Video Maia Sandu a dezvăluit planurile rușilor pentru o lovitură de stat în Republica Moldova. Cecenii lui Kadîrov urmau să fie infiltrați pe teritoriul țării vecine
Republica Moldova simte în ceafă crivăţul siberian. Violenţă, luări de ostatici, diversionişti, acţiuni subversive şi atacuri. E reţeta pe care Moscova ar fi pregătit-o pentru a destabiliza vecinii de peste Prut. Planul Moscovei ar fi fost dejucat. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski avertiza încă de săptămâna trecută la Bruxelles că Moldova e următoarea ţară pe lista neagră a lui Putin.
Scenariul Rusiei a mai fost testat cu succes şi în alte ţări pe care Kremlinul le-a destabilizat: agenţii pro-ruşi din Republica Moldova, ajutaţi de trupe speciale trimise de Moscova, urmau să atace instituţii-cheie şi să ia ostatici pe toţi cei care li se opun.
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova: "Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţenii ruşi, belaruşi, sârbi şi muntenegreni."
Camuflaţi în civili, aceştia ar fi trebuit să pornească un val de violenţe, mascate sub forma unor acțiuni de protest ale opoziției. Aflat la Bruxelles, Volodimir Zelenski a avertizat încă de săptămâna trecută că Republica Moldova este următoarea pe lista neagră a lui Putin.
Volodimir Zelenski , preşedintele Ucrainei: "Serviciile noastre de informaţii au interceptat un plan rusesc de distrugere a politicii din Moldova, un document rusesc care arată cine, când şi prin ce acţiuni va distruge Moldova, democraţia ţării şi cum va prelua puterea."
- Departamentul de Stat al SUA dă asigurări că nu există indicii că Rusia ar ameninţa direct Republica Moldova...
- Crizele care au dus la căderea Guvernului Gavriliță. Moldovenii se plâng că trăiesc tot mai rău: "Multă lume...
- Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova. Militari camuflaţi în civili ar urma să o...
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a adăugat că procesul de subminare a statului moldovean ar fi fost complet prin infiltrarea unor luptători ceceni. Ramzan Kadîrov, liderul cecenilor şi apropiat al lui Putin, a declarat că, dacă va primi un astfel de ordin, nu va ezita să meargă până la capăt.
Analiştii cred că şi cele două rachete ruse Kalibr care au survolat vineri spaţiul aerian al Moldovei înainte de a lovi ţinte din Ucraina ar fi fost un semnal grăitor al intenţiilor belicoase ale Moscovei.
Eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova, în aplicare de toamna trecută
Planurile Rusiei de a destabiliza ţara vecină s-au făcut simţite încă de toamna trecută. Mii de oameni au fost aduşi cu autocarele la Chişinău de forţele pro-ruse din Moldova, în încercarea de a da jos actuala putere.
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova: "În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente."
Dependenţa economică şi energetică şi instabilitatea politică sunt terenul perfect pentru planul Kremlinului. Vineri, Guvernul condus de Natalia Gavriliţă şi-a dat demisia, după doar un an şi jumătate la conducerea ţării. I s-a reproşat lipsa de reforme într-o perioadă critică pentru ţară. Din cauza războiului din Ucraina, Republica Moldova a rămas fără principală sursă de venit - exporturile, după ce pieţele tradiţionale s-au închis una după alta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