Antena LIVE

Curs valutar

Ziua în care toată lumea s-a temut că începe războiul. Rușii se distrează: Anunţaţi vă rog calendarul ”invaziilor” noastre pe tot anul

Autorităţile şi presa de stat din Rusia se distrează pe seama "datei invaziei" ruse în Ucraina. Presa occidentală a anunțat citând surse din serviciile americane de informaţii că invazia rusă va avea loc, miercuri  pe 16 februarie. 

De la 16.02.2022, 17:23
WhatsApp
Soldați ruși la exerciții militare în Crimeea Profimedia

Ziua de miercuri,16 februarie 2022, va intra în istorie ca ziua în care toată lumea s-a temut că Rusia va ataca Ucraina. ”Rugăminte către sursele de dezinformare în masă din SUA și Marea Britanie, Bloomberg, The New York Times, The Sun, etc​ anunţaţi vă rog calendarul ”invaziilor” noastre pe tot anul care vine, pentru că vreau să-mi planific concediul", a scris pe Telegram Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Oficialii din Rusia se amuză pe seama ''datei invaziei'' în Ucraina anunţată de Occident

Mai multe publicații străine, printre care CNN, New York Times, agenții ca Reuters și AP, dar și Der Spiegel și Politico au scris, cu trimitere la propriile surse, că data posibilă a unei invazii militare în Ucraina ar fi 16 februarie. 

Săptămâna trecută, unele siteuri anglo-saxone au indicat, citând surse anonime din administraţia SUA şi din serviciile de informaţii americane, că Rusia ar putea lansa o operaţiune împotriva Ucrainei chiar miercuri, 16 februarie. Respectivele surse au precizat şi că menţionarea unei date specifice ar putea face parte tocmai dintr-un efort de dezinformare al Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Două publicaţii britanice, The Sun şi The Mirror, care citează surse din serviciile secrete americane au scris chiar că Vladimir Putin ar fi urmat să dea ordinul de invazie a Ucrainei la ora miercuri dimineața la ora 3.00. "Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniştiţi. Dimineaţa, am început ziua în mod calm şi profesional", a comentat netulburat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat de eventuale contacte cu ţări străine în cursul nopţii, acesta a răspuns: "Nu avem obiceiul să intrăm în contact cu ţări străine noaptea". "Nu aş spune că ne amuză, dar bineînţeles, aşa ceva ne lasă perplecşi", a nuanţat ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov.

"Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri", a comentat cu umor și ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov. 

Edward Snowden, autorul dezvăluirilor despre sistemele de supraveghere ale Statelor Unite, a scris pe Twitter: ”Nu există nimic mai grotesc decât presa care împinge la război”. ”Dacă nimeni nu se prezintă la invazia pe care Biden a programat-o mâine la ora 3 dimineața, nu spun că credibilitatea jurnalistică a fost folosită la una dintre acele campanii de dezinformare despre care presei îi place să scrie, dar ar trebui să ia în considerare cel puțin această posibilitate.”

Povestea unui război anunțat 

Pe 18 ianuarie Casa Albă a avertizat că Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment: ”Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina. Nicio opțiune nu este exclusă pentru a răspunde unui asemenea atac". Pe 11 februarie, Joe Biden le-a spus aliaților din NATO că Putin s-a decis să invadeze Ucraina. Atunci SUA au avertizat cu privire la „posibilitatea” unei invazii rusești în următoarele zile, care ar putea implica un atac asupra Kievului și le-au recomandat tuturor americanilor din Ucraina să părăsească țara în următoarele 48 de ore.

Luni, 14 februarie, oficialii NATO avertizau din nou că o intervenţie militară rusă poate avea loc în orice moment. Prim-ministrul britanic Boris Johnson declara tot atunci că situaţia este "foarte, foarte periculoasă" şi că o invazie rusă este posibilă "în următoarele 48 de ore".  Presa internațională a început apoi să relateaze că potrivit serviciilor secrete occidentale, Rusia ar putea declanşa invazia Ucrainei miercuri. Joe Biden a declarat marți noapte că un atac rusesc în Ucraina e "încă posibil".

Ruşii păstrează un număr considerabil de soldaţi la graniţele Ucrainei, chiar dacă anunţă că a retras parțial soldați. Chiar şi-aşa, Vladimir Putin continuă să susţină că nu îşi doreşte un război sau o invazie, cel puţin nu pentru moment, şi că este dispus să continue negocierile cu SUA şi NATO. Condiţia este aceeaşi: cerinţele Rusiei trebuie să fie respectate de Occident.

Între timp, Ucraina s-a trezit ţinta mai multor atacuri cibernetice. Site-ul Ministerului Apărării a picat şi au fost atacate şi site-urile a două bănci. Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică spune că ar fi vorba despre hackerii ruşi, însă Casa Albă nu a confirmat. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

conflict rusia ucraina europa miercuri vladimir putin
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024