Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Veste proastă pentru ucraineni. Ruşii au atacat în premieră cu o bombă de aviație de trei tone FAB-3000. Momentul impactului

Război în Ucraina. Armata rusă a folosit în premieră noua bombă FAB-3000 M-54 cu un modul unificat de planare și corecție (UMPC) pentru a lovi pozițiile ucrainene din regiunea Harkov. Explozia este una devastatoare chiar şi după ce bomba grea de 3 tone (focos de 1,2 tone) a ratat clădirea cu 10 metri. Este o nouă capacitate a ruşilor, cu un potențial ridicat de distrugere, în special dacă continuă să poată folosi astfel de arme fără a primi un răspuns, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului.

de Redactia Observator

la 24.06.2024 , 17:19

Armata rusă a lovit constant de la începutul lunii iunie regiunea ucraineană Harkov cu temutele bombe FAB. Este vorba de bombe vechi, ieftine, fără sisteme de ghidare. De anul trecut ruşii au început să le "modernizeze" punându-le "aripi" şi kituri de ghidare prin satelit. Iar pentru că au mii de astfel de bombe, au ajuns să lanseaze din avioane şi până la 100 pe zi, în mare parte pentru a lovi poziţii fortificate ucrainene. La începutul anului ruşii au lansat şi câte 125 de bombe FAB zilnic asupra oraşului Avdiivka, cucerit în cele din urmă în februarie. 

În luna martie, bloggerii pro-război ai Kremlinului au fost uimiţi de câteva cadre de la uzina de arme din Nijni Novgorod, unde, la o vizită a fostului ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost vizibilă o bombă masivă de 3.000 de kilograme, mai mare decât muncitorii care o manipulau. Ţinând cont de greutatea ei, comentatorii ruşi nu erau convinşi că poate fi transportată cu avioanele Sukhoi, se întrebau dacă poate plana şi care ar fi raza ei de acţiune. 

Răspunsurile au venit joi când bloggerul militar rus Fighterbomber, un canal de Telegram afiliat Forţelor Aeriene Ruse, a publicat o filmare surprinsă dintr-o dronă cu momentul sosirii unei bombe FAB-3000, în satul Lipţî, din regiunea Harkov. Cel mai probabil a fost lansată de un avion Su-24. Ţinta era o clădire masivă de beton, cu 3 etaje, unde, susţin ruşii, se afla o acumulare de soldaţi ucraineni. Unele surse susţin că era o clădire a poştei ucrainene, altele că era un imobil transformat într-un spital de război. 

Vezi și

Cert este că bomba a ratat clădirea cu vreo 10-15 metri. Însă, "deși bomba nu a lovit direct clădirea, suflul exploziei și schijele au distrus literalmente toate structurile din jur, lăsând doar ruine" a comentat influentul blogger militar rus Rîbar. 

Pe acelaşi subiect

"O lovitură directă asupra țintei ar fi cauzat daune mult mai grave. Cu toate acestea, precizia munițiilor echipate cu kituri UMPC, deși rămâne în urma variantelor occidentale, a devenit mult mai mare în ultimul an. Mai ales având în vedere că Forțele Armate Ruse practic nu aveau nimic de genul acesta înainte de 2023... Putem spune că arsenalul de mijloace de distrugere al Forțelor Aerospațiale Ruse a devenit și mai mare", mai scrie canalul de Telegram, urmărit de peste 1,2 milioane de oameni.

Filmarea a fost comentată inclusiv de analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului. "Deşi ruşii au apreciat producția bombelor FAB-3000, se temeau că greutatea și dimensiunea acestora le-ar face foarte dificil de lansat pentru majoritatea aeronavelor tactice rusești. Faptul că forțele ruse și-au dat seama cum să lanseze bombe FAB-3000 este un moment semnificativ care va crește potențialul de distrugere al atacurilor cu bombe cu planare asupra forțelor și infrastructurii ucrainene" au evaluat experţii occidentali.

Ruşii folosesc din ce în ce mai multe bombe cu planare împotriva Ucrainei, în special în regiunea Harkov, unde au un efect devastator și, dacă încep să lanseze atacuri în valuri cu FAB-3000 (sau chiar cu bombe mai grele), vor putea provoca daune și mai mari pozițiilor ucrainene din prima linie și infrastructurii critice, au mai comentat analiştii ISW. 

Deşi lovitura de pe 20 iunie nu a fost deosebit de precisă, raza de distrugere a FAB-3000 compensează lipsa de acuratețe, mai ales dacă forțele ruse sunt capabile să le folosească la scară largă, fără contramăsuri din partea ucrainenilor, aşa cum au făcut-o cu bombele FAB-500, au concluzionat analştii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Veste proastă pentru ucraineni. Ruşii au atacat în premieră cu o bombă de aviație de trei tone FAB-3000. Momentul impactului