Antena Meniu Search
x

Azovstal, filmată cu drona de ruși. ”Putin încearcă să-i înfometeze pe ultimii apărători ucraineni”

Agenția de știri de stat rusă Ria Novosti a difuzat imagini filmate din dronă cu uzina Azovstal, ultimul bastion ucrainean rămas în orașul Mariupol. AP nu a putut verifica în mod independent imaginile. Război Rusia - Ucraina, ziua 57 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 14:23

Vezi și

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a declarat joi președintelui Vladimir Putinuzina în care se acund sute de soldați ucraineni a fost ”blocată în siguranță” în timp ce restul orașului a fost ”eliberat”, lucra salutat de Putin drept un ”succes”, relatează AP. Obiectivul declarat al Kremlinului este capturarea Donbasului, regiunea estică, în mare parte vorbitoare de limbă rusă, în care se află mine de cărbune, uzine de metal și de echipamente grele.

 ”Rusia a decis că nu trebuie să finalizeze cucerirea uzinei și va încerca în schimb să-i înfometeze pe ultimii apărători ucraineni” a comentat pentru BBC jurnalistul Joe Inwood. ”Blocaţi toată această zonă în aşa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă”, a ordonat Putin joi armatei ruse. 

Uzina Azovstal este una dintre cele mai mari combinate din Europa, se întinde pe o suprafață de 10 km pătrați și are o rețea complexă de camere și tunele subterane, potrivit BBC. Sute de oameni s-au adăpostit în buncărele de aici. 

Situată în portul din Mariupol, oțelăria este ultima redută a luptătorilor ucraineni care au rezistat săptămâni întregi în fața rușilor. Ucrainenii ascunși în uzină au spus că sunt depășiți numeric ”de câteva zeci de ori” de forțele ruse care îi înconjoară și care au distrus o mare parte a orașului.

Pe acelaşi subiect

Zelenski: ”95% din clădiri sunt distruse în Mariupol”

Volodimir Zelenski a spus că în prezent forțele armate ucrainene nu pot debloca situația de la Mariupol prin mijloace militare. Într-un interviu acordat postului francez de știri BFM TV, președintele Ucrainei a declarat că autoritățile ucrainene fac tot posibilul, dar ”Federația Rusă împiedică în prezent armata noastră să intervină la Mariupol”.

Blocada asupra orașului seamănă mai mult cu o operațiune teroristă decât cu un război, pentru că în interior, pe lângă apărătorii ucraineni, sunt blocați copii și bătrâni. Tot ce era acolo a fost distrus, spune Zelenski. ”95-98% din toate clădirile, inclusiv școli, grădinițe, zone rezidențiale, fabrici și nu numai sunt distruse. Cel mult 3-4% din clădiri au rămas în picioare.”

Vicepremierul Ucrainei: Toți civilii și militarii răniți trebuie să fie scoși din Azovstal astăzi

Vicepremierul Ucrainei a cerut Rusiei să permită un coridor umanitar imediat pentru ca civilii să scape azi din uzina Azovstal, potrivit BBC.  Iryna Vereșciuk a reacționat după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să nu ia cu asalt uzina, ci să o sigileze ermetic, astfel încât nimeni să nu poată scăpa.

"Sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți acolo. Toți trebuie să fie scoși din Azovstal astăzi", a spus Vereșciuk pe rețelele de socializare. Miercuri, un comandant din uzină a trimis un mesaj pentru BBC spunând că soldații răniți ”putrezesc”, fără medicamente și alte provizii. A cerut ca oamenii săi să fie evacuați într-o țară terță.

Proviziile se termină pentru soldații baricadați în Azovstal

Corespondentul BBC la Kiev, Joe Inwood, a explicat ce înseamnă schimbarea de strategie a lui Putin cu privire la uzina Azovstal. Președintele rus a dat un ordin de asediere și l-a anulat pe cel de asalt asupra combinatului. 

”Chiar ieri am auzit pe un comandant ucrainean spunând că oamenii din interiorul Azovstal mai au câteva zile, dacă nu ore. Așa că vestea că uzina siderurgică nu va fi luată cu asalt ar putea fi o uşurare pentru oamenii care au apărat-o atât de hotărât. Însă rămân fără muniție și hrană. Deci, întrebarea este acum dacă pot rezista - nu doar militar - ci pur și simplu fizic. 

Dacă rușii reușesc să sigileze întreaga oțelărie Azovstal, atunci proviziile se vor epuiza pentru cei din interior. Dar dacă rușii folosesc asta ca pe o oportunitate pentru a captura soldați, asta le poate oferi luptătorilor ucraineni ocazia de a scăpa.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Azovstal, filmată cu drona de ruși. ”Putin încearcă să-i înfometeze pe ultimii apărători ucraineni”