Antena Meniu Search
x

Video Risc de blocaj în spitale. Apel disperat al medicilor, care spun că spitalele vor intra în colaps, avertizează că ar putea muri pacienţi

Este o criză profundă în mai multe spitale din ţară. Institutul "Marius Nasta" nu mai are bani de salarii, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni" este la un pas să rămână fără fonduri pentru medicamente şi materiale sanitare. Medicii fac un apel disperat şi spun că spitalele vor intra în colaps, dacă nu se va găsi rapid o soluţie. Ba chiar avertizează că ar putea muri pacienţi.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 09.11.2023, 15:02

Vezi și

"Vorbim despre o situaţie destul de dificilă cu care spun că se confruntă managerii de spitale. Se întâmplă în cel puţin două spitale din Bucureşti - Spitalul Bagdasar Arseni şi Institutul Marius Nasta. Managerii de aici aproape nu mai au bani de salarii", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.

Spitale fără bani de salarii sau medicamente

"În cazul Spitalului Bagdasar Arseni, managerul spune că a găsit resurse financiare pentru a plăti salariile în mână angajaţilor, dar nu mai există bani la spital pentru plata acelor contribuţii pentru celelalte instituţii. Nu au bani nici să facă mai departe, pentru luna decembrie, contracte cu furnizorii de mâncare, materiale sanitare, utilităţi sau chiar medicamente. Acesta poate fi şi motivul pentru care medicii pot ajunge uneori să facă greşeli în actul medical. Dacă vorbim despre Bagdasar Arseni, acolo spitalul are nevoieîntr-o lună de peste 20 de milioane de lei, iar pentru luna noiembrie spitalul are în acest moment în buget doar 3 milioane. Nu au bani pentru multe cheltuieli şi, mai mult decât atât, nu au execuţie bugetară pentru luna decembrie, ceea ce-i împiedică să facă contracte pentru acea lună. Practic, nu pot angaja aceste cheltuieli pentur luna decembrie", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.

"Dacă vorbim despre Institutul Marius Nasta, aici managerul spunea că deocamdată nu are bani suficienţi pentru salarii, care trebuie plătite pe data de 15, în fiecare lună. Au fost nevoiţi să reducă bugetul pentru medicamente la jumătate din cauza lipsei fondurilor şi sunt multe investiţii, multe şantiere din cadrul institutului pe care nu le pot finaliza. Au apărut cheltuieli neprevăzute pe care nu le pot achita din cauza unei ordonanţe de austeritate în care, în ultimele două luni din an, instituţiile publice, printre care şi spitalele, nu pot face cheltuieli suplimentare. Peste toate acestea, sindicaliştii din Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au anunţat astăzi că vor sista plăţile către spitale, dar şi către furnizorii de servicii medicale începând de săptămâna viitoare", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Risc de blocaj în spitale. Apel disperat al medicilor, care spun că spitalele vor intra în colaps, avertizează că ar putea muri pacienţi