Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 58 LIVE TEXT. Rușii susțin că au capturat un depozit de arme din Harkov. Turcia speră să-i aducă pe Putin şi Zelenski la Istanbul pentru discuții directe

Război Rusia - Ucraina, ziua 58. Rusia a respins o propunerea unui armistițiu de Paște. Informația a fost confirmată de Volodimir Zelenski, în discursul său video postat în noaptea de joi spre vineri. Încetarea focului, propusă să înceapă la 21 aprilie și să dureze patru zile, a fost cerută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în 20 aprilie. Între timp, Vladimir Putin a proclamat victoria trupelor sale la Mariupol, considerând că nu mai trebuie să aştepte cucerirea uzinei Azovstal, unde continuă să reziste, alături de sute de civili, ultimii apărători ai oraşului. Ucrainenii vor primi noi ajutoare militare din SUA, în valoare de 800 milioane de dolari. 

de Redactia Observator

la 22.04.2022, 22:21

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:00 Ucrainenii au descoperit o nouă groapă comună lângă Mariupol

O nouă groapă comună a fost descoperită lângă Mariupol, a anunţat un consilier local. "Este o nouă dovadă a faptului că invadatorii colectează şi îngroapă sau incinerează cadavrele celor ucişi în Mariupol", a declarat Petro Andryushchenko.

UPDATE 21:50 "Mii de oameni au fost deportaţi în Rusia"

Pe acelaşi subiect

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, solicită crearea ”imediată” a coridoarelor umanitare de evacuare din Mariupol ”cu asigurările necesare de încetare a focului, de la Azovstal şi alte zone ale oraşului până în alte regiuni ale Ucrainei”, potrivit CNN.

UPDATE 21:40 R. Moldova îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la Chişinău

Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile unui general rus care a spus că trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria, relatează AFP.

UPDATE 21:30 Turcia speră să-i aducă pe Putin și Zelenski la Istanbul pentru negocieri față în față

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va purta convorbiri telefonice cu omologii săi rus și ucrainean în următoarele 48 de ore, în speranța de a-i convinge să se întâlnească la Istanbul pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Rezultatul este pozitiv; nu este exact cum ne-am dorit, dar va fi mai bine. Nu suntem lipsiți de speranță", a declarat Erdogan, vineri, de la Istanbul, în urma unei întrebări referitoare la negocierile de pace în curs între Ucraina și Rusia, potrivit CNN „Sper că vor accepta invitația noastră și că îi vom putea aduce împreună la Istanbul”, a mai spus Erdogan despre o posibilă întâlnire dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

UPDATE 21:00 Rusia susţine că a cucerit un depozit de muniţie din regiunea Harkov

Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia de presă rusă TASS.

”În timpul operaţiunii lor militare speciale, trupele ruse de inginerie au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene pe o suprafaţă de câteva sute de hectare, cu depozite care conţin mii de tone de muniţie în regiunea Harkov”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Acolo sunt depozitate, în special, muniţie pentru sisteme de lansare de rachete multiple cu bombe cu dispersie, a mai precizat Ministerul rus al Apărării.

”Acestea sunt muniţiile pe care forţele ucrainene le foloseau pentru a bombarda cartierele rezidenţiale din zonele populate, punând în permanenţă în pericol civilii”, invocă Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

UPDATE 20:30 Rusia publică imagini din satelit cu lansările de rachetă din Marea Neagră

Rusia a publicat noi imagini din sateit cu rachetele lansate din Marea Neagră. Patru rachete de croazieră Kalibr de înaltă precizie au fost lansate împotriva unor ținte din interiorul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării încearcă să arate că în ciuda scufundării crucișătorului Moskva, flota sa din Marea Neagră are încă capacitatea de a lovi ținte în Ucraina, scrie BBC.

UPDATE 20:20 Trei oligarhi ruşi au fost găsiţi morţi în ultimele săptămâni

Războiul din Ucraina îi atinge tot mai mult pe oligarhii ruşi. Şi nu doar financiar. În ultima perioadă au fost două cazuri de crimă şi apoi sinucidere în rândul bogaţilor Rusiei. Aparent fără vreun motiv. Una dintre bănuieli e că ar fi vorba de sancţiunile impuse în urma războiului. Ieri, un institut militar de cercetare din Rusia a luat foc. Nici aici nu a fost făcută publică vreo cauză oficială.

