Studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj au construit un pod din spaghete. Câte kg poate să ţină
Pastele făinoase nu se folosesc doar în bucătărie. Treizeci de studenţi ai Facultăţii de Construcţii din Cluj-Napoca au demonstrat că spaghetele pot servi şi ca materiale de construcţie. Au realizat cu ele machete de poduri care rezistă şi la greutăţi de 500 de kilograme. Totul pentru a prinde un loc în etapa finală a concursul internaţional "Spaghetti Bridge Building", care se va desfăşura anul aceasta, la Budapesta.
De Alex Prunean la 14.05.2022, 10:46Regulile concursului au fost foarte clare. Fiecare pod trebuia să aibă un metru deschidere, şaizeci de centimetri înălţime, şi să nu depăşească un kilogram. Cei treizeci de studenţi au format şase echipe şi au pus la cale un plan bine gândit.
dr. ing. Cristian Mojolic, profesor îndrumător: Noi am făcut un calcul al proiectului, un calcul structural, am făcut o modelare după care am făcut macheta pentru pod şi am construit podul realizat pe aceste machete.
Cele şase echipe competitoare şi-au demonstrat abilitatea pe care o au în construcţii.
Trebuie să fim foarte atenţi cât de lungi şi cum tăiem fiecare paste şi după aia cum le lipim împreună, a spus un student.
- Grădina Botanică din Cluj-Napoca, intrare liberă pentru cei cu vârsta sub 35 de ani, de Ziua Tinerilor
- Maratonul plin de culoare "The Color Run" a avut loc la Cluj Napoca. Aproape 4000 de oameni au participat: "M-am...
- Bucureşti, Cluj Napoca şi Suceava, desemnate să participe la misiunea UE "100 de orașe inteligente și neutre...
Iar pentru realizarea machetelor au muncit intens.
Cam zece douăsprezece zile am muncit la el, a mai adăugat studentul.
Pentru a realiza un pod cât mai rezistent au avut voie să utilizeze şi o bucăţică de lemn pentru susţinere şi lipici fără apă în compoziţie.
Îmbinările sunt cele mai importante, să nu rămână goluri, lipiciul să se întărească şi să fie conform regulamentului, a spus o studentă.
Podurile au fost supuse unui test de rezistenţă
După ce au adăugat ultimele detalii, podurile au fost supuse unui test de rezistenţă. Nu toate au fost şi norocoase.
Pentru realizarea unui astfel de pod cu deschiderea de un metru se folosesc aproximativ 900 de grame de paste, important este modul în care acestea sunt asamblate pentru că într-un final structura să reziste chiar şi la o greutate de 500 de kilograme.
De zece ani încoace, Universitatea Tehnică din Cluj a fost prezentă la concursul internaţional, obţinând locul întâi la fiecare doi ani. Primele trei echipe clasate vor participa la Campionatul Mondial de poduri din paste făinoase de la Budapesta.