Ludovic Orban şi-a depus demisia din PNL după două luni de scandaluri şi ultimatumuri. 16 parlamentari i-au urmat exemplul
După mai bine de o lună de când a ameninţat că îşi dă demisia din PNL şi după două luni de când a pierdut şefia partidului, acuzând conducerea actuală că execută ordinele lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban a demisionat oficial din Partidul Naţional Liberal. Alături de el şi-au prezentat demisiile alţi 16 senatori şi deputaţi.
De Cornel Preda la 23.11.2021, 17:14Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a demisionat din partid, alături de 16 colegi parlamentari, care se dezafiliaseră de la grupurile parlamentare liberale. Cei 17 au mers, marţi, la sediul central al partidului, pentru a-şi depune fizic demisiile.
Printre demisionari se află Violeta Alexandru, Ionel Dancă şi Adrian Oros. Acesta din urmă a acuzat că actuala echipă "a călcat în picioare" atât tradiţia, cât şi istoria PNL, transformându-l într-un partid "nefrecventabil".
”Astăzi este o zi crucială, o zi în care am fost pur şi simplu obligat să părăsesc partidul în care mi-am petrecut aproape toată viaţa adultă. Demisia nu este un sfârşit, este un început. Nu mă las. Vom începe împreună o construcţie solidă care să se bazeze pe oameni de caracter, cu bun-simţ şi pe oameni care într-adevăr au capacitatea de a face viaţa mai bună semenilor lor”, a declarat Ludovic Orban.
Ce parlamentari şi-au dat demisia din PNL
- Programul de guvernare PSD - PNL - UDMR. Punctul de pensie se măreşte la 1.586 lei, iar salariul minim ajunge la...
- Adrian Oros, mesaj dur către conducerea PNL: "Daţi-vă demisia toţi! Toţi Rareşii, Bocii, Ralucii şi Fluturii...
- Ludovic Orban şi-a anunţat demisia din PNL: Pentru mine Partidul Naţional Liberal a murit, în pat cu PSD!...
- Ludovic Orban (dep)
- Alexandru Kocsis (dep)
- Ovidiu Florean (sen)
- Ion Ștefan (dep)
- Ionel Dancă (dep)
- Constantin Șovăială (dep)
- George Ionescu (dep)
- Adrian Oros (sen)
- Bogdan Bola (dep)
- Claudiu Chira (dep)
- Nicolae Giugea (dep)
- Antonel Tănase (dep)
- Gabriel Plăiașu (dep)
- Ion Iordache (sen)
- Violeta Alexandru (dep)
- Adrian Miuțescu (dep)
De ce şi-a dat Ludovic Orban demisia din PNL
"Motivul esenţial pentru care astăzi am decis să-mi dau demisia din PNL este acela că eu sunt loial oamenilor care şi-au pus speranţele în noi. Colegii din PNL au trădat grav, au comis cea mai gravă încălcare a regulilor într-o democraţie.
Este o decizie pe care o iau cu mare greutate, pentru că în PNL am cei mai mulţi prieteni, oameni alături de care am luptat, de care am suferit, de care m-am bătut să susţin ideile liberale, să oprim "ciuma roşie" să conducă România şi să oferim României şansa la o dezvoltare reală", a declarat Orban la sediul PNL.
El a adăugat că a luat această decizie pentru că societatea, relaţiile interumane nu pot să se bazeze decât pe valori, pe principii morale, care permit oamenilor să se asocieze, să comunice, să se respecte unul pe celălalt şi, mai ales, să respecte ceea ce promit. "Aproape toate lucrurile în care cred nu se mai regăsesc astăzi în conducerea PNL, şi-au făcut loc toate lucrurile pe care le-am detestat - minciuna, prostia, laşitatea, slugărnicia, lenea, lipsa de asumare politică", a mai afirmat Ludovic Orban.
Cronologia scandalurilor dintre Ludovic Orban şi noua conducere PNL
Pe 25 septembrie, Ludovic Orban a pierdut alegerile pentru şefia partidului, în faţa lui Florin Cîţu. Ludovic Orban l-a felicitat pe adversarul său și a anunțat că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar şi că "Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat".
Două zile mai târziu, pe 27 septembrie, Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la sediul partidului. Acesta anunţat că demisia e la dispoziţia lui Florin Cîţu să o înainteze în momentul în care are o soluţie pentru înlocuirea sa, astfel încât funcţia să nu ajungă la PSD. Derluând două luni mai târziu, funcţia a ajuns până la urmă la PSD, Marcel Ciolacu fiind ales noul şef al Camerei Deputaţilor.
Pe 4 octombrie, Ludovic Orban a lăsat să se înţeleagă că ar putea forma un nou partid politic, care să "salveze liberalismul" în România, însă a atras atenţia că el sau susţinătorii lui nu au de ce să fie traşi la răspundere pentru criza politică actuală sau demiterea Guvernului Cîţu printr-o eventuală moţiune de cenzură.
Pe 13 octombrie, Ludovic Orban și-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților, după ce Florin Cîţu nu a continuat acest demers. "Nu mai pot să fiu părtaş cu decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL, care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute de PNL în campania pentru alegerile parlamentare", declara Ludovic Orban.
O săptămână mai târziu, pe 21 octombrie, Ludovic Orban îşi anunţa şi demisia din PNL, după decizia ca generalul în rezervă Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier a PNL. Orban acuza că decizia i-a aparținut președintelui Klaus Iohannis, nu conducerii partidului, şi anunţat că își va prezenta demisia în săptămâna care urmează.
Pe 26 octombrie, fostul lider liberal şi-a anunţat în plen retragerea din grupul deputaţilor PNL. Orban preciza că nu îşi dă încă demisia din PNL, dar lansa atacuri dure la adresa actualului lider Florin Cîţu şi a preşedintelui Klaus Iohannis.
Pe 3 noiembrie, deputatul Ludovic Orban a anunţat, la Parlament, că atât el cât şi parlamentarii care l-au urmat prin dezafilierea din grupul PNL nu vor vota o formulă de guvernare PNL-PSD, ci doar reconstruirea coaliţiei de centru-dreapta cu USR. El acuza încă o dată că "singurul for de conducere al PNL este preşedintele României, care dă ordine slugilor sale din conducerea PNL”. În aceeaşi zi, Violeta Alexandru devenea al 16-lea liberal care pleca din PNL.
Ludovic Orban a avertizat pe 8 noiembrie că va pleca din partid dacă liberalii vor face o alianță de guvernare cu PSD. Fostul președinte al PNL considera că este o rușine pentru actualii lideri ai partidului faptul că iau în calcul să se alieze cu PSD.
Sătui de criticile aduse de Ludovic Orban, liderii PNL au votat excluderea acestuia din partid pe 12 noiembrie. Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a votat cu o majoritate covârşitoare excluderea lui Ludovic Orban din cadrul partidului. Această propunere ar fi trebuit să meargă spre Consiliul Naţional, undeva să fie votată, iar rezultatul pus în aplicare. La finalul şedinţei, Ludovic Orban a declarat, vizibil afectat, că nu este plăcut ca după 31 de ani în care a construit o mare familie să vină nişte străini să dea foc la casă.
După oficializarea relaţiei dintre PSD şi PNL, pe 22 noiembrie, Ludovic Orban a anunţat că demisionează din partid şi că va începe un nou proiect politic, catalogând alianţa cu social-democraţii ca fiind "o ruşine, o alianţă împotriva naturii".
Azi şi-a dat demisia.