UPDATE 20:10 Mircea Geoană: "Credibilitatea Rusiei este aproape de zero"

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Aceiaşi lideri şi comunicatori ruşi spuneau că nu va exista niciun fel de război, credibilitatea Rusiei este aproape de zero. Sunt mulţi străini care merg să lupte. Este zgomot de fond, este propagandă rusească care are o valoare aproape de zero. 

UPDATE 20:00 Ce arme ar putea dona România Ucrainei

Ucraina are nevoie de arme. Este apelul disperat al oficialilor de la Kiev după două luni în care Ucraina a ţinut piept armatei ruse. Solicitarea a ajuns şi la Bucureşti prin ministrul de Externe ucrainean, iar noi ne-am angajat să-i susţinem. Deşi oficial nu există un răspuns clar, România schimbă legislaţia ca să poată dona armament greu ţării vecine. 

UPDATE 19:50 Biserica Ortodoxă ucraineană încearcă să evacueze civilii şi răniţii de la Azovstal

Biserica ''este pregătită să organizeze o procesiune dinspre Orihov, în regiunea Zaporojie, către uzina Azovstal din Mariupol pentru a aduce un ajutor de urgenţă şi a evacua civilii. Această procesiune ar putea de asemenea să contribuie la evacuarea militarilor răniţi şi recuperarea corpurilor'' celor ucişi, a declarat mitropolitul Onufrie, liderul Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, care a cerut în acest scop o încetare a focului la Mariupol şi în împrejurimi, precum şi stabilirea unui culoar umanitar pentru procesiunea din Vinerea Mare.

UPDATE 19:40 Secretarul general al ONU, întâlnire cu preşedintele rus

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni marţi la Moscova cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, au anunţat vineri Kremlinul şi un purtător de cuvânt al ONU, transmite Reuters.

Guterres ceruse săptămâna aceasta să fie primit la Kiev şi Moscova de preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin pentru a încerca o mediere între Rusia şi Ucraina care să pună capăt războiului declanşat de agresiunea rusă.

UPDATE 19:30 Negocierile ruso-ucrainene trenează, potrivit ministrului de Externe rus

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că negocierile cu Ucraina ''trenează'' şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Şeful diplomaţiei ruse s-a declarat de asemenea sceptic cu privire la dorinţa liderilor ucraineni de a continua aceste negocieri. ''Mi se pare straniu când aud în fiecare zi declaraţii (...), inclusiv ale preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski) şi ale consilierilor săi, care lasă impresia că nu au deloc nevoie de aceste negocieri'', a mai spus Lavrov, vorbind la Moscova la o conferinţă de presă comună cu omologul său kazah Muhtar Tleuberdi.

UPDATE 19:00 ONU: Peste 5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați afirmă că că au plecat din Ucraina 5.133.747 de persoane. Cifra transmisă vineri reprezintă o creștere cu 48.387 față de cea de joi. Femeile și copiii reprezintă 90% dintre cei care au părăsit țara, precizează raportul ONU.

Mai multe țări au primit refugiați ucraineni, dar cei mai mulți au mers în Polonia. Aproape șase din 10 persoane care au plecat din țară, respectiv 2.867.241 de ucraineni, au mers în Polonia.

UPDATE 18:30 Epava crucişătorului Moskva va deveni "moștenirea culturală subacvatică" a Ucrainei

Epava crucișătorului Moskva, mândria flotei de război a Rusiei, a devenit „o moștenire culturală subacvatică” ucraineană.

UPDATE 18:00 Conducerea ”bolnavă” a Rusiei la aceeași masă

Războiul din Ucraina nu se stinge nici de Paşte. Preşedintele Zelenski a anunţat că Rusia respinge armistiţiul de pace, iar luptele vor continua şi zilele următoare. Însă pentru armata rusă nu e semn de victorie, iar ucrainenii au infirmat cucerirea oraşului Rubijne. Toate astea în umbra zvonurilor care circulă după apariţia recentă a preşedintelui Vladimir Putin. Postura liderului rus a ridică numeroase semne de întrebare despre starea lui de sănătate. 

UPDATE 17:30 În ce condiții va permite Rusia evacuarea civililor și militarilor care se mai află în uzina Azovstal

Ministerul rus al Apărării a anunțat că va permite evacuarea soldaților și civililor ucraineni din uzina Azovstal, în momentul în care ucrainenii sunt pregătiți "să ridice steagul alb".  

“Dacă se vor observa astfel de semne în orice parte a uzinei Azovstal, Forțele Armate ale Rusiei vor opri imediat orice ostilități și vor oferi o evacuare sigură”, mai precizează autoritățile ruse.

UPDATE 17:00 Ce arată scena "regizată" de Putin cu ministrul Șoigu despre starea războiului din Ucraina

Modul în care Vladimir Putin a anunțat “eliberarea Mariupolului” pare să arate eforturile liderului de la Kremlin că este preocupat de “sănătatea soldaților ruși”. Însă, convorbirea pusă în scenă cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, semnalează mai degrabă care este situația războiului.

UPDATE 16:20 Prima imagine cu avionul ucrainean An-26, prăbușit la Zaporojie

O persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce un avion ucrainean de transport militar Antonov 26 (An-26) s-a prăbușit în timpul unui ”zbor tehnic”, în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, anunţă administraţia regională.

UPDATE 16:10 Rușii folosesc violul ca armă de război

Când trupele ruse au invadat Ucraina și au început să se apropie de capitala Kiev, Andrii Dereko și-a implorat fiica în vârstă de 22 de ani, Karina, să fugă. Tănăra a refuzat și s-a ascuns într-un apartament cu alți doi prieteni în timp ce soldații ruși au înconjurat Bucha la începutul lunii martie. Familia a devenit disperată când nu a mai auzit nimic despre ea săptămâni la rând

UPDATE 16:00 Peste 1.000 de cadavre sunt examinate în prezent de anchetatorii criminalişti la Kiev

Anchetatorii criminalişti examinează în prezent 1.084 de cadavre ale civililor găsite în regiunea Kiev în urma retragerii forţelor ruse, potrivit Poliţiei capitalei ucrainene, relatează CNN.

”Sunt civili care nu au avut nimic de-a face cu apărarea teritorială sau cu alte formaţiuni militare. Marea majoritate - între 50 şi 75 la sută - sunt oameni ucişi de arme uşoare, fie o mitralieră, fie o puşcă cu lunetă, în funcţie de locaţie”, a adăugat oficialul ucrainean.

UPDATE 15:50 Charles Michel îi cere lui Vladimir Putin coridoare umanitare la Mariupol

Preşedintele Consiliului European Charles Michel, care reprezintă statele membre ale Uniunii Europene (UE), i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, să garanteze culoare umanitare la Mariupol, cu ocazia Paştelui ortodox, relatează AFP.

”Apel (telefonic) cu preşedintele (rus Vladimir) Putin. Coridoarele umnitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, special cu ocazia Paştelui ortodox”, scrie într-un tweet Charles Michel.

UPDATE 15:30 ONU acuză Rusia de posibile crime de război

ONU a acuzat vineri armata rusă de acţiuni în Ucraina ce ”pot intra sub incidenţa crimelor de război” după invazia declanşată la 24 februarie, şi a constatat că dreptul umanitar ”a fost aruncat peste bord”, transmite AFP.

UPDATE 15:20 Boris Johnson: Războiul ar putea dura până la finalul anului viitor

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că „este o posibilitate realistă ca războiul să țină până la sfârșitul anului 2023. Putin are o armată uriașă. El are o poziție politică foarte dificilă pentru că a făcut o gafă catastrofală. Singura opțiune care i-a mai rămas este să continue să-și folosească abordarea îngrozitoare, bazată pe artilerie, ca să încerce să-i zdrobească pe ucraineni".

UPDATE 14:54. Lituania cere NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est

Președintele lituanian a cerut NATO să trimită mai multe trupe în Europa de Est, inclusiv în propria sa țară. Gitanas Nauseda a discutat vineri această problemă cu ministrul german de Externe, care s-a aflat în vizită în capitala Vilnius.

"Odată cu izbucnirea unei ofensive militare la scară largă în regiunea Donbas, livrarea rapidă și eficientă de armament în Ucraina ar putea deveni un factor decisiv în acest război. Nu mai avem timp să ezităm, trebuie să acționăm decisiv și rapid", a declarat Nausėda.

UPDATE 14:15. Kuleba: Nu comentăm legat de ceea ce primim şi de unde. Politica României este una inteligentă

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, vineri, că Ucraina nu comentează legat de ajutorul militar primit, adăugând că, de la începerea războiului, România a avut "o politică inteligentă".

"Armelor, ca şi banilor le place liniştea şi nu comentăm legat de ceea ce primim şi de unde, dacă nu există un anunţ oficial în legătură cu asta", a punctat şeful diplomaţiei de la Kiev.

UPDTAE 13.30 Dmitro Kuleba a mulțumit României: Voi ne daţi ceea ce avem nevoie, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi îl învingem acolo

Aflat în vizită la București, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a transmis că ”cel mai simplu mod de a-l opri pe Putin este să dați Ucrainei tot ce are nevoie”. Aurescu a reafirmat sprijinul pentru anchetarea crimelor de război și pentru refugiați.

UPDATE 13:10 Papa și-a anulat întâlnirea cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse

Papa Francisc și-a suspendat planurile de a se întâlni cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin, potrivit ziarului argentinian La Nacion, citat de Sky News.

Suveranul Pontif luase în considerare o întâlnire cu patriarhul Kirill la Ierusalim, pe 14 iunie, a relatat Reuters la începutul acestei luni. Acum, Francisc a declarat acum într-un interviu pentru La Nacion că regretă faptul că planul a trebuit să fie "suspendat", deoarece diplomații Vaticanului l-au sfătuit că o astfel de întâlnire "ar putea genera multă confuzie în acest moment".

Luna trecută, Kirill, în vârstă de 75 de ani, a părut să susțină invazia Moscovei în Ucraina și a afirmat că Rusia a "intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, ci metafizică". El a devenit unul dintre cei mai proeminenți susținători ai invaziei lui Putin și a fost acuzat de preoții ortodocși din Ucraina că a "binecuvântat războiul".

UPDATE 12:50 Armata Rusă vrea coridor terestru din Donbas spre Crimeea, dar și ieșire spre Transnistria

Un comandant militar rus a dezvăluit obiectivele militare ale armatei ruse în noua fază a războiului. Controlul asupra sudului Ucrainei va permite crearea unui coridor terestru din Rusia prins Donbas către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria, a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

UPDATE 12.30 Banca Mondială: Războiul a provocat distrugeri de 60 de miliarde de dolari în Ucraina

Distrugerea zonelor rezidenţiale şi a infrastructurii din Ucraina a provocat pagube de aproximativ 60 de miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale.

Președintele Zelenski le-a spus miniștrilor de finanțe ai lumii că țara sa are nevoie de 7 miliarde de dolari în fiecare lună până în vară pentru a continua să funcționeze.

Volodimir Zelenski a mai spus că "vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru reconstrucţie mai târziu". El s-a adresat prin videoconferinţă Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale. 

Zelenski a mai spus că comunitatea globală trebuie să excludă imediat Rusia din instituțiile financiare internaționale, inclusiv Banca Mondială, FMI și altele. Toate țările "trebuie să fie imediat pregătite să rupă toate relațiile cu Rusia”, a adăugat el.

UPDATE 12.10 Rusia spune că a lovit noaptea trecută 58 de ținte militare în Ucraina

Rusia spune că a lovit noaptea trecută 58 de ținte militare în Ucraina, inclusiv locuri în care erau concentrate trupe, depozite de combustibil și echipamente militare, potrivit ultimei actualizări din partea ministerului rus al apărării.

De asemenea, a mai spus că ruşii au lovit trei ținte folosind rachete de înaltă precizie, inclusiv un sistem ucrainean de rachete antiaeriene S-300 şi un loc unde erau concentraţi mulţi soldaţi cu tehnică militară. BBC nu a putut verifica independent informaţiile transmise de ruşi.

UPDATE 12.00 Ruşii au cucerit joi 40 de sate din estul Ucrainei. Zelenski spune că sunt victorii temporare

Forțele ruse au cucerit joi 40 de sate din estul Ucrainei, dar președintele Zelenski spune că acestea și alte victorii ruse sunt doar temporare.  "Ei pot doar să amâne inevitabilul, momentul în care invadatorii vor trebui să părăsească teritoriul nostru”, a spus Zelenski, citat de BBC. 

UPDATE 11.50 Un avion ucrainean de transport s-a prăbușit în sudul țării

Un avion ucrainean s-a prăbușit în timpul unui "zbor tehnic" în sudul Ucrainei și din primele informaţii există victime, au declarat autoritățile locale, citate de BBC. 

Avionul AN-26, un avion de transport militar operat de forțele armate ucrainene, s-a prăbușit vineri dimineață în districtul Vilnia din regiunea Zaporojie, a anunțat administrația militară regională. Circumstanțele accidentului sunt în curs de verificare, au adăugat autoritățile.

