Antena LIVE
Update

LIVE VIDEO. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a picat. 201 de voturi "pentru" şi 1 vot "împotrivă"

Moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîţu şi intitulată „România EŞUATĂ a picat la vot.

De la 29.06.2021, 18:06
Galerie (3)
Premierul Florin Cîțu, la dezbaterea moțiunii de cenzură, Parlamentul României, 29 iunie 2021 Inquam Photos / George Calin

Principalele declaraţii de la dezbaterea moţiunii de cenzură

Diana Șoșoacă, cu un sac negru la moțiunea din Parlament: "Morții din spitale, așa-zis de Covid, au fost aruncați goi și trântiți în niște coșciuge"

Marcel Ciolacu, către Cîţu: Mai aveţi tupeul să staţi cocoţat acolo şi să le spuneţi românilor cât de bine o duc?

Florin Cîţu: Îi încurajez pe toţi românii care au plătit rate mai mari să meargă la sediul PSD şi să ceară diferenţa.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 18:00 Anunţ oficial făcut în Parlament: moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a picat la vot. Au fost 201 de voturi "pentru" şi 1 "împotrivă". În sală au fost prezenţi 355 de aleşi, dar parlamentarii puterii s-au abţinut de la vot.

UPDATE 17:57 Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a picat, potrivit surselor Observator. Au fost 201 de voturi pentru demiterea Executivului şi unul împotrivă. Ca să dea jos Guvernul, PSD avea nevoie de 234 de voturi. Parlamentarii puterii s-au abţinut de la vot.

UPDATE 17:50 Senatorii şi deputaţii au terminat de votat, în curând va fi anunţat rezultatul votului la moţiune.

UPDATE 17:00 Dezbaterile s-au terminat, iar acum urmează votul pentru moţiune, unul secret, cu bile. Parlamentarii puterii au anunţat că nu vor vota.

UPDATE 15.05 S-a încheiat citirea moțiunii de cenzură și încep dezbaterile

UPDATE 15.00  Senatorul PSD Lucian Romaşcanu şi-a început, marţi, discursul de la tribuna Parlamentului cu ironii la adresa USR PLUS şi a liberalilor. ”Vă mulţumesc că mulţi aţi decis să întrerupeţi concediul de maternitate ca să fiţi alături de noi”, le-a transmis celor de la USR PLUS, în timp ce liberalilor le-a transmis: ”Vă mulţumim că, uitându-ne în ochii dvs, ne uităm în ochii doamnei Turcan”.

”Doamnă preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule premier, sau mai bine preşedinte al Guvernului, că v-a ales o Românie, nu-i aşa, o să aflăm care Românie v-a ales. Dragi colegi de la USR PLUS, vă mulţumesc că mulţi aţi decis să întrerupeţi concediul de maternitate ca să fiţi alături de noi la această lectură. Dragi colegi liberali, vă mulţumim că, uitându-ne în ochii dvs, ne uităm în ochii doamnei Turcan, nu mulţi au şansa asta. Dragi colegi de la UDMR, dragi colegi de la minotirăţi, vă voi citi astăzi moţiunea de cenzură”, și-a început Romaşcanu discursul. 

UPDATE 14.00 Încep dezbaterile și votul la moțiunea de cenzură, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Lucian Romașcanu de la PSD prezintă textul moțiunii de cenzură. Ciolacu a zis că se așteaptă să treacă moțiunea.

Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt necesare 18 voturi pentru ca moţiunea să treacă, în condiţiile în care toţi parlamentarii social-democraţi vor fi prezenţi în plen.

La jumătate de an de la învestire, cabinetul Cîţu se află în faţa primului test al majorităţii. PSD a depus moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, dar are nevoie de votul a cel puţin 234 de parlamentari, ceea ce înseamnă că ar trebui să voteze moţiunea inclusiv unii din tabăra Puterii. PSD mizează pe voturile parlamentarilor AUR, ale neafiliaţilor, dar şi pe voturi din grupul minorităţilor.

În ceea ce priveşte parlamentarii coaliţiei, premierul Florin Cîţu a reiterat că aceştia nu vor vota la moţiune. USR PLUS a avut o ezitare luni, anunţând întâi că senatorii şi deputaţii formaţiunii vor vota, dar împotriva moţiunii, ulterior, revenind aupra deciziei şi anunţând că se vor conforma decizie luate în coaliţie de a nu vota.

Textul complet al moţiunii de cenzură "România eșuată. Recordul fantastic al guvernului Cîțu”

"Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”!!! Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Și atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: CE AȚI FĂCUT CU BANII, DOMNULE CÎȚU!? Ați scumpit viața oamenilor ca să puteți trăi voi pe picior mare!

