Video

Părintele Vasile Ioana, despre Marţea Mare: "Trăieşte cu candela aprinsă. Ce este lumina candelei? Este fapta cea bună"

De Mădălina Iacob.
Publicat: 27.04.2021, 20:33.
Actualizat: 27.04.2021, 20:46

Abuz de putere la Ierusalim – am fi titrat în Marțea Mare, dacă am fi fost martorii evenimentelor din urmă cu aproape 2000 de ani. E ziua în care Iisus devine o țintă a fariseilor, care se hotărăsc să-l ucidă doar pentru că se tem de minunile lui.

O echipă Observator merge pe urmele lui Iisus, la Ierusalim, într-un demers jurnalistic care ne ajută să înțelegem importanța zilelor de atunci, prin filtrul lumii de astăzi.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Marţi înainte de Paşte, anul 33 după Hristos. Iisus face din nou drumul dintre Betania şi Ierusalim. Și mulțimi din ce în ce mai mari se strâng să-l asculte. Dar atenția de care se bucură îi atrage și aversiunea conducătorilor care simt că își pierd puterea"

Dacă am călători în timp, am ajunge astăzi într-un Ierusalim tulburat de revolte. Ocupat de romani și cu fariseii gata să ucidă pe oricine le-ar fi atins legile și credința. Când Iisus îi critică în fața mulțimilor, sentința începe să-i fie scrisă.

Citește și:

Mădălina Iacob, reporter Observator: "La zidul plangerii, asa este cunoscut in zilele noastre, chiar pe acest platou erau curțile Templului lui Solomon, unde Iisus se cearta, are discutii aprinse cu mai-marii cărturarilor și fariseilor"

Sandra Stoicescu: "Ştie azi Iisus ce i se va întâmpla în zilele următoare?"

Preotul Vasile Ioana: "Absolut. Acest conflict cu fariseii şi cărturarii se ascute. Pentru că ei se sfătuiesc: Toată lumea merge după Iisus Hristos. Ce facem? Ne încurcă. Atunci ei s-au sfătuit şi au zis: Mai bine să moară un om pentru popor"

Vânat pentru critici aduse puterii. E greu de spus cum am fi primit astăzi o astfel de știre. Abia mai târziu am înțeles importanța acelei zile, când s-a aprins lumina Învierii.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "O candelă nestinsă de 17 secole luminează Sfântul Mormânt de aici, din Ierusalim. Se stinge o singură dată pe an, în Sâmbăta Mare, pentru ca mai apoi să se aprindă imediat cu Sfânta Lumină. Un simbol care amintește de pilda de Marți"

Preotul Vasile Ioana: "Era mireasa care, în drumul ei spre mire, spre noaptea nunţii, era însoţită de 10 fecioare. Era un ritual superb, 10 fecioare, frumos îmbrăcate, elegante, toate cu candele... Și, la un moment-dat, la cinci dintre ele, li se sting candelele. Rămân în beznă, asta trebuie să ne închipuim. Rămând în beznă pentru că au fost indolente, neglijente, lasă că merge şi aşa. Au luat cu ele undelemn puţin"

Sandra Stoicescu: "Suntem Marţi. Ce am scrie pe Facebook? Ce am scrie, părinte, pe Facebook?"

Preotul Vasile Ioana: "Aş scrie cu litere mari: Fii Fecioara care are candela aprinsă. Trăieşte cu candela aprinsă. Ce este lumina candelei? Este fapta cea bună. Despre asta e vorba, nu despre bani, nu despre maşini, nu despre valori materiale, ci despre flacăra iubirii care este în inima ta şi pe care Dumnezeu o vrea vie. Asta vrea Hristos. Atât de simplu"

Miercuri, o echipă Observator reface în exclusivitate la Ierusalim ziua trădării – când unul dintre apostoli negociază pentru prima oară prețul capturării lui Iisus.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Mâine, în exclusivitate din Ierusalim, refacem ziua trădării, când unul dintre apostoli negociază pentru prima oară prețul capturării lui Iisus. Și vedem cum ar fi arătat Miercurea Mare dacă am fi trăit-o astăzi"

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro