externe din Marea Britanie vrea ca Republica Moldova, ţară neutră militar, să fie echipată la standardele NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Rusia a declarat victoria la Mariupol. Militarii din batalionul Azov şi puşcaşii marini au predat armele: "Drumul din Iad către Iad"