Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban nu crede că vreun susţinător de-ai lui va vota moţiunea, dar nu exclude formarea unui nou partid: "Dacă nu putem salva PNL, evident salvăm liberalismul"

Ludovic Orban a lăsat de înţeles că ar putea forma un nou partid politic, care să "salveze liberalismul" în România, însă a atras atenţia că el sau susţinătorii lui nu au de ce să fie traşi la răspundere pentru criza politică actuală sau demiterea Guvernului Cîţu.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.10.2021, 17:42

Vezi și

Ludovic Orban a confirmat că va avea o întâlnire cu parlamentarii PNL care l-au susţinut la Congres, dar a adăugat că nu crede că aceştia ar putea vota moţiunea de cenzură care urmează să fie dezbătută marţi. Biroul Executiv al PNL a ameninţat cu măsuri în astfel de cazuri, însă Orban spune că ameninţarea e inutilă.

"Să nu cumva să-şi imagineze cineva că datorită manipulărilor susţinătorilor lui Cîţu, în cazul în care va pica Guvernul Cîţu, eu sau alţi colegi de-ai mei care mă susţin avem vreo contribuţie. Criza politică este provocată de deciziile intempestive, neanunţate, fără consultarea partidului luate de Florin Cîţu şi, dacă va pica, va pica din cauza lui şi din cauza greşelilor politice grave pe care le-a făcut ca premier", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Orban, Biroul Executiv al PNL "a ameninţat" cu măsuri în cazul unor astfel de parlamentari. "Ameninţarea cu măsuri a făcut-o Biroul Executiv. E o ameninţare inutilă, după părerea mea", a transmis Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre formarea unui nou partid politic

Pe acelaşi subiect

Ludovic Orban, care va conduce şedinţa Plenului Reunit în ziua votului privind moţiunea de cenzură, este totuşi îngrijorat de situaţia politică şi dispus să salveze liberalismul. El a precizat că va discuta, luni după-amiază, cu parlamentari care l-au susţinut pentru şefia PNL despre situaţia politică.

"Eu am în fiecare zi, săptămână, întâlniri cu colegii mei din Parlament. După Congres, evident, purtăm o discuţie cu parlamentarii care au fost alături de mine, care au semnat apelul care a fost făcut înainte de Congres, ca să vedem ce avem de făcut, (vom discuta despre) situaţia politică, cum ne poziţionăm în perspectivă, lucruri legate de viitorul politic al României, cum să ne implicăm în soluţionarea crizei", a explicat Orban.

Întrebat insistent despre o nouă formaţiune politică, o construcţie politică nouă, Ludovic Orban a spus că trebuie salvat PNL sau liberalismul.  "Am spus foarte simplu. Fie încercăm, dacă e posibil, PNL, care este, în momentul de faţă, pur şi simplu prăbuşit în opinia publică, din cauza modului în care a fost condusă ţara şi a iresponsabilităţii politice care a dus la distrugerea coaliţiei de guvernare. Dacă nu putem salva PNL, evident salvăm liberalismul din România. (...) Când voi avea ceva de anunţat o voi face", a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban îşi va da demisia de la Camera Deputaţilor

Ludovic Orban a mai spus că îşi păstrează intenţia de a demisiona de la şefia Camerei Deputaţilor, la expirarea celor 15 zile de ultimatum date conducerii partidului.

”Îmi voi da demisia personal. Am încercat să am o discuţie. Eu nu mi-am dat demisia direct la Camera Deputaţilor, pentru a lăsa posibilitatea colegilor mei să facă o negociere, care e legată evident de criza politică şi de modul în care se reaşează grupurile parlamentare, după moţiunea de cenzură", a spus Orban.

Liberalii au discutat în şedinţa Biroului Politic despre strategia din ziua moţiunii de cenzură şi au stabilit că şedinţa plenului comun va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Fostul lider PNL şi-a depus demisia din această funcţie, la partid, însă Florin Cîţu nu i-a luat-o în considerare încă, pentru că, odată înregistrată la Camera Deputaţilor, liberalii riscă să piardă postul, nemaiavând majoritate pentru a-şi impune preşedintele forului legislativ. Orban a spus că după 15 zile va depune demisia la Secretariatul general al Camerei. 

Ludovic Orban, semnal de alarmă despre o nouă numire a lui Florin Cîţu ca premier

Ludovic Orban a declarat că nu crede că e posibil ca, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va trece în Parlament, Florin Cîţu să fie nominalizat din nou premier, susţinând că ar fi "tupeu maxim" o astfel de desemnare, iar pentru nominalizarea pe această funcţie trebuie convocat Consiliul Naţional al partidului.

"Tupeu din partea celor care ar urma să ia o astfel de decizie. Conform statutului partidului, nominalizarea candidatului de premier este făcută de Consiliul Naţional al partidului. Preşedintele desemnează candidatul care este propus de partidul care îşi propune formarea unei majorităţi parlamentare", a explicat Ludovic Orban, întrebat dacă se referă la preşedintele Klaus Iohannis.

Chestionat dacă el ar vota un nou Guvern cu Florin Cîţu premier, dacă se va face această nominalizare, Orban a afirmat că nu crede că este posibil aşa ceva. "Este o ipoteză care nu stă în picioare. (...) Nu pot să cred că se va veni cu o astfel de propunere. Nu va fi susţinută de cei cu care putem să obţinem majoritatea parlamentară. Dacă cei din conducerea partidului vor încerca vreun blat, o înţelegere pe faţă cu PSD, eu mă desolidarizez complet şi nu voi participa la această înţelegere cu PSD. Cu siguranţă, va trebui convocat Consiliul Naţional pentru desemnarea unui nou premier. Cu siguranţă, această convocare nu poate fi făcută până nu se află deznodământul moţiunii de cenzură", a adăugat el.

El a atras atenţia liberalilor legat de posibilitatea ca PNL să vină cu o propunere de premier intermediară care să pice în Parlament şi apoi să revină cu Florin Cîţu pentru această funcţie că există condiţiile politice care să ducă la alegeri anticipate.

"Vreau să atrag atenţia colegilor mei din partid că pentru prima oară există condiţiile politice parlamentare care pot să ducă la alegeri anticipate. La ora actuală, cu excepţia PNL, care a scăzut drastic în ultimele trei luni, celelalte formaţiuni politice care în momentul de faţă anunţă susţinerea pentru moţiunea de cenzură toate înregistrează în sondajele de opinie scoruri mai bune decât scorurile pe care le-au înregistrat pe 6 decembrie şi este posibil să-şi dorească alegeri anticipate. Pentru prima oară există cu adevărat condiţiile politice parlamentare care să poată să ducă la anticipate. Dacă se joacă cu focul pe ideea unor desemnări a unor premieri care să nu aibă capacitatea să formeze majoritate parlamentară există riscul major să se perpetueze criza şi să se ajungă la alegeri anticipate. Soluţia pe care am susţinut-o încă dinainte de Congres este o soluţie foarte simplă şi foarte clară: refacerea coaliţiei de guvernare", a spus Ludovic Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban nu crede că vreun susţinător de-ai lui va vota moţiunea, dar nu exclude formarea unui nou partid: "Dacă nu putem salva PNL, evident salvăm liberalismul"