Antena Meniu Search
x

Video Pe urmele lui Iisus: Marţi, conflictul cu fariseii şi cărturarii ia amploare. Mântuitorul i-a pregătit pe ucenici pentru ce urma să i se întâmple

Observator în Săptămâna Mare: e numele unei călătorii în timp, pe care o începem împreună, chiar prin Țara Sfântă. Pornim pe urmele lui Iisus, în urmă cu aproape 2000 de ani, ca să vedem evenimentele de atunci prin filtrul lumii de acum. Cum ar fi arătat patimile, răstignirea şi învierea, dacă le-am fi trăit prin obiectivul camerei de filmat? Ce am fi postat pe Facebook şi cum ar fi reacţionat tinerii, care ar fi urmărit pe Youtube întâmplările pe care nu le ştim decât din Biblie?

de Redactia Observator

la 27.04.2021, 19:09

Vezi și
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

O echipă Observator transmite în exclusivitate din Ierusalim drumul patimilor care au schimbat lumea. Un demers jurnalistic, prin care îl aducem mai aproape pe Iisus de generația de astăzi. Preotul Vasile Ioana a precizat pentru Observator cele mai importante evenimente ale zilei, ca şi cum s-ar fi întâmplat în zilele noastre, nu acum două mii de ani.

Săptămâna Patimilor. Marţi: Iisus i-a pregătit pe ucenici pentru ce urma să i se întâmple

După ce luni au fost momente tensionate la Ierusalim, după intrarea Mântuitorului în oraş şi Iisus a răsturnat mesele din temple, s-a declanşat o prăpastie de netrecut între El, cărturari şi farisei, care au facut sfat ca să-l omoare. Aveau loc dialoguri tăioase între ei şi îl tot întrebau cu ce putere face tot ceea ce făcea. Ei nu puteau să scape de el imediat, pentru că legile lor foarte stricte spuneau că trebuia judecat, dar interpretau legile în aşa fel încât Iisus sa fie omorât. Planul era să îl omoare prin mărturia lui. În Marţea cea Mare, Iisus i-a pregătit pe ucenici pentru ce urma să i se întample, prin pilde şi poveţe.

Părintele Ioana: "El se opreşte şi vorbeşte poporului. Şi atunci el, pregătindu-i pentru ceea ce urma să se întâmple, le spune despre pilda celor zece fecioare. Era mireasa care, în drumul ei spre mire, spre noaptea nunţii, era însoţită de 10 fecioare. Era un ritual superb, 10 fecioare, frumos îmbrăcate, elegante,  toate cu candele... pentru că atunci când se făcea soare nu aveau reflectoare de tipul acesta. Dacă ar fi să surprindem de acum 2000 de ani pilda spusă de Iisus, ar trebui să mergem împreună cu fecioarele către mire. Cu candele, cu ulei în candele. Deci aveau la ele lumina. Şi ajung acolo. Când ajung, vine mirele la miezul nopţii, şi, la un moment-dat, la cinci dintre ele, li se sting candelele. Rămân în beznă, asta trebuie să ne închipuim. Rămând în beznă pentru că au fost indolente, neglijente, lasă că merge şi aşa. Au luat cu ele undelemn puţin. Au intrat în panică şi au zis "Daţi-ne din undelmnul vostru!". Şi celelalte, atenţie, nu vă dăm, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă, nici vouă. Dacă dăm undelemnul, rămânem toate în beznă. Mirele trebuie întâmpinat în lumină. Şi atunci mergeţi la cei ce vând. Adică dacă tu eşti virtuoasă şi colega ta nu este virtuoasă şi nu merge pe calea lui Dumnezeu, tu poţi să-i spui, să-i dai un sfat, unde găseşte harul. Dar nu mă arunc în prăpastie cu ea. Asta este taina. Şi prin această pildă ce arată Iisus. Mirele vine. Nu e suficient că eşti fecioară. Trebuie să ai candela aprinsă. Şi cum să întreţii focul viu? Tot prin fapte. Ce este lumina candelei? Este fapta cea bună. Noi toţi o să ne întâlnim cu mirele. El este mirele şi în săptămâna asta mergem la denie, chiar acum când vorbim, la biserică este denie. În denie suntem fecioarele care îl caută pe mire, mirele este Iisus. Dar dacă n-avem candelă cu ulei în candelă, nu ne putem întâlni cu mirele. Mirele ne aşteaptă. Depinde de noi să punem undelemn în candelă. Şi asta este pilda zilei de marţi. 