UPDATE 11:40 Ucraina acuză Rusia de pregătirea unor false referendumuri de independenţă la Herson şi Zaporojie

Volodimir Zelenski acuză Rusia de faptul că vrea să organizeze un fals referendum de independenţă în regiunile Herson şi Zaporojie, pe care le ocupă, în sudul Ucrainei, relatează AFP. Preşedintele ucrainean le cere locuitorilor zonelor aflate sub ocupaţie rusă să nu furnizeze niciuna dintre datele personale - de exemplu numărul de paşaport - pe care li-l cer forţe ruse.

”Asta nu este doar pentru a face un recensământ (...). Nu este pentru a vă da vreun ajurtor umanitar de vreun fel. Este, în realitate, pentru a falsifica un aşa-zis referendum asupra pământului vostru, în cazul în care ordinul organizării acestei comedii vine de la Moscova”, avertizează Zelenski.

Ucraina a acuzat Rusia, la începutul lui martie, de faptul că încearcă să însceneze la Herson un ”referendum” ca cel care a pecetluit, în 2014, anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, considerată ilegală de către Kiev şi Occident.

Hersonul este primul mare oraş ucrainean cucerit de către forţe ruse după ce au invadat Ucraina la 24 februarie. Armata rusă deţine de asemenea controlul asupra unii vast sector în jurul oraşului Zaporojie, situat un pic mai la nord-est şi asupa căruia ucrainenii deţin controlul.

UPDATE 11:00. Război în Ucraina: vineri nu sunt deschise coridoare de evacuare

Ucraina nu va deschide vineri coridoarele umanitare pentru civili, din cauza "pericolului de pe trasee", anunță Sky News. Într-o postare pe rețelele de socializare, vicepremierul Iryna Vereshchuk, a scris: "Din cauza pericolului de pe rute, astăzi, 22 aprilie, nu vor fi deschise coridoare umanitare. Pentru toți cei care așteaptă să fie evacuați: aveți răbdare, vă rugăm să rezistați!".

Coridoarele de evacuare anterioare, care au avut diferite niveluri de succes, au permis oamenilor să iasă din zonele periculoase și au adus ajutoare umanitare. Săptămâna trecută, datele publicate de Organizația Internațională pentru Migrație au arătat că aproximativ șapte milioane de persoane sunt acum strămutate intern în Ucraina din cauza războiului. 

Alte milioane de persoane au fugit în țările vecine.

UPDATE 10:10. Ministrul ucrainean de Externe se află la București

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, vineri dimineață, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Cei doi au discutat despre situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.

„În cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse. Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului.

A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene”, potrivit Guvernului.

Potrivit sursei citate, ministrul de Externe ucrainean „a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse”. Totodată, Dmytro Kuleba a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina. Diplomatul ucrainean a postat pe Twitter imagini din timpul întâlnirii cu premierul Ciucă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 9:10. Organizația Statelor Americane suspendă Rusia din calitatea de observator permanent

Organizația Statelor Americane (OSA), cel mai vechi forum de diplomație regională din lume, a suspendat participarea Rusiei în calitate de stat observator permanent în cadrul instituției până când aceasta "va pune capăt ostilităților", relatează BBC News.

Eliminarea Rusiei din acest grup are loc în contextul în care forțele sale își intensifică operațiunile în estul Ucrainei și pe fondul acuzațiilor de crime de război.

UPDATE 8:50. Rusia intenţionează să aibă până anul viitor o rublă ”digitală”

Rusia a declarat joi că intenţionează să aibă până anul viitor o rublă ”digitală” capabilă să facă plăţi internaţionale şi, de asemenea, doreşte să extindă numărul de ţări care acceptă cardurile bancare în stil Visa şi Mastercard care sunt administrate de banca sa centrală, transmite Reuters.

Odată cu sancţiunile occidentale care exclud Rusia din părţi mari ale sistemului financiar global, Moscova caută modalităţi alternative de a efectua plăţi cheie atât în ​​ţară, cât şi în străinătate.

