Ce arme ar putea dona România Ucrainei. MApN se pregăteşte să schimbe legea
Ucraina are nevoie de arme. Este apelul disperat al oficialilor de la Kiev după două luni în care Ucraina a ţinut piept armatei ruse. Solicitarea a ajuns şi la Bucureşti prin ministrul de Externe ucrainean, iar noi ne-am angajat să-i susţinem. Deşi oficial nu există un răspuns clar, România schimbă legislaţia ca să poată dona armament greu ţării vecine.
De Ana Constantin la 22.04.2022, 19:58Ucraina cere ajutor peste tot. În schimbul armelor, Kievul propune să protejeze Europa. "Voi ne dați tot ceea ce avem nevoie pentru a lupta și pentru a câștiga, iar noi, în schimb, îl ținem pe Putin în Ucraina și îl înfrângem acolo", a declarat Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
Ucraina cere arme din România
Refuzat de Guvernul de la Sofia, ministrul de Externe al Ucrainei a cerut arme la Bucureşti. Şi o să primească, deşi Guvernul Ciucă se fereşte să spună clar acest lucru. "Lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim foarte mult public", susţine Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României.
Ministerul Apărăriiar putea schimba legea
- Dmitro Kuleba a mulțumit României: Voi ne daţi ceea ce avem nevoie, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi...
- Kuleba: Nu comentăm legat de ceea ce primim şi de unde. Politica României este una inteligentă
- Conducerea ”bolnavă” a Rusiei la aceeași masă. Indiciile care ridică multe semne de întrebare despre Putin...
Ca să poată dona arme Ucrainei, România schimbă legea. Ministerul Apărării Naţionale a pus în dezbatere publică un proiect prin care structurilor militare să le fie permis să trimită arme în ţara vecină. Doar că avem puţine de oferit.
"Putem discuta despre transportoare amfibii blindate", afirmă generalul Virgil Bălăceanu. Sau bătrânele MIG uri din dotarea Forţelor Aeriene, o variantă negată la nivel oficial. "Ne trebuie artilerie grea, vehicule militare, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de luptă", cere Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
"Fără sprijjinul nostru, al celor din NATO, nu ar fi reuşit să facă acest lucru. Cu sprijinul nostru a reuşit să apere Kievul", spune Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.
Europa înarmează Ucraina. Unele ţări se opun
Înarmarea Ucrainiei a împărţit însă Europa. Austria, Irlanda, Grecia, Cipru, Malta, Ungaria sau Bulgaria sunt fie prudente, fie se opun. Italia a trimis rachete sol-aer, anti-tanc şi arme automate, în timp ce Irlanda sau Austria s-au rezumat la echipamente de protecție, veste antiglonţ și căști de protecţie.
În vizită la Kiev, şefii guvernelor din Danemarca şi Spania au promis şi mai mult sprijin militar. "200 de tone de muniţie de ultimă generaţie şi alte materiale militare. Nava transportă 30 de blindate", a declarat Pedro Sanchez, premierul Spaniei.
SUA trimit un nou lot de arme în Ucraina
Germania va oferi Ucrainei 1 milion de euro pentru a cumpăra armament. Un nou lot de arme va pleca şi din SUA direct pe linia frontului. Joe Biden consideră că războiul a ajuns într-un moment critic, în care armele trimise de Occident pot înclina balanţa. Ucrainenii dispun deja de mai multe tancuri decât armata rusă, potrivit estimărilor Pentagonului.