Pe urmele lui Iisus: Miercurea trădării, ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda, ucenicul Său
Observator în Săptămâna Mare: e numele unei călătorii în timp, pe care o începem împreună, chiar prin Țara Sfântă. Pornim pe urmele lui Iisus, în urmă cu aproape 2000 de ani, ca să vedem evenimentele de atunci prin filtrul lumii de acum. Cum ar fi arătat patimile, răstignirea şi învierea, dacă le-am fi trăit prin obiectivul camerei de filmat? Ce am fi postat pe Facebook şi cum ar fi reacţionat tinerii, care ar fi urmărit pe Youtube întâmplările pe care nu le ştim decât din Biblie?
De Redactia Observator la 29.04.2021, 14:53- Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19
O echipă Observator transmite în exclusivitate din Ierusalim drumul patimilor care au schimbat lumea. Un demers jurnalistic, prin care îl aducem mai aproape pe Iisus de generația de astăzi. Preotul Vasile Ioana a precizat pentru Observator cele mai importante evenimente ale zilei, ca şi cum s-ar fi întâmplat în zilele noastre, nu acum două mii de ani.
Săptămâna Patimilor. Miercuri: Iisus ştie că i se pregăteşte o moarte cruntă
Suntem în Săptămâna Mare, suntem în Miercurea Mare şi împreună, mergem pe urmele lui Iisus. Ziua de miercuri este o zi deosebit de tristă, drept pentru care noi creştinii ţinem post. În fiecare zi de miercuri din cursul anului. Pentru că este o zi în care se întâmplă două evenimente importante. Dacă am fi pe acolo, prin Betania, ne-am ascunde şi noi în mulţime, l-am vedea pe Iisus la masă cu ucenicii, cu Maria, cu Marta, cele care erau surorile lui Lazăr. Era deja un lucru extraordinar, cunoscut în toată Iudeea, că Lazăr a fost înviat din morţi de Iisus.
Preotul Vasile Ioana: "Şi stăteau cu toţii la masă, pentru că, atenţie, Iisus nu era bine primit în Ierusalim. Pleca. Pleca seara, venea şi pleca, de ce? Pentru că Ierusalimul l-a primit triumfal duminică, dar fariseii, cărturarii, au făcut sfat să-l omoare. El ştia că este urmărit. De aceea apostolii spun: Iisus, nu te duce acolo. Vrem să te protejăm, să nu cumva să mori. Şi Iisus spune: "Înapoia mea, Satano". Fugea de protecţie de o zi, ştia că va muri, ştia planul, ştia totul. Doar că trebuia să se întâmplă toate ca prin tot ceea ce se întâmplă să avem noi un tâlc, un înţeles. De aceea este săptămâna mare. Pentru a înţelege tainele lucrării lui Iiisus. Asta o putea face în Betania, nu în Ierusalim. Nu a venit în centrul Capitalei, s-a dus la marginea capitalei. Acolo, la masă, o femeie păcătoasă - este şi numită Maria - această femeie sparge un vas de mir de mare preţ, deci un mir - în limbajul actual să zicem un parfum deosebit, foarte scump...E atât de fericită că Iisus a salvat-o din păcatul desfrânării, a salvat sufletul ei, atât de recunoscătoare încât îi şterge picioarele cu părul capului. Ea avea părul lung. Şi se umple casa de mireasma mirului. Şi toţi sunt uimiţi de jertfa asta, de recunoştinţa pe care i-o oferă această femeie păcătoasă. Atunci Iuda se supără, e deja indignat, şi spune: "De ce s-a făcut risipa asta"? Ăsta este Iuda, pe care îl găsim în zilele noastre. Des. Degeaba facem risipa asta, nu ne aduce nimic material. Da, da, suntem preocupaţi de treaba asta, pentru că omul care e mercantil şi gândeşte aşa vrea ca toate valorile să se întoarcă la el. Că spune Biblia că pe Iuda nu-l interesa mirul acela, îl interesa să vândă mirul, că el ţinea punga cu bani, el era casierul. Nu doar contabil, ci şi casier în acelaşi timp. El lua punga cu bani şi lua în mod nedrept din ea. Corupţia era lângă Iisus. Omul corupt trăia cu Iisus. În echipa lui Iisus era un corupt. Care nu doar că lua bănuţi din pungă, voia să transforme totul...într-o afacere. Păcatul iubirii de argint, este un păcat care e rădăcină şi pentru alte păcate. Iuda, în numele păcatului ăstuia, că iubea banii, face şi alte păcate. Ajunge să trădeze"
Cea mai ucigătoare negociere din istorie
