Serghei Lavrov: Rusia nu este complet curată, nu ne este rușine să arătăm cine suntem
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru BBC că Rusia "nu este complet curată" și că ”nu ne este rușine să arătăm cine suntem”. Război Rusia - Ucraina, ziua 114 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 17.06.2022, 12:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
”Nu am invadat Ucraina”, a insistat din nou Lavrov în cadru interviului oferit corespondentului BBC la Moscova, Steve Rosenberg. ”Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că atragerea Ucrainei în NATO este un act criminal”.
Presat să comenteze despre victimele războiului din Ucraina, Lavrov a declarat că: ”Nu, Rusia nu este curată. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem.”
Lavrov a repetat discursul Kremlinului că în Ucraina sunt naziști. Oficialii ruși susțin în mod repetat de la startul invaziei că armata rusă ”denazifică” țara. Lavrov a stârnit recent un scandal când a încercat să justifice insultele naziste la adresa președintelui Ucrainei, care este evreu, spunând că Adolf Hitler ar avea ”sânge de evreu”.
Întrebat dacă a lăsa copii și bătrâni să moară, cum s-a întâmplat la Cernihiv potrivit unui oficial ONU, înseamnă că rușii luptă contra naziștilor în Ucraina, Lavrov a răspuns: ”Este un mare păcat, dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiuniilor de către Occident. Și de foarte multe ori sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident. Rusia nu este complet curată. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem."
- Serghei Lavrov acuză Chișinăul de "cerșit" și spune că Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în ''a...
- "Ce au mai vândut rușii din ce au furat din Ucraina?" Reacția nervoasă a lui Lavrov către un jurnalist care...
- Rușii amenință cu rachete balistice pe românii ”răzbunători”, deși România nici nu a primit solicitare...
Lavrov i-a provocat pe oficialii britanici: Hai, atunci, îngenunchiați Rusia!
Comentând relațiile dintre Moscova și Londra, Lavrov i-a provocat pe oficialii britanici, pe premierul Boris Johnson și pe ministra de Externe Liz Truss, care au spus luna trecută că Rusia trebuie învinsă neapărat, spunându-le: ”Hai, atunci, făceți asta!”.
”Nu cred că mai este loc de manevră pentru că atât premierul Johnson cât și Liz Truss au spus deschis că trebuie să învingă Rusia, că trebuie să forțeze Rusia să îngenuncheze. Hai, atunci, făceți asta!”, a declarat Lavrov.
Lavrov: Nu mă interesează deloc ochii Occidentului
Lavrov a comentat și despre britanicii care au fost condamnați la moarte în autoproclamata Republică Populară Donețk și despre responsabilitatea Rusiei în acest verdict. ”Nu mă interesează deloc ochii Occidentului. Mă interesează doar dreptul international. Potrivit dreptului internațional, mercenarii nu sunt recunoscuți ca fiind combatanți”, a spus Lavrov.
Când corespondentul BBC i-a spus că cei doi britanici au servit în forțele armate ucrainene și că nu erau mercenari, Lavrov a răspuns sec că asta ar trebui să fie decis de o instanță. Lavrov a acuzat BBC că nu a dezvăluit adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu civilii din zonele separatiste din estul Ucrainei, ”când civilii au fost bombardați de trupele Kievului timp de opt ani”. Steve Rosenberg i-a atras atenția că de-a lungul a șase ani, BBC a contactat de multe ori conducerea din zonele separatiste, cerând permisiunea de a investiga, dar i s-a refuzat intrarea de fiecare dată.
Rusia a acuzat Ucraina de genocid. Cu toate acestea, în 2021, opt civili au fost uciși în zonele controlate de rebeli, potrivit ”oficialilor” pro-ruși din Donbas, iar șapte în 2020. Deși fiecare moarte este o tragedie, asta nu înseamnă că e genocid, i-a transmis Steve Rosenberg care a sugerat că, dacă ar fi avut loc într-adevăr un genocid, atunci separatiștii din Lugansk și Donețk ar fi fost interesați ca BBC să investigheze în regiune. Întrebat de ce echipa BBC nu a fost lăsată în Donbas, Lavrov a răspuns că nu știe.
De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Lavrov a acordat doar câteva interviuri presei occidentale. În vârstă de 72 de ani, Lavrov a reprezentat Rusia pe scena politică internațională în ultimii 18 ani. În prezent, Occidentul l-a sancționat atât pe el, cât și pe fiica acestuia.