Antena Meniu Search
x

Video BAC 2023. Oficialii insistă că sutele de căutări pe expresia "de bună seamă", înainte de examen, sunt doar o coincidenţă

Bacalaureat 2023. Subiectele la limba română de la BAC 2023 au fost securizate şi nu au ajuns la elevi, susţine ministrul Educaţiei. Asta deşi pe internet au fost sute de căutări înaintea examenului referitoare la sintagma "de bună seamă". Este expresia care le-a dat bătăi de cap absolvenţilor de clasa a 12-a şi pentru care profesorii corectori vor face o derogare. Vor accepta mai multe variante de răspuns, deşi iniţial se puncta numai una.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 27.06.2023, 20:24

Vezi și

Bacalaureat 2023"La ieşirea de la examen, în faţa şcolii, elevii nu discută nici despre subiectul la istorie şi nici despre cel de la matematică. Se vorbeşte tot despre sinonimul lui "de bună seamă", de la proba de Limba şi literatura română. Tinerii se plâng că programa de la Bacalaureat este desuetă pentru generaţia lor", spune Mădălina Iacob, reporter Observator. 

Exerciţiul "de bună seamă" de la BAC 2023

"Nici eu nu l-am pus corect, dar asta e. Mi-e şi ruşine să zic (n.r. ce am scris). Nu o să zic, e ruşinos. Mi-a zis o prietenă asta, că s-ar fi căutat de 177 de ori duminică de bună seamă", mărturiseşte un elev. Expresia "de bună seamă" a fost căutată pe Google, dar şi pe DEX Online de sute de ori înainte ca examenul să fi început. Ligia Deca spune că acuzaţiile potrivit cărora subiectele ar fi fost "scurse" sunt nefondate. 

"Am verificat şi noi cu specialist din zona IT. Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o ieşire în public a rezultatelor", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. "Eee, anchetă! Eu cred că foarte mulţi copii citeau o carte atunci şi s-au gândit ei, din pură inspiraţie... Eu am încredere în elevi, în semenii mei", comentează un elev.

Pe acelaşi subiect

Perle de la examenul de Bacalaureat

Profesorii au dat însă peste tot felul de "perle", în lucrările elevilor. "Secvenţa "de bună seamă" înseamnă: optimism, fericire, cu moralul sus" sau "Ghiorghidale este un om deştept, dar foarte gelos şi convins că soţia lui îl înşeală peste tot, o caută prin tot oraşul ca să o descopere infidelă."

Anacolutul e problema cea mai mare a acestei generaţii, spun profesorii corectori. Asta înseamnă ca au probleme de logică atunci când încearcă să se exprime în scris. Virgula şi cratima au fost şi ele pietre grele de încercare. "Au un vocabular mai dezvoltat cel puţin în engleză decât îl au în limba românîă. Pe ei trebuie să îi îngrijoreze numărul uzual de cuvinte foarte mic pe care îl posedă", crede Florina Rogalski, profesoară de limba română.

Cât de îngrijoraţi au fost unii la examenul de azi? "Trebuie să ne distrăm, nu trebuie să avem emoţii", spune un elev. 

  • Reporter: Ce faci daca nu iei BAC-ul? 
  • Elev: Ce fac daca nu iau BAC-ul, ce fac şi dacă iau BAC-ul. O să muncesc. 
  • Reporter: Ce? 
  • Elev: Vreau să mă duc ca barman, că liceul e de profil. În Bucureşti, pe litoral aş fi vrut, dar nu merge decât pe sezon. În Bucureşti vreau la cazinouri, să fiu barman în cazinou. 
  • Reporter: De ce? 
  • Elev: Pentru mine personal e mai bun, un ecosistem. E un mediu bun. 
  • Reporter: Ce salarii au? 
  • Elev: 3.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » BAC 2023. Oficialii insistă că sutele de căutări pe expresia "de bună seamă", înainte de examen, sunt doar o coincidenţă