Ați bătut un record ”fantastic”! Asta ați făcut! Domnule Cîțu, sunteți în fruntea celei mai proaste guvernări economice din ultimii 30 de ani! În timp ce camarila politică și firmele de partid au profituri grase, majoritatea românilor își văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare. Deși dumneavoastră, din biroul de la Victoria, total rupt de realitate, scrieți pe Facebook altceva... În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creșterea preturilor la alimente de bază, medicamente și utilități este de peste 10%, în timp ce salariile și pensiile au înghețat. Aceasta înseamnă MINUS 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariați și pensionari! Mai mult, BNR anunță o dublare a inflației în 2021. Este efectul creșterii dramatice a costului vieții: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze și +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ”fantastice”! Și, de aceea, trebuie să plecați!", spune PSD în moțiunea de cenzură.

MOȚIUNE DE CENZURĂ. România EȘUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîțu

Ce şanse are moţiunea de cenzură să treacă

Pentru a trece moțiunea de cenzura e nevoie de cel puțin 234 de voturi, asta în condițiile în care toată opoziţia nu reușește să strângă mai mult de 205 parlamentari. Așadar ar avea nevoie de cel puțin 30 de voturi din tabăra puterii pentru a trece moțiunea de cenzură.

Liderul PSD Marcel Ciolacu, care duminică susţinea că moţiunea are mari şanse să fie votată, a afirmat luni că ar mai fi necesare ”în jur de 20 de voturi, mai exact 18”. Tot Ciolacu afirma că toţi cei 157 de senatori şi deputaţi PSD vor fi prezenţi şi că parlamentarii AUR vor vota, liderul partidului George Simion precizând însă că nu votează moţiunea PSD, ci pentru plecarea Guvernului Cîţu. De asemenea, Marcel Ciolacu contează şi pe votul parlamentarilor neafiliaţi, iar din calculul prezentat de el rezultă că mizează şi pe voturi din Grupul minorităţilor naţionale.

„PSD este în integralitate, nu este nicio absență. Era un singur parlamentar care are o boală incurabilă și era sub tratament, dar vine la această moțiune. Am înțeles că tot grupul AUR este prezent. Parlamentarii neafiliați au anunțat. Presupun că vor fi voturi și de la minorități. Ar trebui 20 de voturi să vină din arcul guvernamental ca moțiunea să treacă. În jur de 20, mai exact 18”, a spus Marcel Ciolacu, luni, la TVR1. El a precizat că nu a negociat cu Ludovic Orban. „Dar eu, dacă aș fi în locul lui Ludovic Orban, aș face un act de patriotism și aș îndemna colegii să voteze această moțiune să scăpăm de acest guvern (...) Ludovic Orban este ultimul brontozaur al politicii românești...Este deja de 30 de ani la acest nivel”, a conchis social-democratul.

PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi.

Florin Cîțu: Parlamentarii coaliţiei de guvernare nu vor vota la moţiune

Parlamentarii coaliţiei nu vor vota. Florin Cîţu a fost întrebat, luni, după şedinţa coaliţiei, cum a gestionat discuţia despre moţiunea de cenzură, având în vedere că nu a mai discutat de mult cu liderul PNL şi a afirmat: ”Vorbesc foarte des cu liderul partidului. Decizia este clară, am anunţat-o de săptămâna trecută, parlamentarii Coaliţiei de guvernare nu vor vota mâine la moţiune. Dacă vor să participe, pentru divertisment, dar nu vor vota mâine la moţiune”, potrivit news.ro.

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a afirmat că grupurile parlamentare ale USR PLUS vor participa la dezbaterea de marţi din plenul reunit a moţiunii de cenzură a PSD împotriva Guvernului, însă, la fel ca partenerii de coaliţie, nu vor vota moţiunea de cenzură. Anterior, Dan Barna preciza că aleşii USR PLUS vor vota împotriva moţiunii de cenzură, însă Ludovic Orban sublinia că decizia în coaliţie a fost ca parlamentarii partidelor din coaliţie să nu voteze deloc moţiunea. „Vom sta în sală, vom fi prezenţi, însă nu vom vota moţiunea de cenzură, la fel ca ceilalţi parteneri din coaliţie”, a afirmat Radu Mihail.

Cum se desfăşoară dezbaterile și votul 

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.  În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Ți-a plăcut acest articol?

motiune cenzura florin citu parlament marcel ciolacu vot dezbatere
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024