Rareş Bogdan îl contrazice pe Florin Cîţu, în privinţa ministerului avizator la care PNL nu poate renunţa
Florin Cîţu a fost contrazis de prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan în privinţa ministerului la care liberalii nu trebuie să renunţe, în cadrul negocierilor cu PSD. Diferenţa de opinii vine pe fondul unei situaţii similare şi în ceea ce priveşte opţiunile, PSD sau USR, privind o viitoare guvernare.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni că liberalii vor face propria propunere de premier şi că Ministerul de Finanţe, pe care l-a condus înainte de a deveni premier, este unul "crucial". "PNL a arătat că Ministerul Finanţelor condus de PNL în ultimii doi ani de zile a făcut, ca să zic aşa, minuni. Am reuşit să convingem agenţiile de rating să schimbe perspectiva, chiar în această perioadă dificilă în care avem o criză politică, de la negativ la stabil a acestei economii, am reuşit să reducem deficitul bugetar, să avem încasări mai mari la buget fără să creştem taxele. Este clar că noi am demonstrat că se poate face", a declarat Florin Cîţu.
Planurile lui Florin Cîţu nu sunt însă împărtăşite de toată lumea din PNL. Prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a afirmat, luni, că PNL nu va ceda sub nicio formă portofoliul Justiţiei. ”PNL nu poate ceda Justiţia”, arătând că ”ştie din punctul de vedere al impactului în spaţiul public, ONG-uri, mişcări civice şi istoria ultimilor 5 ani de zile”, a spus Rareş Bogdan.
Atât ministerul Justiţiei, cât şi al Finanţelor sunt minister avizatoare, însă PSD nu ar accepta ca ambele să fie deţinute de PNL. Mai mult, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că o condiţie care nu poate fi negociată în alcătuirea unui eventual guvern cu PNL este aceea că partidul care are premierul nu poate avea atât Ministerul de Finanţe, cât şi secretarul general al guvernului. Grindeanu chiar i-a ironizat pe cei de la PNL: "Văzusem înainte de a coborî la conferinţă că vor şi Finanţele, şi prim-ministrul, şi Justiţia, am văzut o declaraţie a unui prim-vicepreşedinte şi, eventual, PSD să vină cu cel mai mare număr de voturi din Parlament, 157, şi să luăm, dacă ne îngăduie, Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, nu?".
Guvern cu PSD sau cu USR
- PSD a votat demararea negocierilor cu PNL şi vrea modificarea Constituţiei: preşedintele României să fie ales de...
- USR sau PSD? Care sunt opţiunile filialelor PNL în ceea ce priveşte viitorii parteneri de guvernare
- PNL şi PSD decid dacă fac guvern împreună. Majoritatea liberalilor presează pentru alianţă cu pesediștii,...
Potrivit informațiilor Observator, inclusiv președintele Klaus Iohannis le recomandă liberalilor să-i accepte pe cei de la PSD și să meargă împreună la guvernare, însă cu un premier liberal. Și ar accepta social-democrații această variantă, dacă Nicolae Ciucă va fi alegerea președintelui.
Florin Cîţu nu ar fi însă de acord, întrucât asta înseamnă că a ajuns degeaba preşedinte al PNL, dacă nu poate fi prima opţiune pentru funcţia de premier. Premierul interimar ar fi încercat chiar să convingă cât mai mulţi să voteze pentru o alianţă cu USR şi nu cu PSD, cum ar dori Klaus Iohannis.
În plus, Preşedintele este cel care îşi doreşte ca PNL să deţină portofoliul Justiţiei, cel care a fost şi punctul de plecare în această criză politică, după ce Florin Cîţu l-a demis pe Stelian Ion (USR), iar Klaus Iohannis i-a luat apărarea în conflictul ce a urmat.
Rareş Bogdan a spus că este convins şi speră că cei care au făcut ceea ce au făcut în urmă cu 4 ani, au fost îndepărtaţi de la conducerea PSD. El a arătat că, deşi toată lumea dă ca sigură o guvernare PNL-PSD, el ”nu ar fi atât de sigur”, atâta vreme cât filialele partidului nu şi-au spus cuvântul, pentru că forţa lor este extrem de mare. El a mai arătat că le va trasmite colegilor săi că trebuie să se gândească la ceea ce pot face pentru ţară şi nu la ”orgolii politice”. ”Trebuie să dăm un guvern stabil României, cât mai rapid”, a mai spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