Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski anunţă în premieră atingerea obiectivului strategic în Kursk. Ce urmăreşte de fapt Kievul prin invadarea Rusiei

Război în Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri noapte că forțele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Kursk unde au lansat o ofensivă fără precedent pe 6 august iar obiectivul strategic este atins. Ucraina vrea să creeze o zonă tampon, posturi de comandă militare şi coridoare umanitare, potrivit oficialilor de la Kiev. Cu toate astea, presa occidentală a scris că un obiectiv minim al ucrainenilor pare să fie retragerea trupelor ruse din Harkov și Donbas, principalele puncte fierbinţi ale războiului, lucru care nu s-a întâmplat până acum. 

de Redactia Observator

la 15.08.2024 , 12:19

Zelenski anunţă în premieră atingerea obiectivul strategic în Kursk. Ce urmăreşte de fapt Kievul prin invadarea Rusiei
Zelenski anunţă în premieră atingerea obiectivul strategic în Kursk. Ce urmăreşte de fapt Kievul prin invadarea Rusiei - Profimedia

"Progresul de astăzi (n.r. miercuri) în regiunea Kursk este bun. Ne atingem obiectivul strategic. Fondul de schimb pentru statul nostru a fost, de asemenea, completat semnificativ" a declarat Zelenski, referindu-se cel mai probabil, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), la personalul militar rusesc luat drept prizonieri de război. 

Zelenski vrea posturi de comandă militară în Kursk 

"Dronele noastre ucrainene funcționează exact așa cum ar trebui. Dar există lucruri pe care dronele singure nu le pot face. Din păcate, este nevoie de o altă armă, de rachete. Și continuăm să lucrăm cu partenerii noștri la soluții cu rază lungă de acțiune, deoarece acestea sunt decizii vizionare de dragul victoriei noastre. Trebuie să o facem", a mai transmis Zelenski, precizând că "este important ca Ucraina să lupte conform regulilor şi că trebuie asigurate nevoile umanitare din Kursk".

Articolul continuă după reclamă

Anterior, în cursul zilei de miercuri, Zelenski a ridicat în cadrul unui şedinţe cu oficiali din guvern şi armată problema creării unor posturi de comandă militare în regiunea Kursk. "Întâlnire pe tema situației din regiunea Kursk. Au fost discutate aspecte cheie. Securitate, ajutor umanitar, crearea de posturi militare de comandă dacă este necesar. Ucraina se protejează pe sine și viețile poporului său din comunitățile de graniță și ia măsuri active pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Liderul de la Kiev a precizat în această săptămână că forțele ruse au lansat de la începutul lui iunie aproape 2.100 de lovituri de artilerie din regiunea rusă Kursk în regiunea ucraineană vecină Sumî şi că operațiunile Ucrainei în Kursk sunt menite să securizeze granițele ţării.

Mihailo Podoliak, consilier al şefului biroului prezidenţial ucrainean, a subliniat într-un interviu acordat site-ului de ştiri în limbă rusă Meduza că principalele obiective politice ale Ucrainei în Kursk sunt de a împinge artileria rusă departe de zonele din care forțele ruse pot viza civilii ucraineni, să distrugă liniile logistice rusești care alimentează întregul teatru de război, să aducă în atenția națională și internațională eșecurile conducerii civile și militare a Rusiei și să ducă războiul direct pe teritoriul Rusiei.

"Zonă tampon" şi "coridoare umanitare" în Kursk

"Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice", a declarat ieri ministrul de interne, Igor Klimenko, pe Telegram.

Populaţia civilă rusă din "localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia" şi este privată de "lucrurile cele mai elementare", a adăugat el, precizând că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.

Aproape simultan, vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor. "Forţele noastre militare intenţionează (...) să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, atât spre Rusia, cât şi spre Ucraina", a indicat ea de asemenea pe Telegram.

Obiectivele invadării regiunii Kursk

Agenţia de presă Unian şi Ukrainska Pravda îl citeazăpe preşedintele Volodimir Zelenski care vorbeşte despre "crearea unei zone tampon" ca despre un fapt împlinit."Ucrainenii se protejează pe ei înşişi şi vieţile oamenilor lor din comunităţile de la graniţă, continuând să desfăşoare acţiuni intense pe teritoriul Rusiei", a spus Zelenski la finalul unei reuniuni speciale cu miniştri ai cabinetului de la Kiev la care au fost discutate măsurile de stabilizare în regiunea Kursk. El a adăugat că "forţele noastre respectă cu stricteţe cerinţele convenţiilor internaţionale şi ale dreptului internaţional umanitar".

În această "zonă sanitară" din regiunea Kursk vor avea acces reprezentanţii Crucii Roşii, ONU şi ai altor organizaţii umanitare internaţionale pentru a desfăşura activităţi specifice, notează Unian. La finalul reuniunii prezidate de Volodimir Zelenski, avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineţ, a explicat într-o declaraţie de presă că "în exercitarea dreptului său la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are dreptul nu numai de a se apăra, ci trebuie să respecte toate convenţiile internaţionale şi exigenţele dreptului internaţional umanitar".

"Prin urmare, armata noastră, în scopul autoapărării, a creat o zonă tampon pe teritoriul regiunii Kursk", a declarat Lubineţ, citat de Unian. Forţe ucrainene mecanizate au intrat pe 6 august în regiunea Kursk, de la frontiera cu Ucraina, luând trupele ruse prin surprindere.

După luni de retragere în faţa trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, această operaţiune militară este cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La rândul său, armata rusă anunţă aproape zilnic zădărnicirea tentativelor ucrainene de avansare, iar preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să "alunge" forţele ucrainene de pe teritoriul naţional. Luptele au dus la evacuarea a zeci de mii de civili de pe ambele părţi ale frontierei.

Ucrainenii spun că nu vor să anexeze teritoriu rusesc

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că Ucraina nu este interesată de "capturarea" de teritoriu în regiunea Kursk a Federaţiei Ruse, ci doreşte să protejeze vieţile oamenilor săi, incursiunea având ca scop de a forţa inamicul să-şi disloce forţe din regiunea Doneţk, unde armata ucraineană este în retragere, şi să-i perturbe logistica.

Anunţul Kievului privind crearea unei "zone sanitare" în regiunea rusă Kursk intervine după ce preşedintele rus Vladimir Putin dăduse ordin în luna mai armatei sale să creeze o astfel de zonă în regiunea ucraineană Harkov, pentru a proteja în special regiunea rusă Belgorod de bombardamentele ucrainene.

La fel ca acum în regiunea Kursk, trupele ruse au profitat de vulnerabilităţile de această dată ale armatei ucrainene în acel sector şi au avansat rapid, cucerind mai multe localităţi, dar au pierdut din ritm după primele săptămâni de ofensivă.

Potrivit ISW, Ucraina controla marţi cel puţin 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk. Dar comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, afirmă că circa 1.000 de km pătraţi s-ar afla sub control ucrainean în această regiune.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Ştiri externe » Zelenski anunţă în premieră atingerea obiectivului strategic în Kursk. Ce urmăreşte de fapt Kievul prin invadarea Rusiei