Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Dacă memorezi mecanic, în opt zile uiţi cam 80% din ceea ce ai învăţat". Doctor în Ştiinţele Educaţiei, despre dezastrul de la testele PISA

Dezastru la testele PISA, unde elevii români s-au situat pe penultimul loc în Uniunea Europeană.  În urma testelor la care ţara noastră participă din anul 2000, liceenii au demonstrat că au nivelul 2 de competenţă, considerat critic. 42% dintre elevi nu înteleg ce citesc, 49% nu pot identifica operaţiunea matematică prin care să convertească preţurile într-o altă monedă, iar 30% sunt distraşi de telefon la ore. Ovidiu Pânişoară, doctor în Ştiinţele Educaţiei, a analizat aceste rezultate.

De la 06.12.2023, 14:05
WhatsApp
Vezi și:

Ministra Educaţiei nu se declară îngrijorată, pentru că a ales să facă o comparaţie doar între perioada pre şi postpandemică, unde nu există un decalaj prea mare. "Suntem rezilienţi", a declarat Deca. 

La respectivele teste au luat parte aproximativ 7.400 de elevi cu vârsta de aproximativ 15 ani, din toate județele țării – eșantion declarat reprezentativ pentru elevii din România cu această vârstă.

Pentru prima dată în România, evaluarea s-a desfășurat computerizat. Au participat 260 de unități de învățământ din țară, 69% dintre acestea sunt din mediul urban, 31% din mediul rural.

Fiecare a desemnat un coordonator PISA care a participat la o sesiune de formare. Mai rău decât noi stau doar bulgarii. Ovidiu Pânişoară, doctor în Ştiinţele Educaţiei a fost prezent în platoul Observator şi a comentat pe baza acestui subiect. 

Pe acelaşi subiect

Iată câteva dintre declaraţiile făcute de Ovidiu Pânişoară, doctor în Ştiinţele Educaţiei

- Sunem rezilienţi, dar asta nu este neapărat un lucru bun sau nu este un lucru bun dacă ne uităm la acest tablou. De obicei este bine să fim rezilienţi, dar nu trebuie să ne gândim că rezilienţa ne salvează de performanţe slabe. Ar trebui să ne gândim puţin de ce am ajuns aici sau de ce rămânem aici pentru că, pe undeva, faptul că rămânem în aceeaşi zonă, la un moment dat ar putea să ne bucure, ceea ce nu este în regulă. Pentru că nu suntem într-o zonă fericită. Dacă am fi în primele 2-3 locuri ar trebui să ne bucure că suntem acolo. În ultimele locuri nu ar trebui să ne bucure.

- De ce ajungem aici? Ce se întâmplă? Avem reforme, se întâmplă foarte multe reforme la nivelul întregului sistem, dar toate aceste reforme sunt macro. La nivelul sălii de casă, atunci când ajungi în faţa profesorului, în faţa elevului, aceste reforme pălesc. Elevul lucrează cu manual, profesorul lucrează cu programă. Aici lucrurile nu s-au schimbat foarte mult şi o să vreau să le spun celor care ne urmăresc să facă un exerciţiu critic, să pună mâna pe un manual (...) şi să observe în ce măsură acel manual este potrivit pentru un adult. 

- Este foarte multă informaţie într-un timp scurt, se memorează mecanic şi există o lege a memorării mecanice, care spune că în opt zile uiţi cam 80% din ceea ce ai învăţat. Vă daţi seama că şi dacă îi întrebăm peste 2-3 ani ce este Baltagul s-ar putea să avem o problemă. Ne furăm singuri căciula în ceea ce se întâmplă firul epic şi nu sunt de vină profesorii. Profesorii fac ceea ce trebuie să facă, trebuie să alerge prin foarte multă materie în timp scurt. Repet, uitaţi-vă la manualele care sunt instrumentul de lucru al elevului. Ele ar trebui să fie motivante, ar trebui să fie odiseea cunoaşterii, ar trebui ca elevul, care este nativ digital, care stă foarte mult pe tehnologie să fie îndrăgostit şi de manuale. Când se duce la şcoală trebuie să spună că vrea să înveţe, că este motivat să înveţe. 

- Noi întotdeauna comparăm cum se învăţa pe vremea noastră cu cum se învaţă acum. Atunci erau alte condiţii. Nu putem să comparăm mere cu pere. 

- Elevii noştri sunt foarte deştepţi pentru că li se predă foarte multă informaţie. Nu, trebuie să li se predea mult, nu multe. Informaţiile care trebuie să fie predate, trebuie duse până departe. Uitaţi-vă la manualele din străinătate. Toată lumea spune că sunt foarte uşoare, foarte simple. Tocmai, pentru că rămân informaţiile necesare, profesorul se joacă, are activitate în clasă, îi pune pe elevi să aibă un moment de reflecţie, să aplice, să pună în practică. Ştiţi cât durează să pui în practică o informaţie? Durează mult, consumi timp. Are timp profesorul din România să facă foarte multe elemente de aplicare  ca sa nu mai spun că nu avem laboratoare în şcoli dacă vrem să facem cu adevărat aplicaţie. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

elevi pisa romania educata teste
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025