Antena LIVE

UE și NATO trag alarma cu privire la traficul de armament din Ucraina. Se tem că nu pot controla unde ajung armele după ce trec granița

NATO și UE trag un semnal de alarmă cu privire la riscul de contrabandă cu arme din Ucraina şi solicită o monitorizare mai bună a armelor pentru ca acestea să nu ajungă pe piața neagră a Europei, relatează Financial TimesRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 140 LIVE TEXT

De la 13.07.2022, 16:02
Ucrainenii se pregătesc să tragă cu un lansator de rachete multiple BM-21 Grad lângă Izium, la sud de Harkov, pe 11 iunie 2022 Profimedia

State membre NATO și UE depun eforturi pentru o mai bună monitorizare a armelor furnizate Ucrainei. Se tem că grupări criminale vor scoate ilegal din țară armele și le vor introduce pe piața neagră din Europa. De când Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, statele occidentale au promis sprijin militar de peste 10 miliarde de dolari, care cuprinde de la lansatoare portabile de rachete și vehicule blindate până la puști și cantități mari de muniție.

În prezent, câteva state NATO discută cu Kievul forme de urmărire a armelor furnizate Ucrainei sau liste detaliate de inventar, au declarat pentru Financial Times doi oficiali occidentali, la curent cu discuțiile.

Traseul armelor occidentale către Ucraina

Guvernul Ucrainei implementează un sistem mai extins de monitorizare și urmărire a armelor cu ajutorul țărilor occidentale, a declarat o a treia persoană. "Toate armele aterizează în sudul Poloniei, sunt expediate la graniță și apoi sunt urcate în vehicule de transport: camioane, camionete şi uneori mașini private. Din acel moment nu mai știm locația lor și nici nu avem idee unde merg, unde sunt folosite sau dacă rămân în țară”, a spus unul dintre oficialii occidentali. 

Pe acelaşi subiect

Riscul ca armele americane trimise în Ucraina să ajungă pe mâini greșite face parte dintr-o "serie de considerații”, având în vedere "situația provocatoare” de pe teren, a declarat marţi Bonnie Denise Jenkins, subsecretar american pentru controlul armelor și securitate internațională.

"SUA își asumă foarte serios responsabilitatea de a proteja tehnologiile de apărare de origine americană şi prevenirea deturnării sau proliferării ilicite a acestora”, a mai declarat Jenkins, adăugând că SUA sunt în "contact permanent” cu Kievul în această problemă. "Suntem încrezători în angajamentul guvernului ucrainean de a proteja în mod corespunzător armele SUA şi de a răspunde pentru ele”, a adăugat Jenkins.

"Orice transport de arme, fie în Ucraina, fie în afara acesteia, atunci când sunt necesare reparații, este foarte atent monitorizat și supravegheat atât de Ucraina, cât și de partenerii noștri internaționali”, a declarat Yuriy Sak, un consilier al ministrului Apărării al Ucrainei. 

Problema traficului de arme din Ucraina a fost discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din UE săptămâna aceasta, iar Comisia Europeană a lansat luni un program de asistenţă în R.Moldova  pentru a oferi expertiză și cooperare în combaterea unor probleme precum contrabanda cu arme.

"Este greu să evităm traficul sau contrabanda, nu am reușit acest lucru în fosta Iugoslavie și probabil că nu o vom evita în Ucraina”, a declarat vineri, Jana Cernochova, ministrul ceh al Apărării. Ea a spus că are încredere că țările donatoare iau toate măsurile necesare pentru a urmări armele, dar a avertizat că nu este posibilă urmărirea fiecărei unităţi. 

Europol a declarat în luna aprilie că, potrivit investigațiilor sale, a început traficul de arme din Ucraina către UE iar acesta reprezintă o potențială amenințare la adresa securității UE. "Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la proliferarea unui număr semnificativ de arme de foc și explozibili în țară”, a avertizat Europol într-o notă de informare trimisă guvernelor.

"Inițial, oficialii ucraineni țineau registre ale armelor de foc înmânate civililor, dar această practică a fost abandonată pe măsură ce războiul a progresat iar armele de foc au fost distribuite de atunci fără a fi înregistrate”. Europol a solicitat "un registru al armelor și al altor materiale militare transferate din UE către Ucraina” pentru a ajuta agențiile de aplicare a legii să le urmărească.

”Informațiile conform cărora Ucraina devine un centru important pentru contrabanda de arme nu corespund realității”, a transmis însă consilierul ucrainean Yuriy Sak, sugerând că cei care susțin asta "fac parte din războiul informațional dus de Rusia pentru a descuraja partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei armamentul necesar pentru victoria noastră".

De altfel, în ultimele săptămâni diverși bloggerii militari ruşi au răspândit astfel de informaţii pe canale de Telegram foarte populare, fără a aduce dovezi. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi bloggeri, Rybar, susţine fără a prezenta nicio dovadă că aşa-zise persoane corupte din Forțele Armate Ucrainene ar fi vândut forțelor ruse sisteme de artilerie americane HIMARS sau franceze Caesar. Prin aceste campanii de dezinformare, rușii încearcă să descurajeze Occidentul să trimită arme în Ucraina, susțin ucrainenii.

Ți-a plăcut acest articol?

arme europa rusia ucraina
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024