Ucraina cere României să-i livreze sistemul Patriot promis. Reacţia propagandei ruse
Război în Ucraina. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut joi aliaţilor săi să nu mai amâne și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise. SUA , România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze fiecare câte un sistem suplimentar, dar până acum nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea lor.
De Redactia Observator la 30.08.2024, 16:08"S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost încă livrate", a declarat Kuleba jurnaliştilor înaintea reuniunii ministeriale de la Bruxelles. Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
SUA , România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze fiecare câte un sistem suplimentar, dar până acum nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea lor, relatează Kyiv Independent. Germania a anunţat pe 5 iulie că Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot promis în aprilie de Berlin.
"Unii se plâng de birocrație... alţii susțin că există momente interne delicate în politica lor. Plătim toate aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești", a spus Kuleba. "Bateriile promise sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar decizia finală, unda verde pentru a pleca", a subliniat Kuleba.
Sistemele Patriot au jucat un rol crucial în protejarea Ucraina, sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi cele Kinjal, aminteşte Kyiv Independent. Ucraina a primit şi alte sisteme avansate de apărare aeriană cum ar fi IRIS-T, NASAM, Hawk și SAMP/T.
- Incursiunea din Kursk se întoarce împotriva ucrainenilor. Ruşii au spart apărarea în Doneţk: "Este un haos total"
- Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16. Ar fi fost doborât într-un "friendly fire" cu un sistem Patriot, susţine...
- Raport exploziv publicat de ucraineni. Câte rachete şi drone ruseşti au interceptat de fapt de la începutul...
Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T în plus față de cel deja furnizat în comun cu Franţa, iar Berlinul s-a angajat să transfere alte patru sisteme IRIS-T în 2024. În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliații s-au angajat să livreze "zeci" de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare.
Vestea că ucrainenii se plâng de aceste întârzieri a fost comentată şi de propaganda rusă. Canalul militar rus Dva Majors, urmărit de peste 1,1 milioane de oameni, pretinde că România nu a trimis sistemul Patriot pentru că cel mai probabil "nu poate găsi oameni dornici să opereze ilegal în Ucraina". Proganda rusă mai spune că armatele NATO sunt descurajate şi de "viteza cu care sistemele străine de apărare aeriană sunt distruse împreună cu echipajele acestora".
În luna martie, ruşii au publicat imagni cu ceea ce pare a fi distrugerea a două lansatoare Patriot pe frontul din Doneţk.