Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii atacă furibund în Doneţk şi avansează îngrijorător. Pariul care ar putea fi fatal pentru ucraineni

Război în Ucraina. Ruşii atacă furibund pe frontul din Doneţk, cu toate că forțele ucrainene continuă să avanseze în regiunea rusă Kursk unde au lansat o ofensivă fără precedent pe 6 august. Forțele ruse se află la mai puțin de 13 km de Pokrovsk, un oraş logistic important, de 60.000 de locuitori înainte de război şi încearcă să intre în orașul strategic Toreţk, de 30.000 de locuitori. Ucraina a retras unități de pe aceste fronturi pentru a le trimite în Kursk.

De la 15.08.2024, 14:52
WhatsApp
Ruşii atacă furibund în Doneţk şi avansează îngrijorător. Pariul care ar putea fi fatal pentru ucraineni Profimedia

Armata de la Kiev a anunţat joi că lângă Pokrovsk (situat la 66 km de oraşul Doneţk, ocupat de ruşi) se duc cele mai grele lupte din ultimele săptămâni, relatează Reuters

Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că în ultimele 24 de ore au avut loc 58 de bătălii între forţele Kievului și cele ale Moscovei, doar în apropiere de Pokrovsk, un oraş de 30 km pătraţi. Sunt cele mai multe lupte dintr-o singură zi în această lună. DeepState, un popular canal militar ucrainean de Telegram, a confirmat miercuri seara că ruşii au cucerit ale două sate Zhelanne și Orlivka pe frontul de est.

De ce sunt importante oraşele Pokrovsk şi Toreţk

Forțele ruse au înaintat în ultimele 48 de ore şi au ajuns la mai puțin de 13 km de Pokrovsk, potrivit analistului militar occidental Rob Lee. Alte canale OSINT de pe platforma X scriu că ruşii au înregistrat progrese şi pe frontul din Toreţk. Aproape 75% din localitatea Niu-York (sau New-York) situată în apropiere este acum sub control rusesc. Era o localitate e aproape 10.000 de oameni înainte de război. 

Pe acelaşi subiect

Cât despre Toreţk, un oraş industrial, de 62 de km pătraţi şi cu peste 30.000 de locuitori înainte de război, ucrainenii au confirmat că grupuri ruseşti de sabotaj și recunoaștere deja se infiltrează în primele rânduri de blocuri de la marginea sa. Bloggerii militari ruşi, de propagandă ai Kremlinului, pretind că apărarea ucraineană se prăbuşeşte în acest sector de front din Doneţk.

Analistul militar ucrainean Dmitro Snehirîov susţine că pierderea Toreţk ar fi o lovitură strategică pentru ucraineni, deoarece orașul este un centru logistic important și se află într-o poziție ridicată, punând în pericol alte zone ale frontului.

Forţele ruse nu au slăbit presiunea în Doneţk

Armata Ucraineană a transmis joi că nu există niciun semn că forţele ruse au slăbit presiunea militară de-a lungul frontului de est, deşi în urmă cu mai bine de o săptămână Kievul a lansat o incursiune în Rusia, în speranţa că Moscova va muta trupe din Doneţk sau Harkov în Kursk, potrivit unor analişti militari. 

Armata Ucraineană a lansat un atac major în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august, cucerind o fâșie de teritoriu despre care analiștii militari au spus că este, parțial, o încercare de deturnare a forțelor de rezervă rusești din alte zone pentru a acționa ca întăriri aici. 

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Dmitro Lîkoviî a declarat că Rusia a mutat un număr limitat de soldaţi din sudul Ucrainei în alte zone, dar nu este vorba de o redistribuire majoră pentru moment. "Nu au fost detectate schimbări semnificative în dimensiunea grupului, iar numărul personalului nu se schimbă suficient pentru a indica diferențe sau slăbiri în ostilități", a declarat el la televiziunea națională.

Serghei Cehoţkiî, un ofițer din cadrul Brigăzii 59 Motorizate, a declarat că nu a existat nicio scădere a presiunii ruse în regiunea Donețk unde Rusia și-a concentrat atacurile. "Inamicul, în ciuda a ceea ce se întâmplă pe teritoriul Rusiei, încă... menține cea mai mare parte a trupelor sale în această direcție și încearcă să obțină succes", a spus el la televiziunea națională. Forțele ruse și-au folosit toate rezervele disponibile în Donețk pentru a pune presiune pe forţele ucrainene acolo, a spus el.

Pariu riscant pentru Ucraina

Veştile de pe frontul de est sunt cu atât mai îngrijorătoare pentru ucraineni cu cât armata Kievului aparent a retras soldaţi din Doneţk ca să-i trimită la Kursk, în Rusia. Potrivit unui reportaj realizat de The Wall Street Journal despre incursiunea în Kursk, doi soldați ucraineni care așteaptă ordinul de a se alătura bătăliei din Rusia au povestit că tocmai au sosit de pe linia frontului de lângă Pokrovsk. "Am venit să ajutăm", a spus unul dintre ei.

Un alt soldat a spus că a fost surprins să afle că a fost transferat în regiunea de graniță Sumî, în timp ce unitatea sa nu mai are infanterie. Tânărul de 25 de ani luptase cu o săptămână înainte la Ceasiv Iar, unul dintre cele mai fierbinți puncte din prima linie. "Având în vedere că Ucraina a retras unități de pe fronturile Pokrovsk, Toreţk și Ceasiv Iar, cele mai dificile zone ale liniei frontului, este destul de clar că Ucraina nu urmărește obiective limitate în operațiunea sa din Kursk", a comentat Rob Lee, fost ofiţer american, analist la Institutul de Cercetare în Politică Externă. 

De la începutul războiului, în urmă cu mai bine de 900 de zile, Armata Rusă a ocupat 61,02% din regiunea Donețk şi 98,67% din regiunea Lugansk şi controlează în prezent 85.226 km pătraţi, adică 14,12% din Ucraina sau 18,63% cu tot cu Peninsula Crimeea.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina donetk kursk armata rusa armata ucraineana
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024