Antena Meniu Search
x

"Ce au mai vândut rușii din ce au furat din Ucraina?" Reacția nervoasă a lui Lavrov către un jurnalist care l-a sfidat

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat la Ankara, a minimalizat temerile globale despre o criză alimentară, apreciind că aceasta este ''cu adevărat o problemă minoră''. După ce un jurnaist l-a întrebat "ce au mai vândut rușii din ce au furat din Ucraina", șeful diplomației ruse și-a pierdut cumpătul și a răspuns că Rusia "își urmărește obiectivele anunțate public și anume eliberarea estului Ucrainei". 

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 17:14

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, la Ankara
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, la Ankara - Profimedia Images

"Ai tu o problemă cu furtul de crezi că toată lumea face la fel? Noi ne urmărim obiectivele anunțate public, și anume, eliberarea estului Ucrainei. Iar grâul poate fi trasportat, liber, oriunde în lume. Nu sunt obstacole din partea Rusiei, dar asta presupune ca președintele Zelenski să dea comanda pentru a li se permite navelor străine și ucrainene să intre în Marea Neagră", a declarat Lavrov, la Ankara, în cadrul întrevederii cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lavrov a subliniat că Rusia este pregătită să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Ucraina îşi deminează zonele de coastă pentru a permite exportul cerealelor.

''Preşedintele rus Vladimir Putin a spus deja public că noi vom garanta securitatea acestor rute şi vom garanta că - în cazul în care Ucraina îşi deminează porturile şi va lăsa navele să iasă - nu vom profita de această situaţie în cadrul operaţiunii militare speciale aflată în desfăşurare'', scrie Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Kievul a anunțat că refuză să demineze portul Odessa de teama unui atac din partea rușilor. Un purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a calificat promisiunile Moscovei drept ''vorbe goale''. ''Este nevoie de echipamente militare pentru a proteja linia de coastă şi de o misiune navală care să patruleze rutele de export în Marea Neagră'', a explicat acesta poziţia Kievului.

Ajutorul promis de Turcia pentru a pune capăt blocajului cerealelor

O soluţie rămâne teoretic posibilă prin oferta Turciei de a ajuta la deminarea apelor sau la asigurarea unei treceri în siguranţă a navelor, a mai menţionat Lavrov.

La rândul său, Cavusoglu a declarat că ţara sa privilegiază planul ONU care implică această organizaţie şi cele trei ţări (Rusia, Ucraina şi Turcia). Dar Kievul şi Moscova tot mai trebuie să ajungă la un acord, a remarcat ministrul turc.

''Am acordat multă atenţie problemei exporturilor cerealelor ucrainene, pe care colegii noştri occidentali şi ucrainenii încearcă să o prezinte ca pe o criză universală, în timp ce ponderea acestor cereale reprezintă mai puţin de 1% din producţia mondială de grâu şi de alte cereale'', a explicat ministrul rus.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio avertizase mai devreme miercuri că menţinerea blocadei asupra exporturilor ucrainene de grâu în urma agresiunii militare ruse asupra Ucrainei riscă să provoace moartea a milioane de persoane în alte părţi ale lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Ce au mai vândut rușii din ce au furat din Ucraina?" Reacția nervoasă a lui Lavrov către un jurnalist care l-a sfidat