Antena Meniu Search
x

Video Părintele Vasile Ioana, despre Marţea Mare: "Trăieşte cu candela aprinsă. Ce este lumina candelei? Este fapta cea bună"

Abuz de putere la Ierusalim – am fi titrat în Marțea Mare, dacă am fi fost martorii evenimentelor din urmă cu aproape 2000 de ani. E ziua în care Iisus devine o țintă a fariseilor, care se hotărăsc să-l ucidă doar pentru că se tem de minunile lui.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 27.04.2021, 20:46

Vezi și

O echipă Observator merge pe urmele lui Iisus, la Ierusalim, într-un demers jurnalistic care ne ajută să înțelegem importanța zilelor de atunci, prin filtrul lumii de astăzi. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Marţi înainte de Paşte, anul 33 după Hristos. Iisus face din nou drumul dintre Betania şi Ierusalim. Și mulțimi din ce în ce mai mari se strâng să-l asculte. Dar atenția de care se bucură îi atrage și aversiunea conducătorilor care simt că își pierd puterea"

Dacă am călători în timp, am ajunge astăzi într-un Ierusalim tulburat de revolte. Ocupat de romani și cu fariseii gata să ucidă pe oricine le-ar fi atins legile și credința. Când Iisus îi critică în fața mulțimilor, sentința începe să-i fie scrisă. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: "La zidul plangerii, asa este cunoscut in zilele noastre, chiar pe acest platou erau curțile Templului lui Solomon, unde Iisus se cearta, are discutii aprinse cu mai-marii cărturarilor și fariseilor"

Pe acelaşi subiect

Sandra Stoicescu: "Ştie azi Iisus ce i se va întâmpla în zilele următoare?"

Preotul Vasile Ioana: "Absolut. Acest conflict cu fariseii şi cărturarii se ascute. Pentru că ei se sfătuiesc: Toată lumea merge după Iisus Hristos. Ce facem? Ne încurcă. Atunci ei s-au sfătuit şi au zis: Mai bine să moară un om pentru popor"

Vânat pentru critici aduse puterii. E greu de spus cum am fi primit astăzi o astfel de știre. Abia mai târziu am înțeles importanța acelei zile, când s-a aprins lumina Învierii. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: "O candelă nestinsă de 17 secole luminează Sfântul Mormânt de aici, din Ierusalim. Se stinge o singură dată pe an, în Sâmbăta Mare, pentru ca mai apoi să se aprindă imediat cu Sfânta Lumină. Un simbol care amintește de pilda de Marți"

Preotul Vasile Ioana: "Era mireasa care, în drumul ei spre mire, spre noaptea nunţii, era însoţită de 10 fecioare. Era un ritual superb, 10 fecioare, frumos îmbrăcate, elegante,  toate cu candele... Și, la un moment-dat, la cinci dintre ele, li se sting candelele. Rămân în beznă, asta trebuie să ne închipuim. Rămând în beznă pentru că au fost indolente, neglijente, lasă că merge şi aşa. Au luat cu ele undelemn puţin"

Sandra Stoicescu: "Suntem Marţi. Ce am scrie pe Facebook? Ce am scrie, părinte, pe Facebook?"

Preotul Vasile Ioana: "Aş scrie cu litere mari: Fii Fecioara care are candela aprinsă. Trăieşte cu candela aprinsă. Ce este lumina candelei? Este fapta cea bună. Despre asta e vorba, nu despre bani, nu despre maşini, nu despre valori materiale, ci despre flacăra iubirii care este în inima ta şi pe care Dumnezeu o vrea vie. Asta vrea Hristos. Atât de simplu"

Miercuri, o echipă Observator reface în exclusivitate la Ierusalim ziua trădării – când unul dintre apostoli negociază pentru prima oară prețul capturării lui Iisus. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Mâine, în exclusivitate din Ierusalim, refacem ziua trădării, când unul dintre apostoli negociază pentru prima oară prețul capturării lui Iisus. Și vedem cum ar fi arătat Miercurea Mare dacă am fi trăit-o astăzi"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Pe urmele lui Iisus » Părintele Vasile Ioana, despre Marţea Mare: "Trăieşte cu candela aprinsă. Ce este lumina candelei? Este fapta cea bună"