Antena Meniu Search
x

Doi britanici și un marocan capturați de ruși în Ucraina au fost condamnați la moarte

Doi britanici și un marocan capturați de forțele ruse în Ucraina au fost condamnați la moarte, transmite agenția de presă RIA Novosti, citată de BBC. Rușii îi acuză că sunt mercenari, dar ei susțin că sunt luptători străini ai armatei ucrainene. Război Rusia - Ucraina, ziua 106 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 09.06.2022, 18:33

Britanicii capturați de forțele ruse în Ucraina au fost condamnați la moarte
Aiden Aslin, Shaun Pinner și Saaudun Brahim, în timpul procesului în care sunt acuzați că sunt mercernari - Profimedia

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Nottinghamshire, Shaun Pinner, de 48 de ani, din Bedfordshire, și un al treilea bărbat, cetățean marocan, Saaudun Brahim, au fost aduși în fața unui așa-zis tribunal din Republica Populară Donețk. Instanța nu este recunoscută la nivel internațional. Cei trei sunt acuzați că au luptat în calitate de mercenari contra forțelor ruse. Familiile bărbaților britanici susțin că cei doi fac parte din armata Ucrainei.

Cei doi bărbați sunt membri ai forțelor armate ale Ucrainei, iar Marea Britanie a precizat că sunt prizonieri de război cu dreptul la imunitate și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități. ”Curtea Supremă din Republica Populară Donețk a pronunțat prima sentință împotriva mercenarilor – britanicii Aiden Aslin și Sean Pinner și marocanul Saadun Brahim au fost condamnați la moarte relatează corespondentul RIA Novosti din sala de judecată”, a scris pe Telegram agenția rusă de stat. 

Cine sunt britanicii condamnați la moarte în Donețk

Cei doi britanici și marocanul capturați de forțele ruse în Ucraina au fost găsiți vinovați și condamnați la moarte de un tribunal din Donețk, teritoriul controlat de rebelii pro-ruși, nerecunoscut internațional. Toți sunt foști luptători din armata ucraineană care au fost capturați la Mariupol de forțele ruse, potrivit BBC. 

Pe acelaşi subiect

Unul dintre britanici este Aiden Aslin, 28 de ani, din Nottinghamshire. Familia lui a povestit pentru BBC că tânărul s-a mutat la Nikolaiev, în Ucraina, în 2018. A devenit marinar în armata ucraineană în 2018 și s-a logodit cu o ucraineancă. În trecut a luptat alături de unitățile armate kurde din Siria împotriva așa-zisului Stat Islamic.

De când a fost prins de ruși, a apărut vânăt în timp ce era interogat în fotografii și înregistrări video la televiziunea de stat.

Celălalt bărbat britanic, Shaun Pinner, are 48 de ani și este originar din Bedfordshire. Familia sa a spus că a fost un soldat ”respectat” în armata britanică înainte de a se muta în Ucraina în urmă cu patru ani pentru a ajuta armata de la Kiev.

"Lui Shaun i-a plăcut stilul de viață ucrainean și a considerat Ucraina drept țara sa adoptivă în ultimii patru ani. În tot acest timp, și-a cunoscut soția ucraineană...", au povestit aceștia. Contractul de trei ani al lui Pinner urma să expire la sfârșitul anului, când plănuia să desfășoare activități umanitare în țară, potrivit familiei sale.

Condamnații la moarte vor face apel 

Președintele completului de judecată care a dat pedeapsa cu moartea a calificat sentința drept justă. Alexander Nikulin a spus că instanța s-a ghidat nu doar după normele în vigoare, ci și după principiul inviolabil al justiției, potrivit agenției de presă Interfax. Cei trei bărbați au fost acuzați că sunt ”mercenari” și au derulat activități ”care vizează preluarea puterii și răsturnarea ordinii constituționale” din autodeclarata Republica Populară Donețk.

Agenția de presă Tass a citat un avocat care acționează în numele inculpaților spunând că toți trei ”au dorit” să facă apel. Cei trei ”nu erau pregătiți să audă” că au primit pedeapsa cu moartea.

Londra, ”grav îngrijorată” de condamnarea la moarte în Ucraina a doi combatanţi britanici de către separatişti proruşi

Regatul Unit se declară ”grav îngrijorat” după anunţarea condamnării la moarte a doi combatanţi britanici de către separatişti proruşi în Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro. ”Suntem, evident, grav îngrijoraţi”, declară un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson. ”Repetăm că prizonierii de război nu trebuie să fie exploataţi din motive politice”, subliniază el.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss denunţă un ”simulacru de proces, fără vreo legitimitate”. Doi britanici, Aiden Aslin şi Shaun Pinner, şi un marocan, Brahim Saadoun, luaţi prizonieri în estul Ucrainei, unde luptau pentru Kiev, au fost condamnaţi joi la moarte de către ”justiţia” separatistă din Doneţk.

”Curtea Supremă a Republicii Populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi de faptul că au participat la confruntări armate ca mercenari”, potrivit agenţei oficiale ruse de presă Tass.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Doi britanici și un marocan capturați de ruși în Ucraina au fost condamnați la moarte