Pe acelaşi subiect

Pilda celor 10 fecioare: Trăieşte cu candela aprinsă în suflet

Părintele Ioana: "Lumina aceea de fapt asta reprezintă. Că el vine când nu te aştepţi. Mor tineri, de 30, 40, 50 şi spune "n-am fost pregătit". Sau rudeniile "nu ne-am gândit". Deci în momentul în care te naşti să ştii că într-o zi vei muri şi te vei duce acolo sus. Casa noastră nu e aici. Noi trăim acum într-o viteză incredibilă, acum e Paşte, acum e Crăciun, acum trăim pentru Paşte, acum e Paşte, acum e Crăciun, acum e săptămâna mare, poimâine e vară şi mergem la mare şi tot aşa. Aşa trece viaţa. Ce rămâne este important. Ce rămâne? Nu rămâne cardul, nu rămâne maşina, nu rămâne casa, rămâne ce am iubit şi ce am dăruit. Acela este undelemnul care îmi ţine lumina. Ce îmi ţine lumina vie şi puternică în sufletul meu? Iubirea! Dacă noi iubim oamenii, în momentul acela creşte flacăra din sufletul nostru şi ce rămâne cu adevărat important? Cât iubeşti. Despre asta e vorba, nu despre bani, nu despre maşini, nu despre valori materiale, ci despre flacăra iubirii care este în inima ta şi pe care Dumnezeu o vrea vie. Dacă intri în egoism îţi faci Dumnezeu din tine şi nu mai ai capacitatea de a spune te iubesc, pentru că te iubeşti pe tine. Omul egoist se iubeşte pe el, se adoră pe el, îşi creează o statuie a lui, se închină la el şi spune că e minunat, nu are timp de alţii, nu îi bagă în seamă pe alţii, e superior, se uită de sus, este teroristul, tiranul care aduce rău şi în familie şi peste tot. El e fericit cu el însuşi, dar suferă toţi pe lângă el. Un om e valoros dacă toţi din jurul lui strălucesc în lumina lui. Aşa a spus Iisus. Lumina din tine luminează celorlalţi şi se creează o lumină mare. Asta vrea Dumnezeu. Şi când vine mirele eşti în lumină, te întâlneşti cu el, te bucuri de el şi eşti fericit"

Preotul precizează că în Marţea cea Mare, toate zilele sunt mari. Săptămâna este mare. E interesant de spus, pentru că, deşi ziua este la fel, are 24 de ore, toată săptămâna este mare. Dumnezeu face o lucrare imensă, salvează umanitatea. Într-o săptămână ia păcatele oamenilor, le topeşte în inima lui şi ne mântuieşte, ne salvează prin moartea şi pătimirea sa.

Părintele Ioana: "Aş scrie cu litere mari: Fii Fecioara care are candela aprinsă. Trăieşte cu candela aprinsă. Astăzi este despre candela aprinsă. Candela din suflet! Şi ştii unde se vede candela din suflet? În zâmbetul de pe chipul tău, în disponibilitatea ta de a ajuta... Dumnezeu nu trece peste voinţa noastră. Suntem înfricoşător de liberi. Există lumina lui Hristos şi tu iei lumina sau nu. Deci dacă nu vrei, poţi să trăieşti şi fără lumină. Dacă tu vrei asta. Mă descurc, Doamne, singur, nu-mi trebuie! Bine. În regulă, dacă te descurci, fii sănătos. Dumnezeu nu te forţează. Se poate trăi şi fără lumina lui Hristos. Dar cu lumina lui Hristos este cu totul altfel. El ce încerca să-i convingă pe apostoli? Şi pe noi? Lumina lui este tot ce ai nevoie, că din lumina lui şi de vei mânca, şi de vei bea, şi de te vei bucura la o masă, cu prietenii, la munte, orice vei face pe lumea asta, să mă ai pe mine ca centru al universului tău şi va fi bine. Asta vrea Hristos. Atât de simplu"

În episodul următor, continuăm călătoria "Pe urmele lui Iisus" şi aflăm ce s-a întâmplat Miercuri, o zi deosebit de tristă, în care Mântuitorul este vândut pentru 30 de arginţi de unul dintre ucenicii săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Pe urmele lui Iisus » Pe urmele lui Iisus: Marţi, conflictul cu fariseii şi cărturarii ia amploare. Mântuitorul i-a pregătit pe ucenici pentru ce urma să i se întâmple