Antena LIVE

Țări est-europene vor livra Ucrainei armament greu, anunță Germania. "Următoarele două săptămâni vor fi decisive"

Ucraina va primi "în zilele următoare" arme grele, între care tancuri de luptă și alte echipamente din partea partenerilor europeni pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă, a declarat joi ministrul german al Apărării, citat de France Presse. Război Rusia - Ucraina, ziua 57 LIVE TEXT

De la 21.04.2022, 15:13
Țări est-europene vor livra Ucrainei armament greu, anunță Germania. "Următoarele două săptămâni vor fi decisive" Profimedia

"Acestea vor fi tancuri de luptă, vehicule blindate şi alte echipamente pe care ţările le pot ceda" Ucrainei, a explicat Christine Lambrecht într-un interviu acordat canalului de informaţii n-tv, transmite Agerpres. Acest material va fi livrat "în zilele următoare", în timp ce experţi militari afirmă că "următoarele două săptămâni vor fi decisive" pentru războiul rusesc în Ucraina, a precizat ministrul.

Mai multe ţări membre NATO au aprobat deja livrări de arme grele, precum SUA, Marea Britanie, Republica Cehă şi Olanda.

Aflat sub tirul criticilor pentru reticenţa sa de a face la fel, cancelarul Olaf Scholz anunţase marţi că se angajează să-i ajute pe aliaţii est-europeni care furnizează Kievului armament de fabricaţie sovietică, de asemenea utilizat de armata ucraineană, prin înlocuirea echipamentelor pe care le vor furniza.

"Fiecare ţară decide ce poate dona şi noi garantăm că le vom susţine pentru a-şi reconstitui stocurile cu scopul ca ţările Europei de Est să-şi poată asigura apărarea propriului teritoriu", a detaliat ministrul social-democrat, fără a preciza termenul pe care l-ar lua înlocuirea de echipamente.

Pe acelaşi subiect

Germania va instrui soldaţi ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000

Germania, care a livrat deja arme defensive, asigură că nu este în măsură să ia mai mult din rezervele Bundeswehr-ului pentru că altfel nu şi-ar mai putea asigura angajamentele faţă de NATO şi nici apărarea propriului teritoriu. Ministrul german al Apărării a amintit în trecere instituirea rapidă a unui fond excepţional de 100 miliarde de euro, decis de guvern, pentru a moderniza armata, care mai trebuie să fie supus unui vot în Bundestag.

Lambrecht a confirmat de asemenea că Germania va instrui soldaţi ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000. "Nu putem livra arme noi înşine, Bundeswehr-ul nu are mijloacele" necesare, a spus ministrul, "dar acolo unde putem ajuta sau instrui, o vom face".

Potrivit media germane, aceste blindate vor fi furnizate de Ţările de Jos. Premierul Mark Rutte a anunţat recent pe Twitter trimiterea unor blindate în Ucraina, fără a preciza tipul lor.

Ucraina a primit avioane de luptă

Ieri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene. John Kirby a refuzat, însă, să precizeze numărul, tipul sau originea aeronavelor, potrivit AFP.

"Astăzi au mai multe avioane de vânătoare decât aveau în urmă cu două săptămâni. Fără a intra în detalii despre ceea ce oferă alte țări, aș spune că au primit avioane suplimentare și piese de schimb pentru a-și mări flota​", a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă. 

El nu a precizat tipul de avioane furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de săptămâni întregi, dar a sugerat că sunt de fabricație rusă.

"Alte națiuni care au experiență cu acest tip de aeronavă au putut să-i ajute să pună în funcțiune mai multe aeronave", a continuat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

John Kirby a precizat că Statele Unite, care nu doresc să fie văzute ca o țară beligerantă în conflict, au facilitat trimiterea de piese de schimb pe teritoriul ucrainean, dar piloții americani nu au dus niciun avion acolo. Kievul le cerea partenerilor săi occidentali Mig-29, pe care armata sa știa deja să le piloteze și pe care le aveau câteva țări din Europa de Est.

Zelenski: Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem  şi am fi instaurat pacea 

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept "cea mai barbară şi inumană". El a afirmat că dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partrnerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.

"În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană armată. Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este semnătura armatei ruse. Şi aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii. Noi ne opunem armateii coniderate a doua sau a treia cea mai puternică din lume. Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie", a afirmat preşedintele ucrainean în obişnuitul său discurs zilnic, potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook.

Președintele ucrainean a spus că intensitatea atacurilor în Harkov, regiunea Donbas şi în Dnipropetrovsk a crescut considerabil.

Ți-a plăcut acest articol?

arme tancuri ucraina
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024