Antena LIVE
Video

Interviu cu Dionis Cenuşă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene: "Problema e că Moldova are foarte multe vulnerabilități în relația cu Federația Rusă"

Situaţie tensionată în Republica Moldova, unde ar putea fi declanşate în orice moment proteste care să conducă la schimbarea conducerii. Maia Sandu, preşedintele ţării, a afirmat că, sub comanda Rusiei, militari îmbrăcaţi în civili vor încerca o lovitură de stat cu luare de ostatici. 

De la 14.02.2023, 21:59

Serviciile secrete ale Kievului spun că nu este exclus ca, pe teritoriul Moldovei, să ajungă cecenii lui Kadirov care, anterior, ar fi avut misiunea de a elimina conducerea Ucrainei. La scurt timp de la declaraţia Maiei Sandu, un partid de opoziţie a îndemnat la proteste şi a acuzat-o de uzurpare a puterii.

Marius Pancu: Acuzații despre o posibilă lovitură de stat din partea Maiei Sandu extrem de serioase. Cum arată culisele puterii în Republica Moldova? În ce fel s-ar putea concretiza o astfel de lovitură de stat?

 Dionis Cenuşă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene: Situația din Republica Moldova este una destul de complicată având în vedere situația socio-economică care a fost nefavorabilă pentru Republica Moldova și respectiv pentru populația acesteia anul trecut. Guvernarea care în principiu are o majoritate confortabilă în Parlament controlează cele trei puteri în stat, nu ar trebui să se confrunte cu probleme majore în ceea ce privește legitimitatea populației și respectiv posibilitatea unei lovituri de stat având în vedere că a avut în trecut un sprijin larg din partea populației. Totodată însă, este adevărat că în Republica Moldova lucrurile nu stau chiar atât de liniștit. Există forțe politice care folosesc situația din domeniul energetic pentru scopuri politice, inclusiv pentru a destabiliza situația în favoarea sa și respectiv în defavoarea forțelor pro-europene care acum sunt la guvernare, în frunte cu Maia Sandu care acum este președintele țării.

Marius Pancu: S-a schimbat paradigma de susținere în ultimul an, mai ales de când a izbugnit războiul în Ucraina. Au migrat oameni care susțineau coaliția de putere către aceste facțiuni?

Pe acelaşi subiect

 Dionis Cenuşă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene: Având în vedere degradarea situației socio-economice care a afectat în mod nemijlocit în special categoriile social vulnerabile, care sunt susceptibile la propagandă și la dezinformare, care cotinuă să pătrundă spațiul mediatic moldovenesc, a fost mai simplu pentru opoziția pro-rusă, cea din parlament și cea din exterior, să preia controlul asupra narativului și să prezinte guvernarea în culori mai puțin atractive pentru populație. Ceea ce, evident, crează teren perfect pentru a putea critica guvernarea și pentru a putea promova agenda Federației Ruse în Republica Moldova.

Marius Pancu: Cât de serioasă ți se pare ipoteza asta, a unei lovituri de stat și pe ce canale ar putea concret să se manifeste ea?

Dionis Cenuşă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene: Destabilizarea situației politice din Republica Moldova pe căi neconvenționale, atacuri sau acțiuni organizate de grupuri semicriminale sau grupuri transferate de către Federația Rusă sau care pot să ajungă cu ușurință la Chișinău, nu poate fi exclus. Dar vorbim despre probabilitate. Este o probabilitate mică sau mare, pentru că altfel orice scenariu este plauzibil în cazul Rebuplicii Moldova, având în vedere cât de slabe sunt instituțiile de stat, mai ales în contextul în care agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a afectat extrem de mult în special Republica Moldova, ca fiind cel mai fragil vecin al Ucrainei. Republica Moldova este în continuare sub amenințare de a fi o următoare țintă a Federației Ruse, fie prin căi directe, sau în mod colateral prin atacurile continue împotriva Ucrainei care afectează Republica Moldova.

Marius Pancu: Mai e capabilă Rusia în acest moment să se extindă și pe alte fronturi, fie că vorbim de o extindere directă, fie că vorbim de una indirectă, în condițiile în care vedem prin ce trece în Ucraina? 

Dionis Cenuşă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene: Republica Moldova a crezut mereu că un asemenea scenariu este posibil. În prezent, regiunile separatiste, dar și Federația Rusă, în mod special, suferă din cauza sancțiunilor. Este puțin probabil că Rusia are capacitățile necesare pentru a se extinde, dar este adevărat că Federația Rusă folosește măsuri hibride pentru a influența situația din țările care s-au aliniat, sau care susțin Ucraina. Problema Moldovei este că ea are foarte multe vulnerabilități în relația cu Federația Rusă. Încă depinde pe anumite segmente, inclusiv pe cel energetic și este un aliat puternic al Ucrainei și acest lucru deranjează foarte mult Federația Rusă.

Ți-a plăcut acest articol?

republica moldova rusia maia sandu razboi ucraina
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024