Antena LIVE
Video

EXCLUSIV. Managerul dexonline o contrazice cu date pe ministra Ligia Deca: Elevii au căutat de la 4 dimineaţa "de bună seamă", iar la 9 s-au "înghesuit"

Ministerul Educaţiei a declanşat o nouă anchetă, după ce subiectele de la proba de Geografie au apărut pe Internet la aproximativ un sfert de oră de la intrarea elevilor în săli. Aparent, acestea au fost fotografiate de un candidat, cu toate că potrivit regulamentului, tinerii nu au voie să intre la examen cu telefoanele mobile. La fel s-a întămplat şi cu o zi înainte, când subiectele de la Matematică au apărut în mediul online la doar cinci minute de la începerea probei.

De la 29.06.2023, 13:52

În prima zi de Bacalaureat, expresia "de bună seamă" a fost căutată atât în timpul examenului, cât şi înainte de zorii zilei, când teoretic, nimeni nu ar fi trebuit să ştie ce se dă la Română. Ministra Educaţiei a dat asigurări că nu a existat nici o neregulă şi totul a decurs planului securizat. Într-un interviu în exclusivitate pentru Observatorul de noapte, managerul dexonline.ro o contrazice total şi afirmă cu certitudine că în jurnalul accesărilor de pe site-ul său creşterea de căutări e venită ca urmare a Bacalaureatului, în timpul sau înaintea examenului. 

Ligia Deca admite că subiectele au fost făcute publice de o comisie din Caraş-Severin, în timp ce elevii erau deja în sălile de exament. Dexonline susţine contrariul, însă Ministerul Educaţiei afirmă că ar fi vorba despre algoritmul Google Trends, care nu precizează cu exactitate ora la care s-au făcut căutările.

Dexonline nu apelează însă la algoritmul Trends, ci are propria monitorizare despre propriul site. Ligia Deca merge şi mai departe şi spune că a discutat cu nişte specialişti, care i-au explicat că sintagma "de bună seamă" ar fi putut fi căutată şi pentru verificarea corectitudinii unor cărţi sau opere ştiinţifice.

Asta deşi, înainte de examen, era verificată pe dexonline în medie, o dată pe zi. În orice caz, afirmă ministra Educaţiei, scurgerea nu s-a înregistrat din Bucureşti, pentru că extragerea subiectelor s-a făcut în cele mai stricte condiţii de securitate, iar toată operaţiunea a fost monitorizată video.

Pe acelaşi subiect

Între timp, Ministerul recunoaşte că e o anchetă la Colegiul Şincai după ce 70 de elevi ar fi avut lucrările anulate pentru că au scris un cuvânt mai  sus sau mai jos decât trebuia, iar o tânără susţine că a a fost nevoită să dea examenul desculţă pentru că unui profesor i s-au părut suspecţi pantofii săi sport pe care apărea un text în engleză, nimic altceva decât motto-ul companiei producătoare. 

Noi am stat de vorbă, în exclusivitate pentru Observator, cu Radu Borza, managerul dexonline.ro, pentru a analiza întreaga situaţie.

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Radu Borza:

 - Istoricul căutărilor din anii trecuţi în timpul Examenelor Naţionale m-a făcut să am această bănuială, iar pe 26 dimineaţa, imediat după ce s-au terminat probele la Limba Română am observat, ca de obicei, că acele cuvinte care fuseseră în subiectele de examen, în special la sinonime, au avut parte de o mare afluenţă în căutări.

- Şi ca aproape în fiecare an am urmărit şi înregistrările tuturor căutărilor şi a momentelor în care s-au făcut  şi a descoperit că pe la 4 dimineaţa au început căutările pentru "de bună seamă". N-au fost multe până la ora nouă când a început examenul, dar de la 9 la 9 jumate a fost chiar un fel de înghesuială la căutat "de bună seamă". 

- Pe acestea le pun pe seama celor care au căutat şi au aflat atunci subiectele. Noi postând pe Facebook această informaţie am avut nişte utilizatori care s-au gândit la mai mult şi au verificat pe Google Trends cu o seară înainte şi au descoperit că aceste căutări au fost făcute încă de la 10 seara. Pentru datele noastre garantăm că avem la toate înregistrările din ultimele câteva zile, media căutărilor pentru "de bună seamă" în zilele precedente  a fost de o căutare pe zi şi brusc au crescut de 100. 

- Nu au fost foarte multe înainte de ora 9, dar au fost mai multe decât media zilelor trecute şi în timpul examenului, ceea ce mă nedumereşte puţin. Eu nu sunt expert în educaţie şi nici în metodologia de examen, peste tot se spune că nimeni nu are acces la subiecte şi la telefon-computer. Deci, este ceva în neregulă în mod cert. 

- În 2016 am descoperit la simularea de Limba Română din martie că foarte multe căutări s-au făcut în timpul examenului. În 2017 am vrut să facem o mică farsă tot la simulare, nu ne-am atins de bacalaureatul serios şi pe baza statisticilor am dedus care ar trebui să fie cuvintele de la examen şi am făcut în 10 minute o schimbare temporară de definiţii tocmai ca să ajutăm ministerul să detecteze urmele acestea în lucrările candidaţilor. Am transmis informaţia la minister, nu am primit nici un răspuns, nu ştim dacă s-a făcut ceva. 

- Cred că e într-un fel de înţeles că Ministrul Educaţiei vrea să arunce vina pe altcineva, dar informaţii despre scurgeri nu sunt de ieri, de azi. Nu este treaba mea să dau vina pe cineva, dar eu cred că s-ar putea rezolva foarte simplu acest lucru, dacă s-ar da subiecte la care să nu poţi căuta în timpul examenului, suboecte care să se bazeze mai mult pe gândire, nu pe memorare. Şi de exemplu, dacă există suspiciuni că subiectele pot răsufla, poate e mai bine să se genereze automat de către computer în dimineaţa examenului şi atunci ar fi aproape imposibil ca cineva să le mai transmită. 

- În mod cert e o legătură pentru că e o anomalie prea mare ca să fie pusă pe seama altui fenomen, coincidenţa ar fi mult prea mare, să nu fie căutările în urma descoperirii subiectelor. Acesta este un calcul statistic simplu. Cred că orice matematician care a făcut statistică poate să detecteze această anomalie printr-un calcul simplu. La partea cu răsuflatul subiectelor, aici e greu de găsit adevărul, dar în mod cert se ştie. Unde există un lanţ mare de intermediari, întotdeauna există şi o verigă slabă.

- Nu cred că Google Trends este inexact. Nu am toate datele toate ca să pot face o analiză şi să explic dacă oferă date false sau nu, dar mă îndoiesc. Până la urmă acesta businessul lor şi e greu de crezut că îşi permite date false. Există şi posibilitatea să le ceară lor şi să vadă exact. 

Ți-a plăcut acest articol?

ministrul educatiei simulare bac frauda frauda bac examen ligia deca
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu....
CaTine
Publicat 11.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Microsoft a lansat un program AI de spionaj. Va fi folosit de serviciile secrete
Useit
Publicat 11.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase...
ZU
Publicat 11.05.2024
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Hello taste
Publicat 11.05.2024
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Deparinti
Publicat 11.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Medicool
Publicat 11.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024