Priorităţile PSD, dacă intră cu PNL la guvernare. Ciolacu: Am cerut ministrului Finanţelor o listă cu parametri pentru a vedea ce măsuri pot fi aplicate
Marcel Ciolacu a anunţat că a cerut o listă cu anumiţi parametri de la Ministerul Finanţelor, pentru a vedea ce măsuri propuse de PSD pot fi aplicate într-o eventuală colaborare la guvernare. Social-democraţii s-au întrunit pentru a discuta dacă se aliază cu PNL şi au pregătit o listă cu priorităţi pe care vor să le pună în aplicare.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, luni, înainte de şedinţa Consiliului Naţional, că negocierile cu cei de la PNL se vor face conform ponderii politice, de la alegerile generale şi că nu a existat nicio discuţie privind funcţiile.
Preşedintele PSD a precizat că au cerut de la Ministerul de Finanţe mai mulţi parametri pentru a vedea ce măsuri propuse de PSD pot fi aplicate, prin programul de guvernare. "Nu am luat în discuţie nicio funcţie, încă suntem în marja programului de guvernare, să vedem dacă colegii mei decid să facem aceste negocieri sau nu", a spus Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a arătat că negocierile cu PNL se vor face conform ponderilor parlamentare. "Eu nu am auzit alte negocieri decât pe ponderi. Eu nu cunosc alte negocieri politice decât pe ponderi, pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie", a afirmat el. Întrebat ce funcţie îşi doreşte Marcel Ciolacu, el a spus că are cea mai bună funcţie, preşedintele Partidului Social Democrat.
Priorităţile PSD pentru guvernare alături de PNL
- Surse: Klaus Iohannis le recomandă liberalilor să intre la guvernare cu PSD. Social-democrații pun condiții grele...
- Postul de premier a transformat PNL şi PSD în cei mai buni prieteni. Cîţu promitea acum o lună că nu va face...
- Cum îşi împart PNL şi PSD funcţiile în posibila guvernare. Primele nume de miniştri discutate în PSD
Social-democraţii au pregătit priorităţile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună, informează News.ro.
La Capitolul gestionarea pandemiei, social-democraţii propun testare extinsă şi vaccinare şi reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar. Cei de la PSD spun că vor asigura minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, şi stocuri de urgenţă suplimentate, precum şi resursă umană atrasă.
Principii la care PSD nu renunţă
- parteneriat real între autorităţi şi mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul naţional care duce la luarea deciziilor în privinţa controlului pandemiei.
- Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătăţii publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic şi social, însoţite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul şi instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.
- Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea urgentă în prima linie a specialiştilor din sănătate şi respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esenţială profesionalizarea funcţiilor publice cu atribuţii în combaterea pandemiei şi renunţarea la politrucii plasaţi în funcţii publice doar pe baza apartenenţei politice.
- Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei - bine delimitate temporal, nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de sănătate.
- Susţinerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă faţă de populaţie. Coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban).
Ce propuneri are PSD
PSD propune PLAFONAREA PREŢURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021 şi COMPENSAREA facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat şi aplicabil cu celeritate.
Cei de la PSD vor şi asigurarea SUBVENŢIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.
În EDUCAŢIE, PSD are în programul de guvernare ca prioritate ”asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare”, ”back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică în sistem de siguranţă - operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line), descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităţilor de învăţământ la nivelul consiliului de administraţie al şcolii, cu avizul autorităţii de sănătate publică şi consultarea tuturor factorilor implicaţi.
PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creşteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se doreşte creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.
La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 şi creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuţii cu partenerii sociali şi mediul de afaceri.
Cei de la PSD vor şi un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.
La Capitolul PNRR, se propune sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.
În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