UPDATE 7:40. Parlamentele din Estonia şi Letonia susțin că Rusia a comis genocid

Parlamentele din Estonia şi Letonia au adoptat, joi, declaraţii prin care afirmă că Rusia a comis genocid în Ucraina, potrivit CNN. În declaraţia sa, Estonia a arătat: "crime de război, masive şi sistematice, au fost comise împotriva naţiunii ucrainene de către Forţele Armate ale Federaţiei Ruse", potrivit Parlamentului său, Riigikogu. Sunt menţionate oraşele Bucea, Borodeanka, Hostomel, Irpin şi Mariupol, ca şi alte aşezări care au fost ocupate de forţele ruse.

"Federaţia Rusă a comis acte de genocid, printre altele atrocităţi în masă împotriva populaţiei civile. Acestea au constat în crime, dispariţii forţate, deportări, încarcerări, tortură, viol şi profanarea cadavrelor", se arată în declaraţie.

Parlamentul Letoniei, Saeima, a adoptat declaraţia în unanimitate, arătând că a fost bazată pe "mărturii cuprinzătoare şi dovezi ale atrocităţilor în masă - crime, tortură, violenţă sexuală şi profanarea civililor ucraineni, inclusiv femei şi copii""Ca stat membru al ONU, Consiliului Europei, UE şi NATO şi ca apărător al valorilor democratice, Letonia nu poate accepta acţiunile Federaţiei Ruse, care desfăşoară acte de distrugere în masă a poporului ucrainean", a transmis Parlamentul leton, într-un comunicat de presă.

ONU defineşte genocidul ca "acte comise cu intenţia de a distruge, ca întreg sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios". Genocidul este atunci când sunt comise crime împotriva umanităţii cu scopul de a elimina o populaţie. Recent, preşedintele SUA Joe Biden a numit "genocid" atrocităţile descoperite în Ucraina.

UPDATE 6:50. Rusia a respins armistițiul de Paște

Volodimir Zelenski a anunțat că propunerea de încetare a focului de Paște, făcută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost respinsă de Rusia. Armistițiul ar fi început la 21 aprilie, acoperind perioada Paștelui creștin ortodox, care începe sâmbătă și se încheie duminică dimineața.

"Din păcate, Rusia a respins propunerea de a încheia un armistiţiu de Paşte. Asta arată foarte bine cum tratează conducătorii acestui stat credinţa creştină şi una dintre sărbătorile cele mai importante şi pline de bucurie. Dar noi ne păstrăm speranţa. Speranţa pentru pace, speranţa că viaţa va învinge moartea. Mâine (astăzi n.r.) este Vinerea Mare pentru creştinii răsăriteni. Cea mai tristă zi a anului. O zi în care orice ai putea face valorează mai puţin decât rugăciunea. Cu excepţia... apărării patriei, apărării camarazilor în luptă", a spus preșesintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video postat în noaptea de joi spre vineri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut, marţi seară, instituirea unui armistiţiu umanitar în Ucraina cu ocazia Paştelui Ortodox şi a pledat pentru crearea de noi culoare umanitare.

"Am cerut o pauză umanitară de patru zile în Săptămâna Patimilor, pentru a permite deschiderea unei serii de culoare umanitare în Ucraina. Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina", a afirmat Antonio Guterres.

El a sugerat ca această perioadă să fie folosită pentru a crea coridoare umanitare pentru cei care se află încă pe linia întâi a războiului cu Rusia. Anterior, joi, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că această propunere a fost respinsă de partea rusă.

Boris Johnson: Militari ucraineni sunt instruiţi pe teritoriul Marii Britanii

Zeci de militari ucraineni se află în Marea Britanie pentru cursuri de instruire în utilizarea vehiculelor blindate furnizate armatei ucrainene, a declarat joi seară premierul Boris Johnson, potrivit Sky News.

"Pot spune că în momentul de faţă antrenăm ucraineni în Polonia în utiizarea sistemelor de apărare antiaeriană şi de fapt chiar şi în Marea Britanie, pentru folosirea vehiculelor blindate", a spus Johnson.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnosn a declarat că aproximativ 25 de militari ucraineni se află în momentul de faţă în Marea Britanie şi că ar putea veni şi alţii în viitor.

Potrivit unui alt oficial de la Londra, militarii ucraineni au sosit săptămâna trecută în Marea Britanie pentru a fi instruiţi să utilizeze vehicule blindate de tip Mastiff, Wolfhound şi Husky. Marea Britanie va furniza armatei ucrainene 120 de vehicule blindate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 58 LIVE TEXT. Rușii susțin că au capturat un depozit de arme din Harkov. Turcia speră să-i aducă pe Putin şi Zelenski la Istanbul pentru discuții directe