Preotul Vasile Ioana: "În prima parte a zilei spune: "Dar de ce s-a făcut risipă? Că puteam să-l vindem". El, dacă vindea mirul ăla, trăia el din asta, pentru că lua bani de acolo. La un moment dat, pleacă de lângă ei şi se duce şi se întâlneşte cu mai-marii templului şi le spune: "Ce-mi veţi da mie..." Iată mercantilismul! Momentul în care zice "Banii.. Ceva!" Şi nu doar bani, putere. Această negociere este cea mai ucigătoare negociere din istorie. Acest om care l-a văzut pe Iisus cum înviază morţii. L-a văzut pe Iisus cum vindecă bolnavii. Îl aprecia pe Iisus. E în stare să-l vândă pe cel care pe el însuşi l-a salvat dintr-o viaţă de om necunoscut. El l-a ridicat pe Iuda. Şi iată, e în stare să-l vândă. Miercuri e aşadar ziua în care ni se pune oglinda în faţă. Asistăm împreună, jurnalist, părinte. Vedem cum Iuda îşi dă arama pe faţă. Da. Nu e aşa de important să dea binecuvântarea lui Iisus, cât e important să facă ceva bani şi să câştigăm ceva. Aici se vede caracterul lui. Iuda este omul care trăieşte doar în valori materiale. Şi trăieşte lângă valorile spirituale, dar în dorinţele materiale. Nu era întâmplător lângă Iisus. Dar, atenţie, el era şi bun! Pentru că nu ar mai fi fost ucenicul lui Iisus. Nu l-ar fi acceptat Iisus. Nu l-ar fi acceptat. De aceea descoperim că în biserică sau în locurile unde trăiesc oameni sfinţi pot să fie şi oameni perverşi. Şi răi şi ucigători de suflete. De aceea, n-ar trebui să ne punem încrederea în oameni. În fiecare om, poate să fie şi un om sfânt, şi un criminal. Judecăm prea mult, judecăm aşa de uşor oamenii. Vinovăţia lui, desigur, porneşte din faptul că a trădat. Dar el avea nişte suferinţe mai dinainte. Avea în el nişte păcate, nişte traume psihologice. Avea păcatul invidiei. Dacă a fost în stare să-l dea pe Iisus să-l aresteze, ca Iisus să fie dus la templu, să fie judecat, că poate el, va creşte el... În el era invidie, răutate, era dorinţa de arginţi, dorinţa nesăbuită de a se îmbogăţi în mod nedrept. Era fur! Biblia îl numeşte fur. Omul care este fur nu este doar cel care fură bani, e cel care fură valori. Când te întâlneşti cu o prietenă, îţi găseşte ea ceva acolo care nu e în regulă. De aceea când inviţi pe cineva acasă...Cel mai bine îl cunoşti pe un om când îl inviţi acasă. Dacă îl vezi că se înverzeşte şi înghite în sec, este pentru că poartă nişte gânduri vrăjmaşe. Şi uită-te în ochii omului. Te vei uita în ochii unui prieten, când îi vei spune ceva bun despre tine, nu se va mai putea uita în ochii tăi pentru că fierbe în sufletul lui invidie"
Fiecare să identificăm în viaţa noastră pe Iuda
Preotul Vasile Ioana: "Trebuie să înţelegem că în sufletul lui Iuda erau mai multe patimi. De aceea trebuie să identificăm în viaţa noastră - poate că miercurea asta - hai să ne gândim fiecare să identificăm în viaţa noastră pe Iuda. Avem o Iudă pe lângă noi? Avem o Iudă în grupul de prieteni? Dacă da, nu ştiu dacă vom avea capacitatea lui Iisus, că vom vedea mâine la denie, că va mânca cu el la masă. Sper să avem puterea să încercăm să-l vindecăm pe Iuda. Dar dacă nici Iisus nu a putut să-l vindece pe Iuda, cred că nimeni n-o va putea face. Aşadar, dacă ai o Iudă în grupul de prieteni, nu încerca să-l schimbi, că n-ai să reuşeşti. Eliberează-te de el. Depărtează-te"
Ce am scrie pe Facebook, pe Twitter din Miercurea Mare?
Preotul Vasile Ioana: "Iisus i-a spus femeii păcătoase. "Pentru înmormântarea mea a făcut ea aceasta". Deci ea varsă mir pe el şi toţi se miră de ce şi Iisus vede asta profetic că el face asta pentru înmormântarea Lui. El deja trăia momentele în care va ajunge în poziţia crucii, pe cruce, pe Golgota. El deja simte în inima lui pătimirile care vor urma. Azi am scrie: "Iisus ştie că i se pregăteşte o moarte cruntă, nedreaptă şi o pedepsire pentru păcate pecare nu le avusese. Totul din invidie. Şi din dorinţa de putere." Cred că televiziunile atunci ar fi fost cu cărturarii şi fariseii şi ar fi vorbit cu tagma lor şi în acea întâlnire ar fi fost şi un om de televiziune să fi spus: ce facem? Îl dăm sau nu-L dăm pe Iisus? Şi cărturarii şi fariseii ar fi spus: "Nu daţi nimic! Pentru că lumea îl iubeşte!" Imaginează-ţi că binele, dragostea, pacea... nu dă rating! Şi asta e dureros. Acel good news-no news pe mine mă doare. Pentru că voi aveţi curajul nu doar să informaţi. Ci şi să formaţi"
În episodul următor, continuăm călătoria "Pe urmele lui Iisus" şi aflăm ce s-a întâmplat în Joia Mare.