Negocieri între PSD, PNL şi UDMR. Florin Cîţu: Suntem de acord cu majorări, dacă ne permitem / La ce nu renunţă Marcel Ciolacu
PNL şi PSD au început oficial negocierile pentru formarea viitorului guvern comun, alături de UDMR şi minorităţile naţionale, la Palatul Parlamentului. Florin Cîţu a declarat la finalul şedinţei că s-a discutat un calendar al negocierilor. Marcel Ciolacu a menţionat că primele discuţii vor viza economia şi justiţia.
De Cornel Preda la 09.11.2021, 17:51UPDATE 17:50 - Conform surselor Observator, discuţiile vor începe miercuri la ora 10:00, la Vila Lac, şi vor fi alocate câte două ore pentru Economie şi Justiţie, apoi câte o oră pentru Apărare, Dezvoltare, Agricultură şi Energie. Joi discuţiile se vor axa pe domeniile Muncă, Sănătate şi Educaţie.
UPDATE 17:30 - Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, după întâlnirea cu PNL, UDMR şi minorităţi, că miercuri vor începe discuţiile pe fiecare capitol din programul de guvernare, el arătând că încă nu s-a discutat despre împărţirea portofoliilor dar se va face conform ponderii din Parlament a celor două partide. Despre cota unică de impozitare, pe care liberalii vor să o păstreze, liderul PSD a precizat că în mod categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi, social-democraţii preferând o impozitare progresivă, în funcţie de venituri.
Despre discuţiile de miercuri, Ciolacu a arătat că acestea vor viza capitolul economic şi justiţie. ”E o prioritate rectificarea bugetară. Şi pe urmă de la 12.00 urmează discuţiile pe capitolul Justiţie. Vor merge domni Cazanciuc, Corlăţean, doamna Maia Teodoroiu. O să fie o discuţie mai amplă”, a afirmat preşedintele PSD.
Întrebat la ce nu renunţă PSD sau ce exclude din programul comun de guvernare al PNL şi PSD, Ciolacu a răspuns: ”Privatizarea Trezoreriei e exclusă, vânzarea Hidroelectrica sub nicio formă” şi a adăugat că ”trebuie găsite soluţii pentru mărirea nivelului de trai, a pensiilor, a alocaţiilor, altfel românii nu vor depăşi această iarnă”.
- Dan Motreanu, atac dur la conducerea liberală după votul în favoarea PSD: partidul se va "canibaliza" în scurt timp
- Reacţia lui Dan Barna, după ce liberalii au votat începerea negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului. "O...
- PNL a votat pentru începerea negocierilor cu PSD: Au fost 40 de voturi pentru și 22 împotrivă
Când ar putea fi învestit Guvernul
UPDATE 16:54 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după negocierile pentru formarea unui Guvern că speră ca în 18 noiembrie să existe un vot în Parlament. ”Noi credem că în 17-18 noiembrie se poate da un vot, audieri în comisii, şi în 18 vot în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.
Acesta a explicat că nu s-a discutat cine va da premierul: ”Rămâne în discuţie”. ”Când reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic”, a adăugat Kelemen Hunor.
Florin Cîţu, dispus să mărească numărul ministerelor
UPDATE 16:19 - Florin Cîţu a declarat la finalul primei şedinţe de negocieri că miercuri se va discuta programul de guvernare pe probleme economice. Premierul interimar a declarat că PNL este de acord cu orice majorare, dacă bugetul o permite. De asemenea, Florin Cîţu a declarat că este de acord şi cu suplimentarea numărului de ministere, aşa cum a cerut PSD, până la maxim 20 de cabinete.
„Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere. Maxim 20. În acest moment am discutat doar despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20. Cine are premierul poate să aibă mai puţine ministere. Deci se poate discuta. Cred că da (UDMR rămâne cu acelaşi număr de portofolii – n.r.)”, a declarat Florin Cîţu, marţi la Parlament, întrebat despre posibilitatea creşterii numărului de ministere într-o alianţă de guvernare PNL-PSD şi UDMR.
Cine a participat la şedinţa PNL-PSD-UDMR-minorităţi
UPDATE 13:05 - Consultările dintre PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale pe tema formării unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern au început, marţi, la Palatul Parlamentului. Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR sunt conduse de liderii acestora - Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.
Între cei care fac parte din delegaţia PNL sunt prim-vicepreşedinţii Lucian Bode, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi secretarul general Dan Vîlceanu. Din delegaţia UDMR fac parte ministrul Cseke Attila şi liderul grupului din Camera Deputaţilor, Csoma Botond.
De la PSD au venit prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea, secretarul general Paul Stănescu şi deputatul Mihai Weber. La consultări participă liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.
