Video

Joia Mare, ultima cină şi rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Părintele Vasile Ioana: "Aici, este momentul când Iisus arată că a fost şi om, şi Dumnezeu"

De Mădălina Iacob.
Publicat: 29.04.2021, 20:35.
Actualizat: 29.04.2021, 20:37

A fost o zi emoţionantă la Ierusalim, acolo unde o echipă Observator merge pe urmele lui Iisus. Sute de credincioşi au retrăit Joia Mare, exact aşa cum s-a întâmplat acum 2000 de ani. Patriarhul Ierusalimului a îngenuncheat în faţa a 12 enoriaşi, un gest simbolic pe care l-a făcut şi Iisus în faţa apostolilor. În mulţime, am găsit şi români, care spun că în Ţara Sfântă Paştele se trăieşte mai intens decât oriunde.

"E forfotă acum în mijlocul Ierusalimului. Patriarhul spală picioarele enoriaşilor, exact aşa cum Hristos a făcut-o în urmă cu 2000 de ani pentru cei 12 apostoli. Iată, asistăm la o scenă paradoxală. Oamenii privesc trecutul prin intermediul camerelor de filmat, postează pe Instagram şi fac live pe Facebook".

- Participaţi în fiecare an?
- În fiecare an, cu excepţia anului trecut, când a fost situaţia care a fost.
- Când vin în Ierusalim, simt cu totul altceva, simt cum ne întoarcem în timp acu, 2000 de ani, simt prezenţa lui Dumnezeu.

Dana: "Am mai fost în urmă cu 30 de ani şi mi-am dorit să mă întorc în Ţara Sfântă, pentru că aici am retrăit nişte momente extraordinare".

Citește și:

De aproape două milenii, retrăim în fiecare an Săptămâna care a schimbat omenirea. Joia Mare e ziua în care Iisus şi-a adunat apostolii pentru o ultimă cină.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "Nu e nimeni astăzi aici. Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, cu 2000 de ani în urmă, nu am găsi în foişorul de la marginea cetăţii Ierusalim decât 12 oameni. În mijlocul lor, pe Iisus, iar pe masă, numai două lucruri: pâine şi vin. E prima împărtăşanie din istorie".

- "Luaţi, mâncaţi. Acesta este trupul meu, beţi din acesta, acesta e sângele meu."
- E o masă de adio, de fapt?
- Da. Este o masă de rămas-bun.
- De rămas-bun, mai corect.
- De rămas-bun, în care vedem şi o parte din neputinţele unora dintre ucenici. Iuda îl vânduse deja...
- Se creează acea forfotă? Cine îl va vinde?"

Şi om, şi Dumnezeu

În seara zilei de joi, Iisus ştie deja că Iuda îl va vinde. Dar nu se ascunde de el. Imediat după cina cea de taină, pleacă să se roage în grădina Ghetsimani.

- Şi poate că asta trebuie să scriem pe Facebook. Că Iisus alege să stea demn în faţa criminalilor lui şi nu fuge. Alege să nu fugă.
- Ar fi putut s-o facă.
- Ar fi putut s-o facă, sigur.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă am fi fost aici în Grădina Ghetsimani, în anul 33, în Joia Mare, am fi găsit acelaşi peisaj. Câţiva măslini bătrâni de câteva milenii. Erau aici şi când Iisus a îngenuncheat.

Părintele Vasile Ioana: - Acesta este momentul când Iisus arată că a fost şi om, şi Dumnezeu. Dar acum este doar om. Şi spune: "Tată, văd suferinţa, e imensă. dacă e cu putinţă, n-aş vrea să trec prin asta. Dar nu precum vreau eu. Precum vrei Tu, tată. Aici intră în ascultare.

Mădălina Iacob, reporter Observator: "De aici lucurile se schimbă. Se pregăteşte o arestare în miez de noapte. Dintr-un minut în altul, soldaţii înarmaţi aveau să intre în Grădina Ghetsimani, să-l captureze pe Iisus din Nazaret".

Părintele Vasile Ioana: - Vine Iuda, o mie de soldaţi, zarvă, arme, săbii, vine Iuda şi se apropie de Iisus. Şi are loc această scenă cutremurătoare pentru noi oamenii. Trădătorul, cu banii câştigaţi în urma trădării, vine la el să-l sărute. Pentru că el le dăduse semn... erau mai mulţi în grădină... pe care îl voi săruta, acela este!
- Iisus, totuşi, nu vrea să treacă momentul ăsta aşa. Îl opreşte şi-l priveşte în ochi. Ce privire să fi avut Iisus atunci? Ce ochi, ochi în ochi, şi să-l întrebe: "Tu cu o sărutare trădezi pe învăţătorul tău?".

Mădălina Iacob, reporter Observator: Mai sunt doar câteva ore şi începe ziua cea mai grea. Vinerea Patimilor, ziua în care Isus e judecat şi condamnat. Mergem pe urmele lui pas cu pas. Şi mâine, ne vedem la Observator, dar şi live pe Facebook, pe pagina observatornews.ro.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro