Antena LIVE

SUA permit Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei. Bazele cheie ruseşti nu pot fi lovite - WP

Război în Ucraina. Statele Unite nu permit Ucrainei să lovească cu arme furnizate de americani ţinte aflate la peste 100 de kilometri de graniţă, în interiorul Rusiei, a dezvăluit cotidianul american The Washington Post (WP) citând oficiali ucraineni. Această restricţie împiedică atacarea unor baze rusești cheie utilizate pentru a lansa lovituri devastatoare cu bombe cu planare.

De la 24.06.2024, 17:28
SUA permit Ucrainei să lovească doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei. Bazele cheie ruseşti nu pot fi lovite - WP The Washington Post

Doi oficiali ucraineni au declarat sub protecţia anonimatului pentru WP că deşi SUA au autorizat anumite atacuri cu arme americane în interiorul Rusiei, în zona de granţă, ajutând armata ucraineană să reducă unele atacuri rusești, restricția referitoare la raza de acțiune continuă să limiteze capacitatea Ucrainei de a contracara în mod eficient operațiunile rusești.

În replică, oficialii americani au refuzat să spună clar care este limitarea, dar susţin că afirmația ucrainenilor referitoare la mai puțin de 100 de kilometri este incorectă. La începutul lunii iunie, Joe Biden a explicat că SUA nu permit utilizarea armelor sale pentru lovituri adânci în Rusia, inclusiv la Moscova sau Kremlin. Permisiunea este acordată numai pentru a lovi zonele de frontieră din Rusia, a spus Biden. 

"SUA permit Ucrainei să tragă cu arme furnizate de SUA peste tot în Rusia de unde vin forțele ruse pentru a încerca să cucerească teritoriul ucrainean. Nu este vorba despre geografie sau o anumită rază, dar dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, Ucraina are capacitatea de a răspunde forțelor care lansează lovituri peste tot peste graniţă" a declarat maiorul Charlie Dietz, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să îi permitem Ucrainei să răspundă forțelor care o lovesc de peste graniță", a declarat şi consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan. 

Pe acelaşi subiect

Rezultatele arată că există restricţii semnificative pentru armata ucraineană

Deși oficialii de la Kiev nu vor să-i contrazică în public pe omologii lor americani, este clar că armata ucraineană nu crede că are atâta putere de decizie pe cât par să sugereze declarațiile oficialilor de la Casa Albă și Pentagon, a apreciat Washington Post. Iar rezultatele loviturilor ucrainene din cele trei săptămâni de când Washington a aprobat cererea Ucrainei de a folosi anumite arme occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc confirma varianta ucraineană că există restricţii semnificative, mai adaugă sursa citată. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, a scris luna aceasta că politica americană de limitare a utilizării de către Ucraina a armelor americane în Rusia a creat un adevărat "sanctuar.. pe care Rusia îl exploatează pentru a-și proteja forțele de luptă, centrele de comandă și control, logistica și servicii de asistență din spatele frontului, folosite de armata rusă pentru a-și desfășura operațiunile militare în Ucraina". 

Permisiunea de a folosi arme SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei "a schimbat cu siguranță lucrurile. Inamicul a simțit asta, mai ales direct pe prima linie. Dar nici raza de acțiune și nici categoria de arme nu sunt suficiente" a declarat un oficial al ministerului ucrainean al Apărării.

ISW susţine în raportul său că "sanctuarul terestru" al Rusiei, zona unde nu poate fi lovită cu arme americane, a fost redusă cu doar 15%, iar avantajul militar al Rusiei împotriva Ucrainei a fost păstrat în esență. Doar o mică zonă din Rusia aflată de-a lungul graniței internaționale ruso-ucrainene a fost autorizată pentru țintire, a evaluat ISW.

Rusia continuă să atace Ucraina cu bombe cu planare

Potrivit unor filmări de la începutul lunii iunie surprinse în regiunea Belgorod din Rusia, ucrainenii par să fi lovit cu un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA un sistem rusesc de apărare S-300/400. Lovirea acestor sisteme a redus de la 25 mai atacurile cu rachete asupra orașului Harkov la zero, a declarat primarul Igor Terekhov.

Totuși, orașul rămâne "sub amenințarea constantă" a bombelor cu planare, bombe de aviaţie din epoca sovietică pe care Rusia le-a modificat şi modernizat. Pot cântări sute de tone şi sunt echipate cu sisteme de ghidare.  De obicei, sunt lansate de la peste 25 de km de graniţa cu Ucraina, dar avioanele decolează de la baze mai îndepărtate, dincolo de raza de atac aprobată de SUA.

Rusia a tras peste 3.200 de astfel de bombe asupra Ucrainei doar în luna mai, a declarat președintele Volodimir Zelenski luna trecută. Ucraina așteaptă primul său lot de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, care ar putea descuraja Rusia să arunce atât de multe bombe, scrie WP. În plus Ucraina dezvoltă şi ea propriile bombe de acest tip pentru a le arunca asupra pozițiilor rusești, deși nu este clar cât de eficiente ar putea fi acestea. 

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina bombe cu planare arme
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Condimentul pe care nu e bine să îl consumi vara. Dă o aromă aparte...
Fanatik.ro
Publicat 08.07.2024
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la...
Fanatik.ro
Publicat 08.07.2024
Util pentru zilele caniculare: Ce fac soldații americani pentru a se răcori
spotmedia.ro
Publicat 07.07.2024
Caz rarisim în Bârlad! Ce note a putut să ia la BACALAUREAT 2024 un elev de la...
Gandul
Publicat 08.07.2024
Ce a pățit un blogger român care a intrat în Rusia având și viză de Ucraina...
Adevărul
Publicat 08.07.2024
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
A1
Publicat 07.07.2024
Horoscopul zilei de 9 iulie 2024. Gemenii fac o schimbare în viața lor. Află ce...
CaTine
Publicat 08.07.2024
Horoscop săptămânal 8 - 14 iulie 2024: Berbecii pot relua un proiect abandonat...
spynews.ro
Publicat 08.07.2024
Toni Kroos, discurs manifest despre imigrația din Germania: „M-aș simți...
GSP
Publicat 07.07.2024
Cele 3 zodii care vor avea un înger păzitor alături de ale, începând cu 12...
Click.ro
Publicat 08.07.2024
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc...
Useit
Publicat 08.07.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
S-au afișat rezultatele la Bacalaureat. Ce note s-au obținut
Redacţia.ro
Publicat 08.07.2024
Val de reacții după ce Nicki Minaj și-a anulat concertul de la SAGA: „Dacă...
libertatea.ro
Publicat 08.07.2024
Celine Dion „exersează în secret pentru revenirea în Las Vegas”, cu...
ZU
Publicat 08.07.2024
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Hello taste
Publicat 08.07.2024
Ce este sindromul Raynaud: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Deparinti
Publicat 08.07.2024
A început „vânătoarea” de videochatiste. Cum a ratat...
ziare.com
Publicat 08.07.2024
Este sfârșitul unei ere. Anahí a dezvăluit că prietenia cu membrii trupei RBD...
Happy
Publicat 08.07.2024
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
Medicool
Publicat 08.07.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024