Cum ne protejăm pielea de frig. Cuperoza: cauze, simptome, tratament
Schimbările de temperatură, mai ales cele bruşte, pot duce la probleme medicale serioase. Pielea, spre exemplu, suferă cel mai mult în astfel de perioade. Iată cum putem să ne protejăm.
De Redactia Observator la 21.12.2022, 08:49Ne-am obişnuit să spunem că soarele şi vara sunt duşmanii pielii sănătoase, însă nici frigul extrem nu ajută. Iar atunci când temperaturile pendulează, de la o extremă la alta, în doar câteva zile, prima care are de suferit este pielea. A feţei în primul rând, pentru că dacă mâinile şi picioarele sunt acoperite de haine şi încălţăminte, chipul rămâne expus. Atunci când pielea se înroşeşte şi se strânge, putem vorbi de o reacţie obişnuită la frig, dar poate fi vorba şi despre o afecţiune cronică numită cuperoză.
Cuperoza: cauze, simptome, tratament
Cuperoza, integrată adesea în denumirea mare de rozacee, este o afecţiune vasculară cronică şi progresivă care, deşi este ignorată în fazele incipente, apare încă din copilărie. "Este o boală, de fapt, genetică. Se observă din copilărie sau de la pubertate, mai ales la persoanele emotive, care se înroşesc foarte repede", spune Viviana Iordache, medic dermatolog.
Pentru că vasele care irigă pielea sunt fragile, ele ajung să se spargă şi produc înroşirea specifică. Cuperoza are mai multe stadii, iar fără un diagnostic corect pus în cabinetul dermatologului, ea poate fi confundată cu alte afecţiuni. "Multă lume o confundă cu alte afecţiuni şi fie neglijează, fie o tratează incorect. Se poate confunda cu stările alergice atunci când pielea ne strânge, se înroşeşte şi sunt antialergice care fac rau rozaceei, pentru că au cortizonice. Ea poate fi confundată cu acneea clasică şi pacienţii încearcă să stoarcă acele coşuri, rup pielea şi nu fac bine", adaugă Viviana Iordache, medic dermatolog.
Dermatita poate fi confundată şi cu dermatita, caz în care aplicarea cremelor grase poate agrava. Odată pus însă diagnosticul, pacienţilor li se poate recomanda tratamentul corect care poate ţine boala în frâu. "Există produse cosmetice sau dermato-cosmetice care să ne apere de vremea extremă. Depind de stadiile acneei rozacee. Singurul care ajută la orice stadiu este laserul vascular", explică Viviana Iordache, medic dermatolog.
Acesta, alături de produsele topice specifice, pot ajuta pacienţii să întârzie evoluţia cuperozei spre rozacee. Vitamina C este un supliment care ajută nu doar la imunitate, ci contribuie şi la sănătatea vasculară. În final, nu uitaţi de barierele mecanice. Pentru că în cazul frigului extrem, o eşarfă şi o glugă care protejează pot face minuni. Iar dacă iubiţi sporturile de iarnă, evitaţi sauna după o sesiune de schiat.