Antena Meniu Search
x

Alertă în Moldova. Autoritățile de la Chișinău au redeschis spațiului aerian. Un balon a pătruns în mod neautorizat

Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost temporar închis din motive de securitate, potrivit Deschide.md. Potrivit Autorității Aeronautice Civile, spaţiul aerian al ţării a fost închis temporar la ora 11.24, în scopul asigurării siguranţei şi securității aviaţiei civile. La ora 14.47, spaţiul aerian a fost redeschis. Oficialii instituției au anunţat că vor reveni cu informaţii suplimentare pe parcursul zilei. Inițial, instituţia anunţase că închiderea temporară va dura până la ora locală 16:00, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 18:34

Vezi și

"Cu referire la închiderea temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova și acțiuni întreprinse în acest sens, dar și a informației apărute în presă privind pătrunderea în spațiul aerian național a unui obiect zburător, Autoritatea Aeronautică Civilă comunică următoarele.

Urmare a recepționării informației de la Ministerul Apărării potrivit căreia În jurul orei 12:30 în spațiul aerian al Republicii Moldova, Ministerului Apărării a recepționat o informație precum că în regiunea orașului Soroca a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum a și traiectoriei de zbor a acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, din care fac parte reprezentanții Ministerului Apărării, Autorității Aeronautice Civile, MoldATSA și a Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenelor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis. Autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare.

La ora actuala, operațiunile de zbor se desfășoară în condiții de siguranță și securitate", au transmis autoritățile de la Chișinău

Pe acelaşi subiect

Spațiul aerian al R. Moldova a fost redeschis

Mai multe avioane au rămas la sol pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, compania aeriană anunţa că orarul zborurilor planificate marţi va suferi modificări, transmite Agerpres.

Alertele de raid aerian au răsunat marţi dimineaţă pe întreg teritoriul Ucrainei, după ce mai multe avioane ruseşti au decolat din Republica Belarus, transmite portalul RBC.ua. Potrivit unui grup local de monitorizare, au fost semnalate decolări de avioane la Maciulişci şi Baranovici (Belarus). Ar fi vorba de trei avioane, inclusiv un purtător de rachete balistice hipersonice "Kinjal".

În acelaşi timp, postul ucrainean de televiziune Kanal 24 a transmis la prânz că o presupusă dronă rusească ar fi fost detectată deasupra Chişinăului. Grupuri de monitorizare raportează că mai multe drone s-ar deplasa de la graniţa Belarusului prin regiunea Jitomir în direcţia Republicii Moldova, conform Kanal 24. Această informaţie nu a fost verificată din alte surse independente.

Spaţiul aerian al Republicii Moldova: Un obiect a pătruns în mod neautorizat

Spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi închis din cauza unui obiect care a pătruns în mod neautorizat, informează publicaţia Jurnal de Chişinău. Informaţia a fost confirmată de compania aeriană de stat Air Moldova. Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chişinău nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia privind prezenţa unui obiect neautorizat în spaţiul aerian al Moldovei şi urmează să facă un anunţ oficial.

Decizia intervine pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina. În urmă cu câteva zile, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău, ca reacţie la presupusa trecere prin spaţiul aerian moldovean a unei rachete lansate de armata rusă spre Ucraina. În plus, preşedintele Maia Sandu a atribuit luni Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor "violenţe" în Republica Moldova, în scopul instalării unui guvern prorus.

Reacţia companiilor aeriene

Mai multe companii aeriene au anunțat deja pasagerii cu privire la modificările orarului curselor și au făcut apel la calm. 

”Drag pasager, ţinem să te informăm despre faptul că spaţiul aerian moldovenesc a fost închis pentru o perioadă de 4 ore, iar pentru siguranţa ta, zborurile #HiSky planificate în acest interval, cu aterizare la Chişinău vor fi redirecţionate spre Aeroportul din Iaşi.  Revenim cu un update informaţional”, a transmis şi compania aeriană HiSky.

”Stimaţi pasageri, în acest moment, spaţiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în aşteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări.Stimaţi pasageri, cei care vă aflaţi în aeroport, la bord sau urmează să zburaţi astăzi, vă rugăm să păstraţi calmul şi să urmăriţi panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md şi www.airport.md. Vom reveni cu informaţii!”, a transmis compania Air Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Alertă în Moldova. Autoritățile de la Chișinău au redeschis spațiului aerian. Un balon a pătruns în mod neautorizat