Antena Meniu Search
x

Preşedintele Lukoil a demisionat. Vagit Alekperov este al zecelea cel mai bogat om din Rusia şi ceruse oprirea războiului din Ucraina

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a demisionat din toate funcţiile pe care le deţinea în cadrul gigantului petrolier din Rusia, fără să dea vreun motiv. Acesta a fost însă unul dintre cei care la începutul războiului din Ucraina a cerut oprirea ofensivei ruse.

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 14:33

Vagit Alekperov (stânga) a participat alături de Vladimir Putin la deschiderea unei staţii Lukoil în New York, în 2003, în prezenţa senatorului Charles Schumer (dreapta)
Vagit Alekperov (stânga) a participat alături de Vladimir Putin la deschiderea unei staţii Lukoil în New York, în 2003, în prezenţa senatorului Charles Schumer (dreapta) - Stephen Chernin/Getty Images

Preşedintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, a demisionat anticipat din funcţie, a anunţat joi al doilea mare producător de petrol din Rusia, după ce la începutul lunii martie Alekperov a făcut un apel pentru oprirea imediată a ofensivei ruseşti în Ucraina, informează AFP.

"Preşedintele Consiliului de Administraţie al Lukoil, Vagit Alekperov, a informat compania despre decizia sa de a demisiona din funcţia de membru al consiliului director şi preşedinte", a anunţat al doilea mare producător de petrol din Rusia într-un comunicat de presă.

Această demisie a lui Alekperov vine la o săptămână după ce numele miliardarului a fost introdus pe o listă de sancţiuni impuse de către Regatul Unit unor personalităţi ruse.

Numeroşi oligarhi şi lideri ruşi au fost sancţunaţi de către Occident, iar activele le-au fost blocate. Însă Vaghit Alekperov este primul patron al unui grup de acest rang din sectorul rus al hidrocarburilor care demisionează.

Pe acelaşi subiect

Cine este Vagit Alekperov

Compania Lukoil nu a dezvăluit motivele pentru care Vagit Alekperov a demisionat.

În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993 şi la data de 31 martie 2022 deţinea 3,12% din acţiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acţiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi şi fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Preşedintele Lukoil a demisionat. Vagit Alekperov este al zecelea cel mai bogat om din Rusia şi ceruse oprirea războiului din Ucraina