Antena Meniu Search
x

Moscova neagă "orice implicare" în atacuri cibernetice în Ucraina: "E previzibil să ne acuze de orice"

Kremlinul dezminte miercuri orice implicare în atacuri cibernetice care au vizat marţi site-uri militare oficiale ucrainene şi două bănci publice, în plină criză ruso-occidentală în centrul căreia se află Ucraina, relatează News.ro. care citează AFP.

de Redactia Observator

la 16.02.2022, 15:38

Kremlinul dezminte ”orice implicare” în atacuri cibernetice în Ucraina
- Shutterstock

"Rusia nu are nimic a face cu vreum atac cibernetic", a dat asigurări presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "E previzibil că Ucraina are să continue să acuze Rusia de orice", acuză el.

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi seara că un atac cibernetic a vizat site-uri ale Ministerului Apărării şi forţelor armate, dar şi băncile Privatbank şi Ochtchabank.

Centrul guvernamental al comunicaţiilor strategice şi securităţii informatice a arătat imediat cu degetul, într-un comunicat publicat pe Facebook, "agresorul" - o expresie folosită în general pentru a desemna Rusia.

Acest incident intervine în contextul în care negocieri diplomatice intense şi ameninţarea sancţiunilor au determinat Rusia, acuzată de faptul că pregăteşte o invazie în Ucraina, să anunţe o retragere a unor dintre unităţile militare ruse comasate la frontiera Ucrainei, în mod oficial la manevre militare.

Pe acelaşi subiect

Un atac informatic de amploare vizând infrastructuri strategice ucranene este unul dintre scenariile evocate drept un semn premergător al unei ofensive militare clasice.

În ianuarie, Ucraina a fost vizată deja într-un atac de amploare care a vizat numeroase site-uri guvernamentale. Autorităţile ucrainene au anunţat atunci că deţin probe care arată o implicare a Rusiei.

Joe Biden spune că un atac rusesc în Ucraina e "încă posibil"

Preşedintele american Joe Biden a făcut marţi o declaraţie de presă despre negocierile cu Rusia privind securitatea în Europa şi situaţia din Ucraina, după ce Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor pe care le-a dislocat în apropierea frontierei ucrainene. "SUA este gata să răspundă decisiv la un atac rusesc in Ucraina, care încă este o posibilitate", spune Biden.

Uniunea Europeană are un "Plan B" pentru aprovizionarea cu gaze, dacă Rusia va sista livrările

Uniunea Europeană spune că are un plan în cazul în care Rusia sistează parțial exporturile de gaze către Europa, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Occident au stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa, ceea ce a determinat UE să își revizuiască planurile de urgență și pe oficialii UE și SUA să caute surse alternative. "Modelele noastre arată acum că, în caz de întrerupere parțială sau scădere a livrărilor de gaze de către Gazprom, suntem în siguranță", a declarat von der Leyen reporterilor marți la Strasbourg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri externe » Moscova neagă "orice implicare" în atacuri cibernetice în Ucraina: "E previzibil să ne acuze de orice"