Antena Meniu Search
x

Video Dezastru la testele PISA. România e pe penultimul loc în UE. Optimismul Ligiei Deca, contrazis de experți: Toate studiile arată că stagnăm

"România Educată" rămâne penultima ţară din Uniunea Europeană la învăţământ. Testele internaţionale PISA arată că avem de două ori mai mulți analfabeţi funcțional decât celelalte ţări. Mai exact unul din doi elevi români nu are un nivel de bază la matematică şi nu înţelge un text citit la Literatură. Mai prost decât noi stau doar bulgarii. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 05.12.2023, 21:00

Vezi și

Elevii din România au obţinut rezultate mai scăzute decât media europeană la toate capitolele testate - matematică, lectură şi ştiinţe. Faţă de ultima testare din 2018, România inregistrează de două ori mai putini elevi de top, si de doua ori mai multi copii sub pragul analfabetismului functional. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: "La matematică, peste jumătate dintre elevii din România se încadrează la nivelul critic din punct de vedere al competenţelor şcolare. Doar 4% reprezintă elita, adică au performanţe şcolare ridicate. La capitolul lectură, doar 2% dintre elevi pot întelege textele lungi şi pot diferenţia faptele de opinii."

Nici la ştiinţe nu stăm mai bine. Peste 56% dintre elevii din România au ajuns la nivelul de bază, adică pot recunoaşte o explicatie corectă privind fenomenele ştiinţifice. Scorul mediu e insa de 76%. Cel mai ingrijorator este decalajul dintre copiii de la oraşe şi cei de la sate. Dar si mai grav, cel din familii cu statut socio-economic diferit. 

Experții recomandă investiții mai mari în educație

Pe acelaşi subiect

Tanja Bastianic, policy analyst OCDE: "E clar că dacă aţi investi mai multe resurse, aţi avea performanţe mai bune la capitolul matematică. Trebuie să predăm acum într-un fel mai adaptat generaţiilor de azi, profesorii nu trebuie doar să aplice ce spune Guvernul."

Cei mai educați sunt elevii din Singapore, Japonia si Estonia. În contradicţie cu datele, discursul ministrului Educaţiei e la fel de optimist ca proiectul prezidenţial "România Educată".  

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificativ în performanţele elevilor, asta după doi ani de pandemie, ne demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient."

Dragoş Iliescu, specialist în Educaţie: "Ne aşteptam la asta, toate celelalte studii pe care le-am avut...toate arată acest tip de stagnare. În acest context, o să zici că nu s-a întâmplat nimic rău, în acelaşi timp, nu s-a întâmplat nimic bun."

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "În noua lege a învăţământului preuniversitar au fost deja prevăzute măsuri pentru formarea acestor competenţe de bază. De exemplu, nivelul de alfabetizare funcţională al elevilor va fi evaluat periodic, prin teste online corespunzătoare fiecărui nivel de studiu."

Măsurile prezentate de Ligia Deca costă 25 de milioane de euro din fonduri europene. Când se vor pune şi în aplicare însă rămâne de văzut. Proiectul România Educată a fost dezbătut mai bine de şapte ani până să fie aprobat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » Dezastru la testele PISA. România e pe penultimul loc în UE. Optimismul Ligiei Deca, contrazis de experți: Toate studiile arată că stagnăm