Joia Mare, ultima cină şi rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Părintele Vasile Ioana: "Aici, este momentul când Iisus arată că a fost şi om, şi Dumnezeu"
A fost o zi emoţionantă la Ierusalim, acolo unde o echipă Observator merge pe urmele lui Iisus. Sute de credincioşi au retrăit Joia Mare, exact aşa cum s-a întâmplat acum 2000 de ani. Patriarhul Ierusalimului a îngenuncheat în faţa a 12 enoriaşi, un gest simbolic pe care l-a făcut şi Iisus în faţa apostolilor. În mulţime, am găsit şi români, care spun că în Ţara Sfântă Paştele se trăieşte mai intens decât oriunde.
De Mădălina Iacob la 29.04.2021, 20:37"E forfotă acum în mijlocul Ierusalimului. Patriarhul spală picioarele enoriaşilor, exact aşa cum Hristos a făcut-o în urmă cu 2000 de ani pentru cei 12 apostoli. Iată, asistăm la o scenă paradoxală. Oamenii privesc trecutul prin intermediul camerelor de filmat, postează pe Instagram şi fac live pe Facebook".
- Participaţi în fiecare an?
- În fiecare an, cu excepţia anului trecut, când a fost situaţia care a fost.
- Când vin în Ierusalim, simt cu totul altceva, simt cum ne întoarcem în timp acu, 2000 de ani, simt prezenţa lui Dumnezeu.
- Pe urmele lui Iisus: Luni, ziua în care au fost momente tensionate la Ierusalim, după intrarea Mântuitorului în...
- Pe urmele lui Iisus. Patimile, răstignirea şi învierea prin filtrul lumii de azi. Preotul Vasile Ioana: "Probabil...
- Părintele Vasile Ioana, despre Marţea Mare: "Trăieşte cu candela aprinsă. Ce este lumina candelei? Este fapta...
- Miercurea Mare, ziua trădării. Părintele Vasile Ioana: "Dacă am fi pe acolo, ne-am ascunde şi noi în mulţime,...
- Pe urmele lui Iisus: Joia Mare - Iisus la Cina cea de Taină spală picioarele ucenicilor şi merge să se roage în...
Dana: "Am mai fost în urmă cu 30 de ani şi mi-am dorit să mă întorc în Ţara Sfântă, pentru că aici am retrăit nişte momente extraordinare".
De aproape două milenii, retrăim în fiecare an Săptămâna care a schimbat omenirea. Joia Mare e ziua în care Iisus şi-a adunat apostolii pentru o ultimă cină.
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Nu e nimeni astăzi aici. Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, cu 2000 de ani în urmă, nu am găsi în foişorul de la marginea cetăţii Ierusalim decât 12 oameni. În mijlocul lor, pe Iisus, iar pe masă, numai două lucruri: pâine şi vin. E prima împărtăşanie din istorie".
- "Luaţi, mâncaţi. Acesta este trupul meu, beţi din acesta, acesta e sângele meu."
- E o masă de adio, de fapt?
- Da. Este o masă de rămas-bun.
- De rămas-bun, mai corect.
- De rămas-bun, în care vedem şi o parte din neputinţele unora dintre ucenici. Iuda îl vânduse deja...
- Se creează acea forfotă? Cine îl va vinde?"
Şi om, şi Dumnezeu
În seara zilei de joi, Iisus ştie deja că Iuda îl va vinde. Dar nu se ascunde de el. Imediat după cina cea de taină, pleacă să se roage în grădina Ghetsimani.
- Şi poate că asta trebuie să scriem pe Facebook. Că Iisus alege să stea demn în faţa criminalilor lui şi nu fuge. Alege să nu fugă.
- Ar fi putut s-o facă.
- Ar fi putut s-o facă, sigur.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă am fi fost aici în Grădina Ghetsimani, în anul 33, în Joia Mare, am fi găsit acelaşi peisaj. Câţiva măslini bătrâni de câteva milenii. Erau aici şi când Iisus a îngenuncheat.
Părintele Vasile Ioana: - Acesta este momentul când Iisus arată că a fost şi om, şi Dumnezeu. Dar acum este doar om. Şi spune: "Tată, văd suferinţa, e imensă. dacă e cu putinţă, n-aş vrea să trec prin asta. Dar nu precum vreau eu. Precum vrei Tu, tată. Aici intră în ascultare.
Mădălina Iacob, reporter Observator: "De aici lucurile se schimbă. Se pregăteşte o arestare în miez de noapte. Dintr-un minut în altul, soldaţii înarmaţi aveau să intre în Grădina Ghetsimani, să-l captureze pe Iisus din Nazaret".
Părintele Vasile Ioana: - Vine Iuda, o mie de soldaţi, zarvă, arme, săbii, vine Iuda şi se apropie de Iisus. Şi are loc această scenă cutremurătoare pentru noi oamenii. Trădătorul, cu banii câştigaţi în urma trădării, vine la el să-l sărute. Pentru că el le dăduse semn... erau mai mulţi în grădină... pe care îl voi săruta, acela este!
- Iisus, totuşi, nu vrea să treacă momentul ăsta aşa. Îl opreşte şi-l priveşte în ochi. Ce privire să fi avut Iisus atunci? Ce ochi, ochi în ochi, şi să-l întrebe: "Tu cu o sărutare trădezi pe învăţătorul tău?".
Mădălina Iacob, reporter Observator: Mai sunt doar câteva ore şi începe ziua cea mai grea. Vinerea Patimilor, ziua în care Isus e judecat şi condamnat. Mergem pe urmele lui pas cu pas. Şi mâine, ne vedem la Observator, dar şi live pe Facebook, pe pagina observatornews.ro.