Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai mulţi ucraineni sunt dispuşi să cedeze teritorii ruşilor în schimbul păcii. Doar 55% se mai opun - Sondaj

Război în Ucraina. Numărul ucrainenilor care se opun cedării de teritoriu în schimbul păcii continuă să scadă. În mai a ajuns la 55%, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) pe 23 iulie. Este un semn de oboseală de război în rândul ucrainenilor 

De la 23.07.2024, 15:44
WhatsApp
Tot mai mulţi ucraineni sunt dispuşi să cedeze ruşilor teritorii în schimbul păcii. Doar 55% se mai opun Getty Images

32% dintre ucraineni ar fi acceptat în luna aprilie concesii teritoriale pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, potrivit sondajului, relatează agenţia EFE. Deşi minoritar, acest procent de acceptare a unor eventuale cedări teritoriale este totuşi cel mai mare de când a început războiul, pe 24 februarie 2022.

În septembrie 2022, numai 8% dintre ucraineni ar fi acceptat astfel de concesii, procent care a continuat să crească, ajungând anul acesta în februarie la 26% şi după numai două luni mai târziu la 32%. Totuşi, ucrainenii rămân încă majoritari contra concesiilor teritoriale, 55% dintre cei intervievaţi în ultimul sondaj împotrivindu-se acestora.

Posibilitatea lansării unui proces de negocieri de pace cu Rusia în care Ucraina s-ar vedea obligată să cedeze teritorii este o temă tot mai prezentă în opinia publică şi în discursul oficial ucrainean, într-un context în care trupele ruse înaintează modest, dar constant pe frontul din estul Ucrainei.

Oferta de pace a lui Putin

Pe acelaşi subiect

Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat săptămâna trecută că are în vedere ca până în noiembrie (luna când au loc alegerile în SUA) să schiţeze un nou plan de pace, primul fiind "formula de pace" pe care a propus-o la sfârşitul anului 2022, prin care a cerut în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional, cereri respinse de Rusia, care a cerut Kievului să recunoască "noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Zelenski nu a mai exclus în premieră negocieri cu Putin

Zelenski a insistat că noul plan de pace pe care-l va propune trebuie să fie susţinut şi de partenerii occidentali ai Ucrainei ce-i furnizează ajutor militar şi are în vedere să organizeze tot în noiembrie un nou summit pe tema încheierii războiului cu Rusia şi la care, spre deosebire de primul summit de acest fel care a avut loc în Elveţia în iunie, să fie invitată şi Rusia. Dar Moscova a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a lui Zelenski, în care vede mai degrabă o nouă încercare a acestuia de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Cu toate astea, într-un interviu acordat săptămâna trecută postului BBC, Zelenski a estimat că este posibil cel puţin să se încerce oprirea războiului înainte de sfârşitul acestui an. El şi-a confirmat intenţia de elabora un nou plan pentru încetarea războiului, precizând că acesta mai trebuie susţinut şi de partenerii occidentali ai Ucrainei care-i furnizează ajutor militar în războiul cu Rusia.

În schimb, în acelaşi interviu Zelenski nu a mai exclus negocierile cu Putin, deşi în Ucraina este încă în vigoare decretul prin care a interzis tratativele cu preşedintele rus. "Nu este nicio diferenţă dacă va fi sau nu Putin" la negocieri, a indicat preşedintele ucrainean, care s-a arătat acum dispus să negocieze cu reprezentanţii ruşi la un nou "summit pentru pace", după ce la reuniunea desfăşurată în Elveţia în iunie Ucraina le-a cerut gazdelor să nu invite Rusia.

Kremlinul vede pozitiv recentele declaraţii ale lui  Zelenski

Anterior, Rusia a exclus la rândul ei să discute cu Zelenski la un eventual summit pentru pace şi chiar a contestat legitimitatea acestuia ca preşedinte, dar fiind că mandatul său a expirat în luna mai, dar este prelungit în virtutea situaţiei excepţionale provocate de război. Totuşi, acum purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacţionat pozitiv faţă de eventuale discuţii cu preşedintele ucrainean, deşi a subliniat că rămâne de văzut ce ar presupune în mod concret intenţiile enunţate în declaraţiile lui Volodimir Zelenski.

Kremlinul a apreciat în mod pozitiv declaraţia lui Zelenski despre posibilitatea unor negocieri între Ucraina şi Rusia. "Aceasta, desigur, este mai bine decât declaraţiile Kievului de excludere a oricărui contact cu partea rusă şi cu şeful statului rus", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la briefingul său de presă zilnic.

Totuşi, el a adăugat că vor trebui "aşteptate acţiuni concrete" pentru a putea judeca cât de serioase sunt intenţiile părţii ucrainene. Dar, "evident, a vorbi despre dialog, pe un ton sau altul, este mult mai bine decât a vorbi despre obiectivul de a lupta până la ultimul ucrainean", a remarcat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina pace negocieri volodimir zelenski vladimir putin
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025