Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Kremlinul râde de Zelenski: Nu ştim ce înţelege el prin al doilea summit internaţional de pace

Război în Ucraina. Kremlinul a comentat ironic anunţul făcut luni de Volodimir Zelenski despre un nou plan de pace care va fi gata până în noiembrie iar la al doilea summit va fi invitată şi Rusia. 

de Redactia Observator

la 16.07.2024 , 11:48

Kremlinul râde de Zelenski: Nu ştim ce înţelege el prin al doilea summit internaţional de pace
Kremlinul râde de Zelenski: Nu ştim ce înţelege el prin al doilea summit internaţional de pace - Profimedia

Kremlinul nu înţelege ce vrea să spună Volodimir Zelenski cu "al doilea summit pentru pace", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, comentând o declaraţie a preşedintelui ucrainean, potrivit căruia reprezentanţii ruşi ar trebui să ia parte la următorul summit pentru pace referitor la Ucraina.

"Primul summit pentru pace nu a fost deloc un summit de pace. Prin urmare, ceea ce el (Zelenski - n.r.) vrea să spună probabil ar trebui mai întâi să înţelegem", a declarat ironic purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Smmitul de pace organizat de Ucraina şi găzduit de Elveţia, un eşec pentru Kiev

Articolul continuă după reclamă

La summitul internaţional de pace organizat de Ucraina şi găzduit luna trecută de Elveţia nu au fost invitat reprezentanţii Moscovei, iar cei ai Chinei au refuzat invitaţia de a participa tocmai din această cauză. Statele Unite nu au fost reprezentate de preşedintele Joe Biden, cum şi-ar fi dorit Volodimir Zelenski, ci de vicepreşedinta Kamala Harris.

Pe acelaşi subiect

Zelenski şi-a dorit să arate că Ucraina se bucură de solidaritatea internaţională pentru a pune presiune asupra Moscovei, însă nu a fost lovitura de imagine pe care spera să o dea. Summitul a fost considerat un eşec pentru Kiev care şi-a dorit să obţină sprijinul din partea aşa-numitului Sud Global, adică Asia, Africa şi America de Sud, dar multe ţări au refuzat să semneze declarație finală, susţinând că Moscova ar trebui să fie invitată la discuții.

Zelenski a deschis pentru prima oară uşa unor negocieri de pace cu Rusia

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis pentru prima oară uşa unor negocieri de pace cu Rusia şi a anunţat că este de acord cu prezenţa Rusiei la un viitor summit de pace.

Liderul de la Kiev a declarat că şi-a fixat ca obiectiv să stabilească toate elementele unui nou plan de pace la timp astfel încât în noiembrie să poată fi organizat un nou summit asupra viziunii sale privind încheierea războiului cu Rusia. Pe 5 noiembrie sunt alegerile în SUA iar Donald Trump s-a lăudat că, dacă învinge, va pune capăt războiului din Ucraina până la inaugurarea sa, adică în ianuarie 2025. 

Potrivit AFP a fost pentru prima oară când Volodimir Zelenski a vorbit deschis despre ideea unor negocieri cu Rusia fără o retragere prealabilă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean. El a vorbit în schimb despre stabilirea ”unui plan” cu privire la trei subiecte - securitatea energetică a Ucrainei, a cărei infrastructură a fost devastată de bombardamente ruseşti, libera navigaţie la Marea Neagră, un subiect-cheie în exporturile ucrainene, şi schimbul de prizonieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că după alegerile din acest an vor creşte taxele?
Observator » Ştiri externe » Kremlinul râde de Zelenski: Nu ştim ce înţelege el prin al doilea summit internaţional de pace