Video

Pe urmele lui Iisus. Patimile, răstignirea şi învierea prin filtrul lumii de azi. Preotul Vasile Ioana: "Probabil că unii dintre noi ar fi făcut poze"

De Redactia Observator.
Publicat: 26.04.2021, 19:49.
Actualizat: 26.04.2021, 19:52

Observator în Săptămâna Mare: e numele unei călătorii în timp, pe care o începem împreună de astăzi, chiar prin Ţara Sfântă. Pornim pe urmele lui Iisus, în urmă cu aproape 2000 de ani, ca să vedem evenimentele de atunci prin filtrul lumii de acum. Cum ar fi arătat patimile, răstignirea şi învierea, dacă le-am fi trăit prin obiectivul camerei de filmat? Ce am fi postat pe Facebook şi cum ar fi reacţionat tinerii pe Youtube?

O echipă Observator transmite în exclusivitate din Ierusalim drumul patimilor care au schimbat lumea. Un demers jurnalistic prin care îl aducem mai aproape pe Iisus de generaţia de astăzi.

Observator în Săptămâna Mare, o călătorie în timp

Mădălina Iacob, reporter Observator: "E luni după Florii şi sunt momente de tensiune la Ierusalim. După intrarea triumfală în oraş a lui Iisus din Nazaret, au fost raportate incidente în zona Marelui Templu. Începe o săptămână crucială"

Citește și:

Doar că omenirea nu o știe încă. E anul 33 după Hristos – o numărătoare pe care aveam să o refacem mai târziu, când vom fi înțeles cu adevărat semnificația acelor zile. Iisus intrase în Ierusalim după o viață în care a mișcat mulțimi doar prin puterea gândului și a cuvântului. Vorbindu-le de la inimă la inimă, fără vreo altă cale de comunicare în masă. Și totuși, cum l-ar fi primit mulțimea în epoca tehnologiei avansate?

Sandra Stoicescu: "Să ne închipuim că lucrurile se întâmplă astăzi"

Preotul Vasile Ioana: "Probabil că dacă unul dintre noi am fi fost, făceam fotografii, să-l vedem pe el, să-l simţim... Îl filmam, da. Uite, a venit Iisus în Ierusalim, a intrat în Ţara Sfântă, a intrat în Cetatea Sfântă şi intră în templul sfânt, acolo unde ştim"

Cei câțiva martori care au trăit în preajma lui i-au dus cuvântul mai departe, peste veacuri, fără să aibă acces la milioane de oameni dintr-odată. Astăzi, în schimb, am fi aflat într-o secundă că, la Ierusalim, în Lunea Mare, Iisus din Nazaret rămâne fără sprijinul mulțimii care ieri îl aclama.

"Este luni. Haideţi să ne închipuim. Ce aţi scrie pe Facebook astăzi, părinte, dacă aţi fi acolo martor?"

"Aş scrie: Astăzi, Iisus a flămânzit"

Preotul Vasile Ioana: "După ziua de ieri… Coboară şi merge în Betania trei kilometri jumate, patru kilometri... Ca şi cum stai în Otopeni, ieşi din oraş, pleci. Şi pe acest drum flămânzeşte. Se mergea pe jos, nu se mergea cu maşina, şi atunci când flămânzeşte se îndreaptă către un smochin. Un smochin frumos. Dar era plin de frunze. Şi când încearcă să ia, să se hrănească cu o smochină, nu găseşte nimic în el. Şi atunci se mânie din nou şi spune: Să nu mai dea rod din tine în veac. Şi în momentul acela se usucă smochinul. Dacă aş fi fost acolo şi aş fi putut să scriu pe Facebook ceva din acest moment, aş fi făcut o fotografie smochinului uscat. Pentru că CUT e emoţionant să vezi o zonă verde şi în mijloc un smochin uscat de către Iisus. spun asta, pentru că, la un moment dat, CUT smochinul ăsta uscat arată ceva. Arată faptul că, dacă ai fost verde şi nu ţi-ai dat roada, devii uscat. Pilda serii de luni este asta. Să nu fiu, Doamne, vreun smochin în care să nu găseşti măcar o smochină"

O lecție atât de actuală și astăzi, după 2000 de ani. Mâine o echipă Observator merge pe urmele lui Iisus în Marțea Mare, la Ierusalim.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro