Antena Meniu Search
x

Cum ne putem menţine ochii sănătoşi. Medicii oftalmologi au câteva recomandări ferme

Privitul excesiv la ecrane, în special cele de mici dimensiuni, poate afecta sănătatea ochilor. Iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Există însă o serie de reguli pe care le putem urma pentru a ne păstra ochii sănătoşi. 

de Redactia Observator

la 14.09.2022, 08:01

Vezi și

Trăim în era tehnologiei şi, vrem nu vrem, stăm în faţa ecranelor multe ore pe zi. Iar primii care au de suferit sunt ochii noştri. Usturime, roşeaţă, dureri de cap...sunt simptome a ceea ce numim suprasolicitarea digitală a ochilor sau sindromul de oboseală oculară. Şi, din păcate, nu doar adulţii sunt afectaţi de această problemă. Ci şi copiii sau adolescenţii, în special cei care au deja o problemă de vedere. Din fericire, există soluţii, şi respectând câteva reguli, ochii noştri pot fi protejaţi.

Cursuri online, ore întregi la serviciu în faţa calculatorului şi alte ore cu ochii în ecranul telefonului mobil... nu ne dăm seama, dar ochii noştri au de suferit. 

Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Statul în exces, care se manifestă prin usturime, înroşirea ochilor, clipire în exces...apare ceea ce se numește uscăciune oculară. În plus, statul mult în față ecranelor, mai ales la dispozitivele mici, poate duce la oboseală oculară și imposibilitatea de a focaliza la distanță. 

Şi, înainte să ne dăm seama apar problemele mai grave...

Pe acelaşi subiect

Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Acest efort prelungit zile în șir, luni în șir, poate duce la instalarea unei miopii sau progresia miopiei.

Iar copiii nu sunt nici ei ocoliţi de probleme. Tocmai de aceea, medicii oftalmologi au câteva recomandări ferme. 

Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Copiii sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces în față ecranelor.

Medicii oftalmologi au câteva recomandări ferme

Pentru a vă păstra ochii sănătoşi, dar şi pentru a nu agrava problemele existente, oftalmologii recomandă respectarea unei reguli simple. 

Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Americanii au regulă 20, 20, 20: adică la fiecare 20 de minute să facem 20 de secunde pauză, timp în care să privim la peste 6 metri. 

Dacă nu putem respecta asta, atunci la fiecare oră trebuie să privim la distanţă mare timp de 10 minute. În plus....

Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Putem să ne protejăm cu filtre de ecran. Pentru copiii care au ochelari există niște filtre pe lentilele ochelarilor. Şi mai este recomandat să folosim și lacrimi artificiale. 

Şi ieşiţi în natură, spun medicii oftalmologi. Culorile create de aceasta au un efect calmant asupra ochilor, iar faptul că ochii privesc la distanţă ajută ochii să se relaxeze. Deci nu veţi beneficia doar de aer curat, ci veţi preveni şi agravarea problemelor de vedere. 

Există însă o serie de reguli pe care cei mici ar trebui să le înveţe pentru a-şi păstra vederea sănătoasă. De exemplu, atunci când trebuie să stea la calculator sau pe tabletă, setaţi un cronometru pentru a le aminti că trebuie să ia o pauză. Învăţaţi-i să alterneze cărţile digitale cu cele tradiţionale, pe hârtie. În cazul jocurilor video, este recomandat ca după fiecare nivel depăşit să ia o pauză de 20 de minute. 

Sfătuiţi-i să nu folosească tableta sau calculatorul în afara casei sau în zonele puternic luminate şi să ţină dispozitivele digitale la minimum 18 centimetri de ochi. Ajutaţi-i să găsească alte modalităţi de a petrece timpul liber şi nu lăsaţi copiii sub vârstă şcolară să petreacă prea mult timp în faţa gadgeturilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Observator Medical » Cum ne putem menţine ochii sănătoşi. Medicii oftalmologi au câteva recomandări ferme