Antena Meniu Search
x

Rușii amenință cu rachete balistice pe românii ”răzbunători”, deși România nici nu a primit solicitare pentru zborul lui Lavrov

Președintele Agenției Spațiale Rusești ameninţă în mod explicit România cu rachete balistice intercontinentale Satan 2. Ieşirea nervoasă a lui Dmitri Rogozin vine pe fondul vizitei ratate în Serbia a ministrului rus de Externe, care nu a primit acceptul de zbor deasupra a trei ţări europene. Război Rusia - Ucraina, ziua 104 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 07.06.2022, 12:56

Rușii amenință cu rachete balistice pe românii ”răzbunători”, deși România nici nu a primit solicitare pentru zborul lui Lavrov
Rușii amenință cu rachete balistice pe românii ”răzbunători”, deși România nici nu a primit solicitare pentru zborul lui Lavrov - Profimedia

Paradoxul e că România nici macar nu se afla pe lista respectivă, dar am fost numiţi "răzbunători" şi ameninţaţi cu distrugerea. Bulgaria a fost printre statele care au implementat fără ezitare sancţiunile impuse de Uniunea Europeana și n-a permis accesul în spaţiul său aerian a unui aparat de zbor din Rusia indiferent de cine se afla la bord. 

Kremlinul a catalogat închiderea spaţiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept un act ostil, iar asta l-a determinat pe directorul agenţiei spaţiale ruseşti să transmită un mesaj dur pe reţelele sociale. În opinia lui Dmitri Rogozin, rachetele Sarmat nu au nevoie de permisiune de tranzit. Numai că ameninţările au fost lansate şi asupra unor ţări care nu au avut nicio implicare în blocarea vizitei lui Serghei Lavrov în Serbia, cum ar fi România.

"Din datele pe care le am la nivelul Guvernului, pot să vă confirm că, cel puţin până la momentul organizării briefingului de presă, Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu primise nicio solicitare de la autorităţile ruse privind survolul vreunei aeronave care să-l transporte pe ministrul rus de externe",  a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Şeful Agenţiei Spaţiale Ruseşti a ameninţat, însă, şi Suedia, iar - aici - Kremlinul a simţit nevoia să intervină.  "Aș dori să vă reamintesc cuvintele președintelui Putin că Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Finlanda sau pentru Suedia, iar aceste țări nu au reprezentat niciodată vreo amenințare pentru noi", a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse.

Pe acelaşi subiect

Serghei Lavrov: Inimaginabilul s-a produs

Asta nu înseamnă că Moscova a trecut cu vederea faptul că Bulgaria, Muntenegru şi Macedonia de Nord nu i-au permis ministrului rus de Externe să ajungă în Serbia.

"Deciziile care au fost luate de unii membri ai Alianței Nord-Atlantice și deciziile care au împiedicat realizarea vizitei în Serbia sunt cu siguranță de neconceput", a reacţionat Serghei Lavrov. "Necondiționat, astfel de acțiuni neprietenoase în ceea ce privește țara noastră, în ceea ce privește reprezentanții la nivel înalt ai țării noastre pot crea probleme, pot duce la faptul că contactele ar fi reprogramate pentru o perioadă", a transmis şi Dmitri Peskov.

În orice caz, anularea vizitei lui Serghei Lavrov i-a bucurat pe mulţi sârbi. "Ar fi fost o mare rușine, după cum știți, dacă (ministrul rus de externe Serghei) Lavrov ar fi venit la Belgrad, pentru că ar fi discreditat această țară, astfel ţara noastră a fi părut că acele crime comise în Ucraina sunt acceptabile", a fost reacţia unui protestatar. Totuşi, ministrul rus de Externe nu va renunţa la întâlnirea lui omologul său sârb, pe care l-a invitat la Moscova în perioada următoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » Rușii amenință cu rachete balistice pe românii ”răzbunători”, deși România nici nu a primit solicitare pentru zborul lui Lavrov