Bătălia pe Ministerul Finanţelor
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că echipele de negociere ale PSD şi PNL vor începe să discute despre uniformizarea programelor de guvernare, alături de UDMR şi reprezentanţii minorităţilor. Întrebat dacă PSD ar putea renunţa şi la funcţia de premier şi la Ministerul Finanţelor, Ciolacu a afirmat: ”Eu cred că nu se poate aşa ceva”.
Ministerul Finanţelor este dorit de premierul interimar Florin Cîţu, care însă doreşte ca PNL să dea şi propunerea de premier. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt ministere avizatoare, iar acestea vor trebui împărţite între viitorii parteneri de alianţă. Chiar prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a afirmat, luni, că PNL nu va ceda sub nicio formă portofoliul Justiţiei către PSD, arătând că ”ştie din punctul de vedere al impactului în spaţiul public, ONG-uri, mişcări civice şi istoria ultimilor 5 ani de zile” ce înseamnă asta.
Deşi şi-ar fi dorit mai degrabă o alianţă cu USR, Florin Cîţu a cedat aseară curentului majoritar din partid, care a decis începerea negocierilor cu PSD, aşa cum era recomandarea inclusiv a preşedintelui Klaus Iohannis.
Negocieri PNL-PSD-UDMR şi minorităţi
”Astăzi se va face cred că echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, ale PNL şi PSD, dar va fi o întâlnire şi cu UDMR şi minorităţile, fiindcă această alianţă va fi formată, dacă se reuşeşte, din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi”, a declarat, marţi, Marcel Ciolacu.
Întrebat despre negocieri, Ciolacu a precizat că trebuie respectată ponderea parlamentară. ”Să respectăm ponderile parlamentare, fiindcă nu există niciunde în lume o altfel de măsură”, a mai declarat Ciolacu.
Întâlnirea dintre echipele PNL şi PSD va avea loc la Parlament, la ora 13.00. Potrivit acestora, negocierile vor dura aproximativ două săptămâni, intenţia fiind ca în jurul datei de 1 decembrie noul guvern să fie învestit.
Echipa de negociere a PNL va fi formată din aceleaşi persoane: preşedintele partidului, cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general.
Ce cerinţe au liberalii în cadrul negocierilor
Decizia de începere a negocierilor cu PSD a fost votată, noaptea trecută, de 48 dintre liderii de organizaţii reuniţi la Vila Lac. Au fost şi 22 de voturi împotrivă. Cel mai vocal critic al unei alianţe PNL-PSD a fost Ludovic Orban, fostul preşedinte al liberalilor.
Potrivit unui comunicat de presă transmis ulterior şedinţei de aseară de PNL, principiile pe care liberalii le vor susţine, nefiind negociabile, sunt:
- Formarea unei majorităţi în jurul PNL, cu premier liberal.
- NRR este un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană.
- Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de Comisia Europeană.
- Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
- Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă.
- Realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV.
- Reforma statului.
- Menţinerea parcursului european şi euro-atlantic şi a parteneriatului strategic cu SUA.
Priorităţile PSD în cadrul guvernării cu PNL
Social-democraţii au pregătit priorităţile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.
La Capitolul gestionarea pandemiei, social-democraţii propun testare extinsă şi vaccinare şi reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar. Cei de la PSD spun că vor asigura minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, şi stocuri de urgenţă suplimentate, precum şi resursă umană atrasă.
Principii la care PSD nu renunţă
- parteneriat real între autorităţi şi mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul naţional care duce la luarea deciziilor în privinţa controlului pandemiei.
- Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătăţii publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic şi social, însoţite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul şi instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.
- Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea urgentă în prima linie a specialiştilor din sănătate şi respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esenţială profesionalizarea funcţiilor publice cu atribuţii în combaterea pandemiei şi renunţarea la politrucii plasaţi în funcţii publice doar pe baza apartenenţei politice.
- Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei - bine delimitate temporal, nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de sănătate.
- Susţinerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă faţă de populaţie. Coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban).
Ce propuneri are PSD
PSD propune PLAFONAREA PREŢURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021 şi COMPENSAREA facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat şi aplicabil cu celeritate.
Cei de la PSD vor şi asigurarea SUBVENŢIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.
În EDUCAŢIE, PSD are în programul de guvernare ca prioritate ”asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare”, ”back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică în sistem de siguranţă - operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line), descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităţilor de învăţământ la nivelul consiliului de administraţie al şcolii, cu avizul autorităţii de sănătate publică şi consultarea tuturor factorilor implicaţi.
PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creşteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se doreşte creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.
La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 şi creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuţii cu partenerii sociali şi mediul de afaceri.
Cei de la PSD vor şi un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.
La Capitolul PNRR, se propune sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.
În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an.