Un chef din Craiova organizează cursuri de gătit cozonaci. Cât durează şi cât costă pregătirea unui produs făcut în casă
Nu este sărbătoare dacă în casă nu miroase a cozonaci proaspeţi, spune o vorbă. Dar ce facem dacă nu ne pricepem la gătit? Răspunsul e simplu: învăţăm să facem. Un chef din Craiova organizează în această perioadă cursuri la şcoala sa. Iar doritorii nu sunt deloc puţini.
De Cristina Oprea la 11.12.2021, 21:25E ceva foarte simplu, dar e important să aveţi timp. Cozonacul e greu de făcut pentru că toată lumea ştie că necesită timp.
Un cozonac gustos se face, în primul rând din ingrediente de calitate. Făina specială și untul gras sunt cele fără de care desertul e sortit eșecului. Iar apoi, secretul stă în frământare.
Fii atentă. Fără să fac treaba asta. Doar iau de pe pe margine şi o bag în mijloc. Exact!
Mihaela își îndrumă cursanții prin fiecare etapă și nu lasă să le scape vreun detaliu.
Mihaela Ruxanda, trainer: Să demontăm mituri suntem în primul rând aici pentru că este frica asta de cozonac. Toată lumea se fereşte de el. Ăsta este foarte uşor de făcut dacă ai o reţetă corectă şi o procedură foarte bine pusă la punct. Nu contează că deschidem o uşă, un geam. Nu există. Curentul nu ne va strica niciodată un cozonac bine făcut.
Instruiţi pentru pregătirea cozonacilor de Crăciun
Cursanții sunt numai ochi și urechi. Unii vor să se perfecţioneze pentru muncă, în timp ce alţii învaţă din pasiune.
Lucian, cursant: Am venit să învăţ să fac cozonaci pentru cei mici. Am doi copilaşi micuţi acasă şi vreau să le fac o bucurie de Crăciun şi să fac un cozonac cu mâinle mele.
Cristina, cursantă: M-a ajutat foarte mult, am învâţat lucuri noi, mi-am dat seama unde greşesc în reţele mele şi am putut să le îmbunătăţesc. Vreau să învăţ o reţetă de cozonac tradiţional, mai ales că vin sărbătorile astea de iarnă.
Coca se lasă la dospit 45 de minute, se mai frământă o dată, se împăturește iar apoi se mai odihneşte aproape o oră. Cât timp se lasă să crească aluatul, în sala de curs se prepară umplutura. Se pun câte 6 - 7 albușuri la fiecare cozonac, să fie din plin. Iar nuca se coace puţin înainte de a o amesteca cu bezeaua și cacaua. Așa rămâne crocanta și are savoare.
Cristina Oprea, reporter Observator: Nu este foarte complicat, dar îţi trebuie timp, răbdare şi pasiune pentru acest desert. Iar dacă nu eşti stăpân pe abilităţile tale, participarea la un astfel de curs te poate salva.
Un cozonac se prepară în cel puţin 5 ore. Făcut în casă, ingredientele ne costă aproximativ 25 de lei. În comerţ însă, preţul poate ajunge şi la 100 de lei.