Video

Pe urmele lui Iisus. În Sâmbăta Mare, echipa Observator va transmite în exclusivitate imagini de la ceremonia de Înviere din Țara Sfântă

De Mădălina Iacob.
Publicat: 30.04.2021, 19:56.
Actualizat: 30.04.2021, 20:17

Istoria lumii creştine s-a scris pe un drum de câteva sute de metri. Drumul Crucii din Ierusalim a fost refăcut de o echipă Observator. Am mers pe urmele lui Iisus, până în locul unde a fost răstignit, ca să înţelegem tot ce înseamnă ziua de astăzi, Vinerea Mare. Observator va fi la Ierusalim şi mâine, când se aprinde miraculos lumina învierii. 

Sute de credincioşi merg pe Via Dolorosa şi refac drumul patimilor lui Iisus Hristos.

Călugăriță: Drumu pe care l-a făcut Hristos pentru noi. Cu smerenie, ca să ne salveze pe noi de mâna diavolului.

E drumul patimilor şi al iertării. Prin mijlocul a sute de oameni, sub paza soldaţilor, la fel ca în urmă cu aproape două milienii, preoţii cară crucea aşa cum şi Iisus a cărat-o.

Mult mai puţini decât în alţi ani, pelerinii au călcat pe urmele lui Iisus şi au retrăit ziua răstignirii. În unul dintre zidurile Ierusalimului, de pe Calea Crucii, însă se mai vede urma palmei lui.

Călugăriță: Fiind foarte obosit Iisus s-a rezemat în stâlp aici, că nu mai putea duce crucea, de povara crucii, şi ostaşi l-au silit pe Simon să ia crucea şi să o care el până la Golgota.

Preotul Vasile Ioana: Aici este o taină. Noi toţi avem o cruce în spate. Şi la un moment dat cădem sub greutatea ei şi e chemat Simon să ne care crucea. Şi în viaţa noastră, apare câteodată un om providenţial, un medic bun care te salvează de la o boală, un om care te ajută în carieră, un om deosebit, un om care îţi schimbă viaţa. Dacă el a acceptat să fie ajutat, să acceptăm şi noi asta.

Vinerea mare e ziua în care oamenii l-au ucis pe Dumnezeu, fără să ştie

Preotul Vasile Ioana: Este de departe cea mai tristă zi, pentru că Iisus este judecat în mod nedrept. Pedeapsa cu răstignirea şi crucea sunt pedepse destinate doar marilor răufăcători, criminalilor. Cum să mori pe cruce, timp în care se scurge sângele din tine până la ultima picătură şi simţi şi vezi cum mori în chinuri îngrozitoare.

Vinerea mare e ziua în care oamenii l-au ucis pe Dumnezeu, fără să ştie. Dacă am fi trăit în anul 33, am fi asistat la un proces greu de înţeles, în care Ponţiu Pilat se spală pe mâini şi cedează în faţa mulţimii care cerea răstignirea lui Iisus.

Preotul Vasile Ioana: I se pune o coroană de spini pe cap şi i se presează pe capul lui. Chinul cumplit al purtării coroanei este pentru că este însoţit de batjocură.

Punctul 10 din cele 14 de pe drumul crucii ne arată dezbrăcarea lui Iisus Hristos pe Golgota şi mai apoi pironirea lui pe cruce.

Preotul Vasile Ioana: Prin sângele lui care a curs, el a spălat păcatele lumii, pentru că sub cruce era dealul Căpăţânii, unde era căpăţâna, craniul lui adam, cel care a păcătuit pentru prima oară.

După coborârea după dealul Golgotei, Iisus Hristos este aşezat pe piatra ungerii. Aici este miruit şi înfăşurat în giulgiu. Credincioşii vin acum să se roage, ating piatra mirului şi cer ajutor de la Dumnezeu.

Acelaşi loc a fost zguduit în urmă cu aproape 2000 de ani de un cutremur puternic. Puţini şi-au dat seama, dar a fost semnul că va urma un miracol.

În Sâmbăta mare, Lumina Sfântă se aprinde la sfântul Mormânt. Iar candela va ajunge în România mâine seară. Veți vedea în exclusivitate la Observator primele imagini de la ceremonia de Înviere din Țara Sfântă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro