Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Hunter Biden a cerut ajutor de la guvernul SUA pentru compania ucraineană Burisma în timp ce tatăl său era vicepreședinte - NYT

Hunter Biden a intervenit pe lângă guvernul SUA în timp ce tatăl său Joe Biden era vicepreședinte pentru a fi ajutat în legătură cu un proiect al companiei de gaz ucrainene Burisma, unde Hunter Biden făcea parte din consiliul de administraţie,  relatează The New York Times (NYT). Nu este clar dacă  Departamentul de Stat a făcut vreun demers în numele Burisma. 

de Redactia Observator

la 15.08.2024 , 11:04

Hunter Biden a cerut ajutorul guvernului SUA pentru compania ucraineană Burisma în timp ce tatăl său era vicepreședinte
Hunter Biden a cerut ajutorul guvernului SUA pentru compania ucraineană Burisma în timp ce tatăl său era vicepreședinte - Profimedia

După ce președintele Joe Biden a renunțat la un al doilea mandat, administrația sa a publicat date care arată că, în timp ce era vicepreședinte, fiul său a solicitat asistență guvernului SUA.

Hunter Biden l-a contactat pe ambasadorul SUA în Italia în 2016, în timp ce tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte, în legătură cu un proiect geotermal al companiei ucrainene Burisma, unde Hunter Biden făcea parte din consiliul de administraţie, potrivit NYT. Hunter Biden i-a scris în acel an cel puţin o scrisoare ambasadorului, în numele Burisma, o companie energetică, a relatat marţi NYT.

Hunter Biden şi afacerea Burisma

Articolul continuă după reclamă

Avocatul său, Abbe Lowell, a declarat miercuri pentru Reuters că Hunter Biden şi alţii i-au cerut ambasadorului John Phillips şi altora să le facă cunoştinţă cu preşedintele regiunii Toscana din Italia, unde compania evalua unele proiecte.

Pe acelaşi subiect

"Nu a avut loc nicio întâlnire, nu s-a materializat niciun proiect, nu s-a solicitat niciodată nimic în SUA, ci s-a cerut doar o prezentare în Italia", a declarat Lowell. "Scrisoarea, precum şi cele scrise de alţii de la Burisma, nu căutau nimic mai mult decât o simplă prezentare, aşa cum procedează sute de companii în fiecare an în cazul ambasadorilor şi ambasadelor", a adăugat avocatul.

O persoană anonimă implicată în acest efort a mai spus că proiectul nu s-a materializat niciodată, potrivit NYT, care a precizat că nu este clar dacă Ambasada SUA din Italia a făcut vreun demers în numele Burisma. Hunter Biden nu a fost acuzat de încălcarea legii federale privind lobby-ul străin. Republicanii au lansat acuzaţii nedovedite că preşedintele Biden, Hunter Biden şi alţi membri ai familiei s-au implicat în nereguli financiare, acuzaţii negate de Casa Albă.

Reacţia Casei Albe 

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor, în cadrul briefingului de miercuri, că preşedintele nu a făcut afaceri cu Hunter şi nu ştia că fiul său a contactat Departamentul de Stat în legătură cu afacerea Burisma.

Burisma nu a făcut comentarii pe marginea acestor informaţii ale New York Times, care vin după ce Joe Biden a anunţat luna trecută că nu va mai candida pentru realegerea ca preşedinte.

John Phillips, ambasadorul de atunci, a declarat pentru NYT că a primit multe scrisori şi că nu-şi aminteşte una în mod special de la Hunter Biden, adăugând că nu ar fi încurajat "neapărat" un răspuns din partea sa, tocmai pentru a evita alimentarea unei aparenţe de tratament special.

Preşedintele regiunii Toscana de la acea vreme, Enrico Rossi, a declarat pentru New York Times că nu l-a întâlnit niciodată pe Hunter Biden şi că nu îşi aminteşte ca ambasada SUA să-l fi contactat în legătură cu lucrările planificate de Burisma.

Hunter Biden a pledat nevinovat la acuzaţiile fiscale penale care i-au fost aduse şi este programat să fie judecat pe 5 septembrie. Procurorii din acest doar fiscal l-au acuzat săptămâna trecută pe Hunter Biden că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care a încercat să "influenţeze agenţiile guvernamentale americane" în legătură cu o anchetă 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Hunter Biden a cerut ajutor de la guvernul SUA pentru compania ucraineană Burisma în timp ce tatăl său era vicepreședinte - NYT