Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Invadarea Rusiei, aprobată de SUA şi UE. Noua strategie de război a Ucrainei

Război în Ucraina. Ucraina a pus la cale incursiunea din Rusia pentru a destabiliza Kremlinul, relatează Bloomberg. SUA și Uniunea Europeană au aprobat invadarea Rusiei, dar aliații NATO rămân rezervaţi dacă forțele ucrainene pot şi să apere teritoriul rusesc cucerit. Totuşi planificarea unei astfel de incursiuni implică faptul că face parte dintr-un plan strategic mai amplu, notează sursa citată. 

de Redactia Observator

la 14.08.2024 , 15:38

Invadarea Rusiei, aprobată de SUA şi UE. Noua strategie de război a Ucrainei
Invadarea Rusiei, aprobată de SUA şi UE. Noua strategie de război a Ucrainei - Profimedia

Înainte ca trupele ucrainene să treacă graniţa în Rusia, Kievul a luat în calcul mai multe scenarii pentru un atac care să șocheze conducerea de la Moscova și să-l pună pe președintele Vladimir Putin în dezavantaj, potrivit unui oficial occidental aflat la curent cu planurile ucrainenilor. 

Cu armata ucraineană în defensivă și cu forțele Kremlinului înaintând încet, dar sigur, în acest an, atacul transfrontalier în Kursk a fost luat în considerare cu multă vreme înainte de incursiunea surpriză de pe 6 august, a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.

În timp ce comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, susţine că armata a preluat controlul asupra a aproximativ 1.000 de kilometri pătrați în regiunea de graniță de la începutul atacului, Institutul pentru Studiul Războiului a stabilit că ucrainenii au ocupat aproximativ 800 de kilometri pătrați.

Articolul continuă după reclamă

SUA și Uniunea Europeană au aprobat invadarea Rusiei

Pe acelaşi subiect

SUA și Uniunea Europeană au aprobat invadarea Rusiei, prima de la debutul celui de-al Doilea Război Mondial, dar aliații NATO rămâm rezervaţi. Conducerea de la Kiev nu a împărtășit informații detaliate despre ofensiva din Kursk decât atunci când aceasta era în desfășurare, a spus un oficial din serviciile de informații occidentale sub protecţia anonimatului.

Aliații NATO nu au rezerve cu privire la incursiune, dar consideră că este puțin probabil ca forțele ucrainene să poată păstra teritoriul rusesc chiar dacă Moscova va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-i forța pe ucraineni să se retragă din Kursk, a spus oficialul. 

Acțiunea este crucială cel puţin pentru a demontra că Ucraina poate provoca Kremlinul, potrivit unui oficial NATO. Ipostaza de aşteptăm să vedem ce se întâmplă se alianiază cu o relativă reticienţă a aliaților Ucrainei de a comenta această mutare. Riscurile sunt clare pentru trupele care se întind pe o linie de front de peste 1.000 de kilometri.

Noua strategie de război a Ucrainei 

Mutarea unor unităţi de luptă experimentate în timp ce forțele ruse se apropie de poziții strategice i-ar putea face pe ucraineni mai vulnerabili, potrivit unui oficial. Totuși, în timp ce atacul asupra regiunii Kursk a luat prin surprindere Moscova și Occidentul, planificarea unei astfel de incursiuni implică faptul că face parte dintr-un plan strategic mai amplu. Ucrainenii au lansat în ultima perioadă atacuri asupra instalațiilor energetice aflate în interiorul teritoriului rus şi raiduri în regiunea Belgorod la care nu au folosit însă forţe din cadrul armatei.

Zelenski, care a confirmat luni atacul pentru prima dată, a declarat că Ucraina controlează acum zone din care Rusia a lansat lovituri în regiunea ucraineană Sumî.

Atacul este în concordanță cu politica Washingtonului privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de americani pentru a se apăra, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh. De asemenea, UE a numit operațiunea din Kursk o formă de apărare legitimă împotriva unui război de agresiune. 

"Susținem Ucraina într-un război care este un război defensiv și nu este nimic de discutat aici. Sunt conștient și știm cu toții care sunt riscurile", a declarat marți premierul polonez Donald Tusk.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Ştiri externe » Invadarea Rusiei, aprobată de SUA şi UE. Noua strategie de război a Ucrainei